10 Ocak 2011 Pazartesi

ZONGULDAAK - ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ


    Sanayileşmeyi teşvik araçlarından biri olan Organize Sanayi Bölgesi yatırımları son yıllarda (1992-1993) başlatılabilmiştir. Kdz. Ereğli ve Çaycuma ilçelerinde bulunan Organize Sanayi Bölgesinin yatırım çalışmaları devam etmekte olup, Alaplı İlçesi Organize sanayi Bölgesi yer seçimi yapılmış olup, Merkez İlçe organize sanayi bölgesi çalışmaları devam etmektedir.
 
a. Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi
   Çaycuma Organize Sanayi Bölgesi 1991 yılında Zonguldak Valisi Başkanlığında Zonguldak İl Özel İdaresi, Zonguldak Ticaret ve Sanayi Odası ve Çaycuma Ticaret Sanayi Odalarının katılımlarıyla kurulmuştur. Zonguldak - Çaycuma, Organize Sanayi Bölgesi 67 adet sanayi parselinden oluşan, 125 hektarlık toplam alanı bulunmaktadır
 
    Bölgemiz karayolu ile Ankara'ya 2,5 saat (240 km), İstanbul'a 3,5 saat (380 km), olup yöremizin iklimi, hemen hemen İstanbul'la aynıdır. Yapımı tamamlanan Zonguldak Saltukova Havaalanına 12 km uzaklıktadır. Demiryolu 4 km yakınından geçmektedir. Zonguldak Limanı (40km) ve Ereğli Limanı (85km) uzaklıkta olup, deniz bağlantısı bu limanlardan sağlanmaktadır. Ayrıca Zonguldak Limanından Ukrayna’ya Ro-Ro seferleri yapılmaktadır. Türkiye'nin mega projelerinden Filyos Limanı, hemen yakınındadır.
 
Organize Sanayi Bölgesi % 99 oranında Sanayi Bakanlığı kredi desteği ile yapılmış olup, kalan % 1’lik kısmının % 60’ı İl Özel İdarece % 20’si Zonguldak Ticaret Sanayi Odası ve % 20’si ise Çaycuma Ticaret ve Sanayi Odasınca karşılanmaktadır.
OSB. 1.250.000 m2 arazi üzerinde kurulmuş olup, büyüklükleri 5000 m2 ile 30.000 m2 arasında değişen 67 adet sanayi parseline sahiptir. Ayrıca, 2012 yılı içinde arıtma tesisi projesinin tamamlanması hedeflenmektedir.
   

OSB’de 48 parselin tahsisi, yapılmıştır. Bunlardan 33 adeti üretime geçen, 6 adedi inşaat halinde, 9 adedi de proje aşamasındadır. Tahsisi yapılan parsel büyüklüğü ise 648,326 m²’dir.
 Bölgede halen üretilen olan işletmelere ve inşaat aşamasında bulunan firmaların göstereceği sektörlere bakıldığında, hiçbir sektörün kendi başına egemen olmadığı ve çeşitlilik gösterdiği görülmektedir. Sektörler 6 adet konfeksiyon, 1 adet kimya, 1 adet cam, 1 adet gıda,9 adet mobilya ve orman ürünleri, 1 adet dekoratif demir işleri, 2 adet kağıt, 3 adet elektrik malzemeleri 1 ad.Hayvan katkı yemi, 3 ad. İnşaat ve metal sanayi bulunmaktadır.
 Halen bölgede üretimde olan fabrikalarda 1.950 ye yakın kişi istihdam edilmektedir. Ancak bölge tam kapasite faaliyete geçtiğinde bu sayının 4000-4500 kişi olacağı tahmin edilmektedir. OSB’de tüm altyapı hizmetleri 2003 yılı içinde tamamlanarak kullanıcıların hizmetine sunulmuştur. Ancak ileriki dönemlerde çıraklık okulu, spor tesisleri, banka, cami, karakol gibi tesislerin yapımına başlanacaktır.




    b.Ereğli OSB

    Kdz. Ereğli OSB, Ereğli-İstanbul yolunun 5,3 km.’sinden ayrılan, Alaplı yolunun 3,5 km.’sinde yer almaktadır. Organize Sanayi Bölgesi’nde kamulaştırma çalışmaları tamamlanmış, Yol üst yapısı dışında alt yapı inşaatları tamamlanmıştır (Kanalizasyon, Yağmur suyu, İçme suyu, Arıtma Tesisi, Doğalgaz, Elektrik, Telekom, Yol alt yapısı). Yaklaşık 200 hektarlık bir alan üzerine kurulan Ereğli OSB'nde 56
adet sanayi parselinin tamamı 54 müteşebbise tahsis edilmiştir
. Bölgenin tam kapasite faaliyete geçmesi durumunda yaklaşık 4.500 kişinin istihdam edileceği tahmin edilmektedir.
Özellikle Ereğli Demir-Çelik fabrikalarının varlığı bölgede önemli bir sanayi potansiyeli yaratmıştır. Türkiye’nin tek yassı demir mamulü imalatı yapan bu işletme, bölgenin ekonomik ve sosyal açıdan çehresini değiştirmiştir. Zonguldak ilçelerine genel olarak bakıldığında Ereğli ilçesinin gelişmişliği hemen kendini hissettirmektedir. Giderek artan talep karşısında ikinci bir OSB kurulma çalışmaları da devam etmektedir.
Ereğli OSB’sinde yer alacak sanayi kuruluşlarının tarım ve hayvancılık işlenmesine yönelik tesisler olması, inşaat sektörü için girdiler üretecek sanayi kuruluşları, metal işleme sanayileri ve tarım alet makineleri üreten fabrikalar olması planlanmıştır. Özellikle ERDEMİR’in yan ürünlerine bağımlı sanayi kuruluşları, cam, plastik mamülleri üreten işletmeler olması beklenmektedir. Bunların dışında planlama alanındaki ve seçilen arazideki ormanların varlığı orman ürünleri ve paketleme ambalaj sanayileri gibi diğer sanayilerin de burada yer alabileceği tahmin edilmektedir.
Birçok sanayi sektörünün ana girdisi olan yassı mamul demir çelik ürününün tek üreticisi ERDEMİR ile yanyana olması, 150.000 DW tonluk gemilerin rahatlıkla yanaşabileceği ERDEMİR limanını kullanabilmesi, Gümrük Müdürlüğü'nün kurulu olması ve ithalat ve ihracat işlemlerinin rahatlıkla ilçemizden yapılabilmesi nedeniyle önemli avantajlara sahiptir. Ayrıca, Bölgemiz Karayolu ile Ankara’ya 3 saat (280 Km.), İstanbul’a 4 Saat (330Km) dir. Kdz.Ereğli Limanına 13.Km. Zonguldak Limanına 60 Km. uzaklıktadır.

    c. Alaplı OSB

    İlimizin batısında yer alan bu ilçemiz; Zonguldak’ın 1991 yılında Kalkınmada Öncelikli Yöreler kapsamına alınması ve iş ve ticaret merkezlerine yakınlılığıyla sanayileşme açısında önemli yatırımlara ev sahipliği yapmaktadır. Bölgedeki bu gelişmelere paralel bir OSB’nin planlanması ve faaliyete geçirilmesi gereksinimi üzerine; finansmanı Müteşebbis teşekkül tarafından karşılanmak üzere 1998 yılı yatırım programına alınan 83 hektar olarak yer seçimi yapılan bölgede kamulaştırma işlemleri devam etmekte olup, 2011 yılı itibariyle 81,35 hektar kamulaştırılmıştır. Kdz.Ereğli OSB’nin bitişiğinde yer alan bölgede kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasından sonra yatırımcılara arsa tahsisleri başlayacaktır.

d. Zonguldak (Merkez) OSB


     Yüksek Planlama Kurulu’nun 27.08.2004 tarih ve 2004/57 kararıyla 2004 yılı ek programına alınmış olup, yapılacak yer konusunda yer seçimi çalışmaları devam etmektedir.
 Mevcut Organize Sanayi Bölgelerinin Faaliyet Kolları, Doluluk Oranları ve Arıtma Tesisi Durumu


 OSB ADI
ALAN
(Ha)
TAHSİS EDİLEN PARSEL SAYISI (Adet)
BOŞ PARSEL SAYISI (Adet)
FAALİYET KOLLARI
DOLULUK         ORANI
 (%)
ARITMA TESİSİ
Çaycuma OSB
125
48
19
Tekstil, Orman Ürünleri, Elektrik, Kağıt, Cam, Panel Radyatör, Döküm ve Metal Enjeksiyon Kalıpları, Yem Katkı Maddesi, Beton Kiremit, Perforje Demir, Mobilya, Süt Ürünleri
% 72
YATIRIM PROGRAMINDA
Kdz. Ereğli OSB
200
54
2
Gıda, Metal işleme, tarım alet makinaları, Tekstil, Orman Ürünleri, Elektrik, Kağıt, Cam, plastik, paketleme-ambalaj, Döküm, Perforje Demir, Mobilya, Süt Ürünleri
% 96
VAR
Kaynak: Organize Sanayi Bölgelerinin Bölge Müdürlükleri

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı