10 Ocak 2011 Pazartesi

ZONGULDAK - MAĞARALAR

GÖKGÖL MAĞARASI

Gökgöl Mağarası, Zonguldak - Ankara karayolunun hemen Zonguldak girşinde, yolun sağ kenarında yer almaktadır. Mağara, kente dışardan gelenler için hoş bir sürpriz, kent dışına çıkanlar için ise, belleklerde kente ilişkin son bir anı özelliği taşımaktadır.
Mağara içi damlataş birikimi yönünden son derece zengin olan Gökgöl Mağarası, traverten, sarkıt, dikit sütunlar ve damlataşlar ile süslüdür.

Gökgöl Mağarası' nın ilk 875 metresi turizm amaçlı kullanıma açılmıştır. Girişten Büyük Çöküntü Salonu' na kadar uzanan bu bölüm 2-15 metre genişlik, 1-18 metre yükseklikte olup, Fosil Giriş, Damlataşlar Galerisi, Çöküntü Salonu, Muhteşem Salon, Büyük Çöküntü Salonu ve Harikalar Salonu gibi adlarla nitelendirilmiştir. Aydınlatması yapılan bu alanda yürüyüş parkuru, köprüler ve seyir terasları bulunmaktadır.

Ziyaret edenlerin yoğun ilgisini çeken Gökgöl Mağarasının yapılan araştırmalara göre astım hastalığına iyi geldiği belirtilmektedir. Yaz günlerinde doğal bir klima özelliğindeki Gökgöl Mağarası ziyaret edenler için tam bir cazibe merkezidir. Mağaranın 875 metresinden sonraki bölümlerinin hizmete girmesi için zonguldak Valiliğince etüd çalışması başlatılmış, devam etmektedir.

Mağarayı 2001-2002-2003 yıllarında toplam 97.846 kişi, sadece 2003 yılında ise 38.705 kişi ziyaret etmiştir.

Mağarayı ziyaret eden vatandaşlarımızın Mağara çıkışında oturup dinlenebilecekleri ve hediyelik eşya satışı yapılabilecek bir cafe ve satış reyonu tarzında bir proje hazırlanmış ve tasdik için Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kuruluna gönderilmiş olup tasdikini müteakip proje gerçekleştirilecektir.

Ayrıca ilimizde 1000 metrenin üzerinde uzunluğu olan Kızılelma- Cumayanı- Erçek- Sofular- Ilıksu- İnağzı- Çayırköy ve Kdz. Ereğli ilçesinde Cehennemağzı Mağaraları bulunmaktadır.Bunlardan yukarıda bahsedilen Zonguldak Gögöl Mağarası ve Ereğli Cehennemazğzı Mağarasının aydınlatma ve gezi yolları yapılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı