6 Ocak 2011 Perşembe

BOLU'DAKİ HANLAR



Bolu Aşağı Taşhan

Aşağı Taşhan: Bolu İli, Merkez İlçe, Büyükcami Mahallesindeki Yıldırım Bâyezid Camisinin batısında yer almaktadır. 1750 yılında eşraftan Emin Ağa tarafından yaptırılmıştır. Kesme taştan inşa edilen  hanın girişi güneydendir. Yuvarlak kemerli girişin  üzerinde bir cumba yer almaktadır. Köşeleri pahlı ve üstten silme saçaklı handa, mazgal ve küçük dikdörtgen çerçeveli pencereler  kullanılmıştır.


Bolu Yukarı Taşhan


Yukarı Taşhan : Bolu İli,  Merkez İlçe, Büyükcami Mahallesindeki Aşağı Taşhan'ın kuzeyinde yer almaktadır. Kitabesine göre; H. 1219  (1804 )yılında Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından yaptırılmıştır. Açık avlu etrafında, iki katlı revaklı odalardan oluşmaktadır. Tamamen kesme taşla inşa edilmiş olan hanın, girişi doğudandır .Beden duvarlarından çıkıntı teşkil eden  eyvan şeklindeki girişinin büyük bir ahşap kapısı vardır. Revak kemerleri üzerinde çörten ve kuş evleri bulunmaktadır.

Kiliseli (Tüccar) Han: Gerede İlçe Merkezinde yer alan han, 19.yüzyıla tarihlenmektedir. Açık bir avlu etrafında, ahşap revaklara açılan odalardan oluşmaktadır. Kuzey-güney doğrultusunda dikdörtgen planlıdır. Hana güneyden yuvarlak kemerli ,çift kanatlı, büyük bir kapı ile girilmektedir. Moloz taş ile inşa edilen hanın, bazı bölümlerinde tuğla, köşe ve pencere çerçevelerinde kesme taş, revaklarda ise ahşap kullanılmıştır. Hanın doğu cephesi iki  yanında alınlık altında yer alan orta pencerelerin kilit taşlarında; kuzey bölümde haç işareti, güney bölümde ise, “Maşallah” ibaresi ile H.1345 tarihi bulunmaktadır.

2 yorum:

  1. Whаt's up, I would like to subscribe for this website to get latest updates, thus where can i do it please help out.

    my website human growth hormones side effects broward florida

    YanıtlaSil
  2. I visit everydaу а fеw
    ωebsіtes anԁ websites to read posts, but thiѕ website pгovides featurе bаsed articles.



    Check out my web page; antifungal Shampoo

    YanıtlaSil

Mutluluğun Anahtarı