10 Ocak 2011 Pazartesi

ZONGULDAK - TURİZM TURLARI

İnanç Turizmi
Kdz.Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları, sahip olduğu mitolojik ve dinsel geçmiş nedeniyle İnanç Turizmi kapsamında değerlendirilmektedir. Antik dönemin Acheron Vadisi üzerinde bulunan ve yanyana üç mağaradan oluşan Cehennemağzı Mağaraları,Yunan mitolojisinin güç tanrısı Herakles (Herkül)’in Cehennem Köpeği Kerberus’u kaçırmak üzere Ölüler Ülkesi (Hades)’ne indiği yerdir. Bu mağaralardan Kilise Mağarası olarak adlandırılan bölümün, ilk Hristiyanlarca gizli ibadet yeri olarak kullanıldığı da bilinmektedir. Mağara içinde sütunlar, sütun başlıkları, mozaik döşeme ve kandil yuvaları bulunmaktadır. Cehennemağzı Mağaralarının antik çağın iki önemli kehanet merkezinden biri olduğu da bilinmektedir. Diğeri ise Yunanistan’ın Delphoi kentindedir. 
Kongre Turizmi
TMMOB Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi’nce 1978 yılından bu yana düzenlenmekte olan “Türkiye Kömür Kongresi” İlimizde yapılmaktadır. Kömür madenciliğinde bilim ve pratik deneyimin kaynaştırılmasını amaçlayan bu kongre kapsamında, arama, değerlendirme, işletme, zenginleştirme, enerji politikaları ve çevre sorunları ele alınmaktadır. 
Eko Turizm
Yayla Turizmi : İlimiz Alaplı ilçesi Gümeli beldesi yakınlarındaki Bölüklü Yayla, gerek halen yöre halkınca yürütülen yaylacılık geleneğiyle, gerekse yayla turizmi için uygun potansiyeliyle bu anlamda değerlendirilmesi Valiliğimizce gündeme alınmış bir mekandır.

Foto Safari : Zonguldak, su + yetil kombinasyonu yönünden oldukça zengin bir ildir. Orman alanları, akarsu boyları, mağaraları, vb. doğal güzellikler foto safari için uygun yerlerdir. Bostandüzü, Göldağı, 100.Yıl ormaniçi dinlenme alanları; Harmankaya, Güneşli, Değirmenağzı dereleri ve şelaleleri; Gökgöl, Sofular, Kızılelma, Cumayanı mağaraları; Bölüklü Yayla, Bacaklı Yayla gibi alanlar foto safari yapmak isteyenler için eşsiz güzelliklere sahiptir.

Botanik (Bitki İnceleme) Turizmi : İl topraklarının büyük bir bölümünün ormanlarla kaplı olması nedeniyle, yöre ormanaltı bitkisi ve endemik yönünden de oldukça zengin bir potansiyele sahiptir. Bu konuda yapılan araştırmalara göre, ilde ana toprağı Zonguldak olan 51 çeşit endemik bitki bulunmaktadır. Bu biyolojik çeşitliliğin turizm alanında kullanılması amacıyla, Bakacakkadı 100.Yıl Hizmet Köyü bünyesinde bir Bitki Müzesi kurulması için Valiliğimizce proje hazırlanmıştır.

Mağara Turizmi : İl Turizm Müdürlüğünün 1994 yılında başlattığı Mağaraların Turizm Amaçlı Kullanımı Projesi çerçevesinde, öncelikle İlimiz merkezinde bulunan Gökgöl Mağarası ele alınmış, kullanım projeleri hazırlanmıştır ve proje Zonguldak İl Özel İdaresince ihale edilerek tamamlanma aşamasındadır.Zonguldak’ta bulunan mağaraların hemen hemen tümü aktiftir. Bu mağaraların içinde eşsiz güzellikte dikit, sarkıt ve traverten gibi jeolojik oluşumların yanı sıra, akarsu ya da göl gibi sulara da rastlanmaktadır. Kdz.Ereğli ilçesinde bulunan Cehennemağzı Mağaraları da İnanç Turizmi kapsamında değerlendirilmek turizme açılmıştır.İlimizde ayrıca uzunlukları 1000 metrenin üzerinde olan 7 mağara daha bulunmaktadır. Bunlar; Kızılelma (6250 m), Cumayanı (1085 m), Erçek (1200 m), Sofular (1500 m), Ilıksu (1000 m), İnağzı (1400 m) ve Çayırköy (1300 m) mağaralarıdır. Bu mağaralar da halen bilimsel araştırma ve sportif amaçlı geziler için kullanılmaktadır. 
TURİZM AMAÇLI SPORTİF FAALİYETLER

Av Turizmi : İlimiz av ve yaban hayatı anlamında da çeşitlilik ve zenginlik göstermektedir. Özellikle Merkez, Devrek, Gökçebey ve Kdz.Ereğli civarında bulunan orman alanlarında ayı, domuz kurt, tilki, porsuk- çakal- dağ keçisi, sincap, karaca, tavşan, gibi yaban hayvanları ve yaban ördeği, yaban güvercini, çulluk, bakal gibi kuş türleri avlanmaktadır. Akarsularda sazan, alabalık, karabalık ve mercan, denizde ise istavrit, hamsi, mezgit, palamut, barbunya gibi balıklar avlanmaktadır. Yaban hayatına yönelik avlanma daha çok hobi ya da boş zaman faaliyeti olarak yapılmakta iken, denizlerde yapılan avlanma ise ticari amaçlı olarak gerçekleştirilmektedir.

Bisiklet Turları : Kdz.Ereğli Bisiklet Sevenler Derneği ve Bisiklet Federasyonu Zonguldak Temsilciliğince, Kdz.Ereğli çevresinde bisikletli doğa gezileri düzenlenmektedir. Ereğli-Armutçuk Gökçeler yönünde hem bisiklet gezisi için uygun eğime sahip yol hem de yol güzergahı boyunca tarihsel değerleri ve doğal güzellikleri görme / izleme olanağı bulunmaktadır.

Sportif Amaçlı Olta Balıkçılığı : Deniz ya da akarsularda yapılan olta balıkçılığı, İlimizde daha çok boş zaman faaliyeti olarak gerçekleştirilmektedir. Başta Karadeniz’de olmak üzere, Ulutan Baraj Gölü, Kızılcapınar Baraj Gölü ile Filyos Irmağı, Devrek Çayı, Gülüç Çayı ve Alaplı Çayı olta balıkçılarının rağbet ettiği başlıca yerlerdir.

Doğa Yürüyüşü : Dağlık ve ormanlık bir alandan oluşan Zonguldak coğrafyasında yükseltiler 2000 metreyi aşmamaktadır. Dört mevsim yeşil kalabilen, aralarında küçük akarsu ve köyler olan bu dağlık alanlarda yürüyüş yapmak ve dinlenmek için, özellikle hafta sonlarında, yöre sakinleri doğaya koşmaktadır. Alaplı’da Bacaklı Yayla, Bölüklü Yayla ve Kız Kulağı Yaylası, Merkezde Göldağı, Esenlik, Beycuma Yayla Mevkii, Devrek’de Bostandüzü, Dirgine Vadisi ve Yedigöller, Gökçebey’de Pamukdüzü Mevkii dağ doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin en fazla ilgi gösterdiği noktalardır. Ayrıca, Harmankaya, Güneşli ve Değirmenağzı şelalelerinin bulunduğu doğal güzergah da, trekking amaçlı gezilerde ilk akla gelen yerlerdir

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı