6 Ocak 2011 Perşembe

BOLU'DAKİ ARKEOLOJİK KALINTILAR


Frig Kaya Abidesi : Bolu İli, Göynük İlçesi, Soğukçam Köyündedir. M.Ö. 8 – 7 yüzyıllarda  Anadolu’da büyük bir devlet kuran Friglerin Bolu’da da yerleştiğinin en önemli kanıtı olan kaya abidesi, aynı zamanda bilinen en uzun Frig kitabesi olma özelliğini de taşımaktadır. Abide üzerinde üstte, kutsal günlerde Kybele heykelciğinin konulduğu üçgen bir niş ve altında da 9 satır kitabe bulunmaktadır.

Seben Kaya Evleri :  Bolu ili, Seben İlçesinde,birbirine yakın aralıklara, kayalara oyularak yapılmış çok sayıda evden oluşan yerleşim yerleri mevcuttur. Bunlardan en önemlileri Alpagut köyü – Muslar Mahallesi, Çeltikdere, Karca, Solaklar  ve Kaşbıyıklar köylerinde bulunmaktadır. Kaya evlerinden oluşan yerleşim yerinde, kırmızı boyalı haç işaretlerine rastlanması; bazı evlerde şapel, rölik çukuru gibi uygulamalara yer verilmesi; Seben Kaya Evlerinin Erken Hıristiyanlık Döneminden, Orta Bizans Dönemine kadar kullanılmış olabileceğini akla getirmektedir.


Solaklar Kaya Evleri
 

Muslar Kaya Evleri

Çeltikdere Bizans Kilise Kalıntısı :  Seben İlçesi,  Çeltikdere köyü yakınında bulunan kilise Orta Bizans Döneminin  ( M.S.842 – 1240 ) klasik dini mimari şemasına uygun olarak haç biçiminde inşa edilmiştir. 9 x 13 m. ölçülerinde bir oturma alanına sahip olan kilise kesme taş ve tuğladan inşa edilmiş olup, batısındaki girişte narteksi, doğusunda ise  dışa taşkın 3 apsis mevcuttur.


Çeltikdere Kilise kalıntısı

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı