12 Ağustos 2008 Salı

Ölmeden önce bu tavsiyelere uyun!


‘İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey’ kitabı İstanbul’u gezmek isteyenlerin başucu kitabı olacağa benziyor. İşte Azrail'i görmeden önce görülecekler

İstanbul, sayamayacağımız kadar güzellikleri içerisinde barındıran bir şehir. Bu şehri hakkını vererek gezmek, tarihî ve turistik mekânları ziyaret etmek ve İstanbul’la sembolleşen lezzetleri tatmak için ise bir rehberden yardım almak şart.

İnkılap Yayınevi’nden çıkan ‘İstanbul’da Ölmeden Önce Yapmanız Gereken 101 Şey’ kitabı İstanbul’u gezmek isteyenlerin başucu kitabı olacağa benziyor. Kitap, aynı zamanda ‘2010 Avrupa Başkenti İstanbul’ etkinliklerine katılanlara rehberlik yapacak. Kitapta turistlerin işlerini kolaşlaştıracak ‘Doğaya çıkılıyor’, ‘Dinî açıdan önem taşıyan alan’, ‘Müze veya ören yeri’ gibi ‘akıllı’ işaretler var. İşte İstanbul’da iyi bir vakit geçirmek için gezip görmeniz gereken yerler ve farklı lezzetler…

Şehrin en eski ‘apartmanını’ gör

Apartman dediysek öyle lüks bir bina sanmayın. İstanbul’un ilk sakinleri bundan yaklaşık 400 bin yıl önce Küçükçekmece’deki Yarımburgaz civarına yerleşmiş. Kitaba konu olan apartman ise işte o zamandan kalma…

İstanbul’un yedi harikasını gez

İstanbul’a gelinir de Ayasofya Müzesi, Süleymaniye Külliyesi, Kariye Müzesi, Topkapı Sarayı, Kapalıçarşı, Rüstem Paşa Camii, Mağlova Kemeri görülmez mi?

En yaşlı İstanbullularla kucaklaş

Şehrin en yaşlı üyesi: Eyüp Camii’nin bahçesindeki 600 yıllık dev çınar.

Bir Osmanlı sultanının yatak odasına gir

56 çocuk sahibi 3. Sultan Murat’ın Topkapı Sarayı Haremi Hümayun dairesindeki yatak odası, Osmanlı sanatının 16. yüzyılda eriştiği olgunluğu en iyi yansıtan mimari üslup ve süsleme anlayışına sahip yapı.

Şehrin altın kapısını tıklat

5. yüzyılda inşa edilen kanatları altın kaplı muhteşem kapıdan bir zamanlar seferden dönen padişahlar girermiş.

Süleymaniye’de bayram sabahını yaşa

İstanbul’un fetih sonrası kimliğini sonsuza taşıma çabasının en büyük sembolü.

Dut silkele

Çarpık kentleşmeye rağmen İstanbul’un el değmemiş bazı semtlerinde hâlâ dut yeme şansı bulabilirsiniz.

Bir bahar akşamında bülbül dinle

Özellikle Kanlıca, bülbül sesi dinlemek için iyi bir mekân.

Dünyanın altı minareli tek camiini gör

Sultanahmet Camii’nden önce altı minareye sahip tek cami Mekke’deki Kâbe Camii’ydi. Ulema, saygısızlık olur düşüncesiyle Kâbe Camii’ne bir minare daha ekledi.

Avrupa’nın en büyük binasını seyret

Dünyanın en büyük ahşap binasından biri olan Büyükada’daki tarihî yapı maalesef 40 yıldır kendi kaderine terk edilmiş durumda.

En kanlı kuyunun 7 kulesine çık

16. yüzyıldan itibaren siyasi ve yabancı mahkumların hapsedildiği Yedikule Zindanları’nın kötü şöhreti Genç Osman’ın ‘Kanlı Kuyu’daki katliyle pekişir.

Ezanı Sultanahmet’te dinle

Firuzağa ve Sultanahmet camileri müezzinlerinin birbirinin nağmesini kesmeden okudukları ‘çifte ezan’ dünyada eşi benzeri olmayan Türk musikisi makamıyla bugün de insan ruhuna işlemeyi sürdürüyor.

Kendini deniz mahsulleriyle şımart

Avrupa’nın en zengin deniz mahsullerini bünyesinde barındıran İstanbul, farklı lezzetleri tatmanız için sizleri bekliyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı