8 Aralık 2011 Perşembe

Türkiye'nin Tarihi ve Turistik Tatil Yerleri

Tarihi ve doğal güzellikleriyle adeta cennetten bir köşe olan Türkiye'nin tatil merkezleri yerli ve yabancı turistleri ağırlıyor. İşte en gözde turistik ve tatil yerleri:
 
 
 
ÇANAKKALE

Tarihin kanla yazıldığı topraklar, aradan geçen 96 yıla rağmen Türkiye'nin tarihine ışık tutmaya devam ederken Gelibolu Yarımadası'nı ziyaret edenler, şehitlerin aziz hatırası önünde gözyaşlarını tutamıyor.
 
Buram buram tarih kokan Gökçeada ise, Rum evleri, tarihi yapıları yerli ve yabancı turistlerin durağı oluyor. Özellikle Bulgar, Alman ve Rus sörfçüler ise adanın sahillerini tercih ediyor.
Mitolojik Troia savaşları'nın yaşandığı Troia antik kenti, Çanakkale kent merkezine yaklaşık 30 km uzaklıkta. Savaşta hile olarak kullanılan "Tahta At"ın maketi, Amfı tiyatro, antik kenti çevreleyen sur duvarları ile bölgedeki kazılardan çıkan bazı malzemeler ziyaretler sırasında görülebilir.

Asya ve Avrupa kıtalarını birbirinden ayıran Çanakkale boğazının her iki yanına kurulan Çanakkale ve yöresi, yakın ve uzak tarihe tanıklık ediyor. Antik dönemde "Dardanelles" olarak anılan ve 671 kilometrelik kıyı şeridiyle yerli ve yabancı turistlerin her dönem ilgi gösterdiği Çanakkale, çevresinde barındırdığı güzelliklerin yanı sıra kent merkezinin hareketliliğiyle de dikkati çekiyor.
  Çanakkale
 
 
 
   
Ayvacık – Assos
Assos’ta gezilebilecek en güzel yerler: Athena Tapınağı, Behramkale Köyü, Apollo Smıntheıon Tapınağı, Babakale, Kestanbol Kaplıcaları, Kumburnu Sahili, Koyunevi Köyü, Sokakağzı Sahili, Hüdavendigar Camii, Truva (Troya).
 
*   *   *
BURSA


"Evliyalar Şehri" Bursa, tarih kokan mekanları ve tabiatın tüm renkleriyle "tüm zamanların en güzel şehri" ünvanı ile gözde illerin başında yer alıyor.
     
Tarihi Kozahan
Bursa'da Ulu Cami ile Orhan Cami arasında bulunan Koza Han 1491’de II. Bayezid tarafından dönemin mimarlarından Abdül ula bin Pulat Şah'a İstanbul’daki eserlerine vakıf olarak yapılmıştır.Koza Han eskiden ipek böceği kozalarının satışının yapıldığı bir yerdi.Kozalardan elde edilen ipek kumaşlar Bursa'nın tekstil merkezi olmasında ilk rolü oynamıştır.
    Ulu Camii
Evliya Çelebi’nin ifadesiyle Bursa ’ nın Ayasofya’sıdır.
Ulu camiyi gezenler 3tane kapısı olduğunu çok iyi bilirler. Somuncu baba caminin yapıldığı sıra buraya gelir işçilere hayrına somun dağıtırmış. Somuncu baba bir gün gene orda ekmek dağıtırken (çok büyük zat) Hızır a.s orda olduğu fark etmiş kolundan tutup sen Hızırsın anladım demiş. Buraya gelip her gün namaz kılacağına dair söz vermezsen buradaki herkese senin Hızır olduğunu söylerim demiş. Hızır a.s her gün geleceğine dair söz vermiş ama oda bir istekte bulunmuş. Hangi vakit geleceğimi bana kalsın demiş. Bunun üzerine Hızır a.s Ulucamideki vav harfinin önünde her gün gelip hangi vakit olduğunu bilmiyoruz ama orda namaz kılıyormuş. eğer bir gün Ulucamiye giderek namaz kılacak olursanız mutlaka vav harfinin orda namaz kılın. Belki Hızır a.s'la birlikte namaz kılarsınız.
 
  Tophane Meydanı
Bursa’nın en müstesna köşelerinden biridir!

Tabiatın, daha doğrusu Allah’ın Bursa’ya ve Bursa halkına çok güzel bir hediyesidir.
Tophane Meydanı, Bursa’nın tamamına hakim bir yerdir.
Tophane Meydanı’ndan tüm Bursa’yı, hatta Bursa Ovası’nı, boydan boya Katırcı Dağları’nı bile görebilirsiniz.
Bursa’ya gezmek için gelen her yabancının, her turistin önce Tophane Meydanı’na gelip, tüm Bursa’yı buradan seyretmesi lazım.
    Emir Sultan Camii
Emir Sultan Camii, Bursa'da, Yıldırm Bayezid'ın kızı Hundi Fatma Hatun tarafından kocası Emir Sultan adına, muhtemelen Çelebi Sultan Mehmed'in hükümdarlığı sırasında (1366 - 1429) inşa ettirilmiştir.
Bursa'nın en önemli mimari yapılarından olan Emir Sultan Camii, Yıldırım ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Bursa'nın doğusunda aynı adı taşıyan mahallede "Emir Sultan mezarlığı"nın yanında servi ve çınar ağaçlarının arasında yer almaktadır. 
    Yeşil Türbe
Yıldırım Bayezid'in oğlu Sultan Mehmet Çelebi tarafından 1421 yılında yaptırılmıştır. Mimarı Hacı İvaz Paşa'dır. Bursa'nın sembolü haline gelen yapı şehrin her yerinden görülebilecek bir konuma sahiptir. I.Mehmet Çelebi sağlığında türbeyi yaptırmış, 40 gün sonra da vefat etmiştir. Türbede Çelebi Sultan Mehmet ile oğulları Şehzade Mustafa, Mahmut ve Yusuf ile kızları Selçuk Hatun, Sitti Hatun, Ayşe Hatun ve dadısı Daya Hatuna ait olmak üzere toplam 8 sanduka bulunmaktadır.
 
 
 
  Uludağ
 
 
 
İznik
İznik’te gezilebilecek en güzel yerler: Berber Kaya, Bestaş (Obelisk), Hypoge, Dörttepeler Tümülüsü, Senatüs (Bizans Sarayı), Surlar, İznik Atik Tiyatrosu, Böcek Ayazma, Komisesis Kilisesi, Ayasofya Kilisesi, Hagios Tryphonos Kilisesi, Ayatrifon Kilisesi, Hacı Özbek Camii, Yeşil Cami, Mahmut Çelebi Camii, Orhan Bey Camii ve Hamamı, Şeyh Kutbettin Camii ve Türbesi, Eşref-i Rumi Camii ve Türbesi, Yakup Çelebi Zaviyesi ve Türbesi, Kırgızlar Türbesi, Sarı Saltuk Türbesi, Çandarlı Hayrettin Paşa Türbesi, Çandarlı İbrahim Paşa Türbesi ve İmareti, Çandarlı Halil Paşa Türbesi, Huysuzlar Türbesi, Ahiveyn Sultan Türbesi, Abdülvahap Sancaktarı Türbesi, Rüstem Paşa Hanı, İsmail Bey Hamamı, Hacı Hamza Hamamı, Meydan Hamamı.
  
 
 Osmanlı köyü Cumalıkızık
Bursa'ya 2 km. uzaklıktaki Cumalıkızık, Orhangazi'nin Bursa'ya girmeden önce yaptırdığı köylerden biri.
 

Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinin verildiği evlerden oluşan köye giderseniz, dar sokaklardan akan sular sizi karşılayacak.
 


Kürekli Şelalesi
Orman Bakanlığının Bursa kent ormanı projesi kapsamında yürüyüş yollarını düzenlediği, Cumalıkızık yakınlarında Deliçay üzerinde bulunan bir doğa harikasıdır.
 
 
*   *   *
 
ADANA
Merkez Sabancı Camisi
Kebabıyla ünlü Adana'yı tatil rotasına eklemek isteyenler için Adana Merkez Sabancı Camisi ile bitişiğindeki Merkez Park ve Seyhan Baraj Gölü'nün izlenebildiği Adnan Menderes Bulvarı, görülmesi gereken mekanlar arasında yer alıyor.
 
  Taş Köprü
Adana'nın simgesi olarak kabul edilen köprü, bir Roma Dönemi eseridir. Taşköprü'nün Roma İmparatoru Hadrian tarafından yaptırıldığı ve Roma İmparatoru Justinianus zamanında ciddi şekilde onarıldığı aktarılmaktadır. Seyhan Nehri üzerinde bulunan, aslen 21 gözlü olan köprü, Seyhan Nehri'nin ıslahı sırasında 7 gözünün toprak altında kalmasıyla 14 gözlü olarak hizmet veriyor. İlk yapıldığında yarı yarıya daha dar olan köprü daha sonra genişletilmiştir. Köprünün her iki girişinde de bugün bile kullanılan ismiyle, şu anda mevcut olmayan "Kale Kapısı" denilen iki taç kapısı olduğu bilinmektedir. Osmanlı döneminde birkaç kez onarılan Taşköprü, günümüzde de hizmet vermeye devam etmektedir. 310 metre uzunluğundaki köprünün genişliği 11.40 metredir.
    Anavarza Antik Kenti
Anavarza Antik Kenti, Adana'nın Kozan ilçesine bağlı Dilekkaya Köyü ile iç içe. Antik kentin milattan önce 1. yüzyılda bir Roma kentleşme merkezi olarak kurulduğu sanılıyor. Anavarza Kalesi ise oldukça dik ve taşlı çıkılabilen 200 metre yüksekliğindeki bir tepede bulunuyor.
 
 *   *   *
 
NEVŞEHİR - KAPADOKYA
 
 
Kapadokya’da gezilebilecek en güzel yerler: Üçhisar, Ürgüp, Avanos, Göreme, Derinkuyu, Kaymaklı, Ihlara Vadisi. 
Göreme  
Göreme'de gezilebilcek yerler: Göreme Milli Parkı, Tokalı Kilise, Rahibeler ve Rahipler Manastırı, Aziz Basil Şapeli, Elmalı Kilise, Azize Barbara Şapeli, Yılanlı (Aziz Onuphrius) Kilise, Karanlık Kilise, Çarıklı Kilise, El Nazar Kilisesi, Saklı Kilise, Meryem Ana (Kılıçlar Kuşluk) Kilisesi, Aziz Eustathious Kilisesi, Durmuş Kadir Kilisesi, Kılıçlar Vadisi.


 Ihlara Vadisi  

Aksaray'a 40km. uzaklıktadır. Vadiye, Aksaray-Nevşehir karayolunun 11. km.sinden sapılarak gidilir. Hasandağı'ndan çıkan bazalt ve andezit yoğunluklu lavların soğumasıyla ortaya çıkan çatlaklar ve çökmeler kanyonu oluşturmuştur. Bu çatlaklardan yol bulan kanyonun bugünkü halini almasını sağlayan Melendiz çayına ilk çağlarda Kapadokya ırmağı anlamına gelen 'Potamus Kapadukus' denilmekteydi.

14 km. uzunluğundaki vadi Ihlara'dan başlar, Selime'de son bulur. Vadinin yüksekliği yer yer 100-150m. dir. Vadi boyunca kayalara oyulmuş sayısız barınaklar, mezarlar ve kiliseler bulunmaktadır. Bazı barınaklar ve kiliseler yeraltı şehirlerinde olduğu gibi birbirlerine tünellerle bağlantılıdır.

Ihlara vadisi jeomorfolojik özelliklerinden dolayı keşiş ve rahipler için uygun bir inziva ve ibadet yeri, savaş ve istila gibi olağanüstü zamanlarda ise gizlenme ve korunma yeri olmuştur.


 
Avanos – (Balondan Avanos’a Bakış)
Avanosta gezilebilecek en güzel yerler: Zelve, Çavışin (Nıcephorus Phocas) Kilisesi, Güllüdere (Aziz Abathangelus) Kilisesi, Özkonak yer altı şehri, Dereyamanlı Kilisesi, Paşabağı, Sarıhan Kervansaray, Çeç Tümülüsü.
 
 
Kapadokya
 
Kapadokya

Ürgüp
Ürgüp’te gezilebilecek en güzel yerler: Pembe Vadi, Kızılçukur, Mustafapaşa, Sarıhan Halacdere, Fıratkan, Ortahisar, Aziz Theodore Kilisesi, Pancarlık Kilisesi, Ala Kilisesi ve Kepez Kiliseleri, Balkan Kiliseleri, Taşkın Paşa Camii, Kadı Kalesi, Temenni, Altkapı, Damsa Barajı.

*   *   *

TRABZON 

 
Sümela Manastırı
Karadeniz Bölgesindeki Türkiye’nin cennet köşeleri, yeşilin binbir tonunu barındıran bozulmamış doğasının yanı sıra tarihi mekanları eşsiz güzellikteki yaylalarıyla tatilcileri bekliyor.

Maviyle yeşilin mükemmel uyumunu yansıtan Tarbzon’da ilk akla gelen mekan dünyaca ünlü Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinin Altındere Köyü sınırlarındaki Altındere Vadisi’ne hakim Karadağ’ın eteklerindeki sarp bir kayalık üzernde kurulan Sümela Manastırı, halk arasında “Meryem Ana” olarak anılıyor. Varlığını 13. Yüzyıldan itibaren sürdüren manastır, yerli ve yabancı turistlerin ilk ziyaret ettiği mekanların başında yer alıyor.

 
 
Tarihi evlere sahip olan Trabzon’da Orta Hisar Mahallesi, Akçabat Orta Mahalle gibi mekanlarda tarihi evlerin günümüze kadar bozulmada gelen örnekleri ziyaret edilebilir.

Uzungöl
Doğu Karadeniz’in eşsiz doğasında dinlenip aynı zamanda doğa sporlarıyla zaman geçirmek isteyenler için ise dünyaca ünlü Uzungöl eşsiz olanaklar sunuyor.


 

Doğanın tadına varabilmek ender güzelliklerden Uzungöl, kentin turistlerce en fazla rağbet gören mekanı. Kent merkezine 99, Çaykara ilçesine 19 kilometre uzaklıktaki Uzungöl, heyelan sonucu dere yatağının doğal baraj şeklinde Haldizen Deresi’ni kapatmasıyla oluşmuş. Çevresindeki ladin ormanları ile ilgi çekici bir peyzaj sergileyen Uzungöl, yeşili, yöreye uygun tarzda yapılmış ahşap evleri, Trekking, Kuş gözlemciliği, botanik amaçlı turların yanı sıra Şekersu, Demirkapı, Yaylaönü gibi yaylalara geziler düzenleme fırsatı da sağlıyor.
Sera Gölü
Trabzon’un batısındaki Sera Deresi üzerinde, kıyıdan 8 kilometre içeride yer alan Sera Gölü’de görülmeye değer güzellikler sergiliyor. Göl üzerinde tekne turları da yapılabiliyor. Kentin tüm ilçelerine bağlı yaylalarda trekking ve cip safari için uygun alanlar bulunuyor.
Çeşitli turizm şirketleri, tatilini bu yönde geçirmek isteyenler için tur programları düzenlerken, Tema Vakfı Temsilciliği ile kentteki dağcılık kulüpleri de her hafta sonu gezi programları organize ediyor.

 
*   *   *

RİZE 

Doğu Karadeniz’in önemli yayla şehirlerinden olan ve Türkiye’nin en çok yağmur alan ili olma özelliği taşıyan Rize’de rafting, yürüyüş v dağcılıkla ilgilenenlere kuş gözlemciliğine meraklı olanlar için bir çok alternatif sunuluyor.

Fırtına Vadisi, rafting için uygun mekan olarak gösterilirken, Kaçkar Dağları, dağcılıkla ilgilenenlerin tercihleri arasında yer alıyor. Kaçkar Dağlarının zirvesinde bulunan Yedi Göller bölgesindeki buzul gölleri ise tatilcilerin ayrı bir durağı oluyor.

İkizdere ilçesine bağlı Anzer Yaylası, muhteşem doğası ve dünyaca ünlü Anzer Balının yanı sıra çok sayıda endemik türde çiçeğe ev sahipliği yapıyor. Ayder Yaylası ve çevresindeki bir çok yaylayı içine alan 550 hektarlık Kaçkar Milli Parkı ise sadece Doğu Karadeniz’de bulunan dağ horozu ve çengel boynuzlu dağ keçisinin yaşam alanı olma özelliğini taşıyor.

Rize, son yıllarda termal turizmle de ön plana çıkıyor. İkizdere ilçesinde bulunan beş yıldızlı termal tesis ve Ayder Yaylası’ndaki kaplıca tesisleri sağlık turizminin önemli merkezleri arasında gösteriliyor.

Ayder Yaylası
Ladin ve kayın ormanlarıyla kaplı yayla Çamlıhemşin ilçesine 16 km. mesafededir. Ayder, zengin florasının yanı sıra kaplıcası ile de bölgenin en çok tercih edilen tatil yerlerinden biridir.

*   *   *

ARTVİN 

 Şavşat - Karagöl

  Türkiye'deki 40 Milli Park alanından birisidir ve Artvin'in Şavşat ilçesi sınırları içerisinde yer almakta olup iki ayrı sahadan oluşur: Bunlar Karagöl ve Sahara Yaylası'dır.



 Tarihi bilinmeyen, çökelme sonucu oluşmuş 82 dönüm alana sahip yaklaşık 30 metre derinliğinde; cevresi ladin, göknar ve çam ormanlarıyla cevrılı olup içinde bulunan  aynalı sazan, bıyıklı sazan ve japon balıklarıyla ülkemizin en büyük doğal akvaryumudur.25 kişilik kapalı 50000 kişilik acık alan konaklama kapasıtesı olup kendine özel menüleriyle restaurant  hizmetleri mevcuttur.


 Şavşat'a 24 km Gürcistan sınırına arabayla 45 dakika uzaklığında dağların ve ladin çam ormanlarının kucağındaki bu güzelliği inşallah tanrım nizami olmayan çevreci ve piknikçilerden korur.Gölün bulunduğu Meşeli Köyü milattan önce 3000 yıllarında yerleşim olduğu ve göl kıyısında 400-500 yıl önce insanların tarımla uğraştığı da bilimsel çalışmalarla kesinleşmiştir.
 

 

Kafkasör Boğa Güreşleri

Artvin’de yaylaların ayrı bir yeri vardır. Başlıca yaylalar; Kaçkar , Sahara, Bilbilan, Mersivan ve Kafkasör yaylalarıdır.


 
Artvin ilinde her yıl düzenlenmekte olan ‘Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali’ boğa güreşleri, karakucak güreşleri, folklor gösterileri, müzik eğlence programları gibi çeşitli etkinliklerden oluşmaktadır. Her yıl Temmuz ayının 1. haftasında (Cuma-Cumartesi Pazar) düzenlenen ve seyredenlere unutulmaz anlar yaşatan bu güreşlerin kısaca tarihi oluşumu şöyledir. Eskiden Artvin ve çevresinde oturan halk yaylacılık geleneğine uyarak her yaz yaylaya gitmek üzere yola çıkar Kafkasör’de mola verirlerdi. İşte bu mola esnasında bir birine yabancı olan boğalar dövüşmeye başlarlarmış. Bu olay zamanla boğa güreştirmek geleneği haline gelerek günümüze kadar devam etmiştir.
Her yıl düzenlenmekte olan ‘Kafkasör Kültür ve Sanat Festivali’ Cuma günü başlayıp 3 gün boyunca devam etmektedir. Bu festivalin amacı tüm diğer festivallerde olduğu gibi iç ve dış turizm de ekonomik ve sosyal yapının gelişmesinde önemli yararlar sağlamaktadır.

Artvin’in her köyü bir yayla
Artvin’in yüzde 51’ini yaylalar oluşturuyor. Burada Sahara Yaylası (Şavşat), Bilbilan Yaylası (Ardanuç), Kafkasör Yaylası’nı (Merkez) görebilirsiniz. Vadiler de bunların arkasından gelir.

 

Macahel
 Artvin'in Gürcistan sınırını çizen Karçal Dağları'na gizlenmiş Macahel'de yemyeşil vadilerde yürüyüş yapın, Kafkas balı gibi yöresel lezzetleri tadın.
 Yeryüzündeki cennet, yemyeşil, el değmemiş bir diyar... Oraya gitmeden, havasını solumadan, içten insanlarıyla tanışıp onlarla aynı çatı altında uyumadan, bütün sıfatların klişe olmaktan öteye geçemediği bir yer, Macahel. Büyük şehrin gürültüsünü tamamen arkanızda bırakıp doğanın koynunda, doğal lezzetleri tadarak arınmak için gidin. 

 

 
Bölgede turizm anlayışı ev pansiyonculuğu olarak başladı ve bu şekilde sürdürülmesi için çaba gösteriliyor. 


Konaklama için bir diğer seçenek ise merkezde bulunan ve TEMA vakfı'na ait olan konukevi. Burada konaklamak istiyorsanız önceden telefonla (0212 283 78 16) yer ayırtmanız gerekiyor.


*   *   *

ZONGULDAK

32 Maden ocaklarıyla ünlü Zonguldak'ta kömür üretimi nedeniyle ''kara şehir'' imajını, kente yaklaşmaya başladığınız anda silen sık ormanları, büyük şehirlerin gürültüsünden, bina kalabalığından yorulmuş insanlara huzur veriyor.

 

Sık ağaçların arasında akan derelerin akısı ve kuş seslerinin yankılandığı ormanlar, ilgi görüyor.

Zonguldak, mağara oluşumu bakımından Türkiye’nin en zengin yörelerinden biri olarak çok sayıda yerli ve yabancı turistin ilgisini çekiyor. Zonguldak-Ankara karayolundaki doğa harikası Gökgöl Mağarası ise akarsuyu, gölü, galerileri, sarkıt ve dikitleri, travertenleri ve milyonlarca yıllık mercan fosilleriyle her yıl çok sayıda turistin ilgisini çekiyor. Damlaların yarattığı mucize ziyaretçileri büyülüyor. 

*    *    *

BARTIN 

Bartın yeşilin zümrüt gibi örttüğü dağların denize, denizin de karaya sığındığı koylar ve kumsalların yanı sıra Bartın’ın Amasra ilçesi, sağladığı huzurlu ve doğayla uyumlu ortamla, yakın kentlerden ziyaretçilerin günübirlik ve hafta sonu turlarla ziyaret ettiği yerler arasında ilk sıralarda geliyor.

 

Amasra

Amasra'da gezilebilecek en güzel yerler: Kuş Kayası anıtı, Bedesten, Tavşan Adası, Fatih Camii, İç Kale Mescidi..

*    *    *

 ANTALYA


Alanya

Alanya'da gezilebilecek en güzel yerler: Alanya Kalesi, Kızıl Kule, Leartis-Learti (Mahmutlar Harabeleri), Syedra Harabeleri, Lotape (Aytap) Liman Kenti, Selçuklu Tersanesi, Süleymaniye (Kale) Cami, Emir Bedrüddin Cami, Akşebe Sultan Mescidi, Alara Han, Şarapsa Kervansarayı, Damlataş Mağarası, Büyük Dipsiz Mağarası, Çimeniçi Mağarası, Dim Mağarası, Beldibi Mağarası, Derya Mağarası, Hasbahçe Mağarası, Kadı İni Mağarası, Korsanlar Mağarası, Aşıklar Mağarası, Fosforlu Mağara.

  

Manavgat

Manavgat-Side'de gezilebilecek en güzel yerler: Etenna, Seleukia, Side Müzesi, Altınbeşik Mağarası, Alabalık Vadisi, Manavgat Şelalesi.

 

 

 Side

 Antalya’ya 75 km. Manavgat’a 7 km. uzaklıkta olan Side, Yaklaşık 400 m. eni ve 1 km. uzunluğu olan bir yarımada şeklindedir. “Side” adı Anadolu dilinde “Nar” anlamına gelmektedir.

 
 

Çeşmede gezilebilecek en güzel yerler: Çeşme Kalesi ve müzesi, Dalyanköy, Altın kumsallar, Ilıca.
Oteller ve fiyatları için tıklayınız...

 Çeşme

Çeşme'de gezilebilecek en güzel yerler: Çeşme Kalesi ve müzesi, Dalyanköy, Altın kumsallar, Ilıca.

 

 

Antalya - Olimpos Tarihi Yerler

Olimpos'ta gezilebilecek en güzel yerler: Olympos, Çıralı, Yanartaş (Khimaira), Beydağları Sahil Milli Parkı.

 

 

 Kaş

Kaş'ta gezilebilecek en güzel yerler: Gömbe, Kalkan, Saklıkent, Antiphellos, Patara, Xanthos, Felen Yaylası, Belenli, Bezirgan, Sütlegen, Kekova Adası Deniz Mağarası, Aşırlı Adası Deniz Mağarası, Güvercin İni Deniz Mağarası, Mavi Mağara, Eşen Çayı, Yarımada, Limanagzı, Gedife Tepesi, Phellos, Gökçeören, Asaz Dağı, Küçükçakıl, Büyükçakıl, Akçagerme, Limanağzı, Kaputaş plajı..

 

Kemer

Kemer'de gezilebilecek en güzel yerler: Phaselis, Olimpos, Chimera (Yanartaş), Tekirova, Beldibi, Peynirdeliği ve Sırtlanini Mağaraları, Idyros Antik Kenti, Adrasan, (Çavuşköyü)..

 

 Kemer 

 *    *    *

DENİZLİ

 Pamukkale

Pamukkale'de gezilebilecek en güzel yerler: Hierapolis (Pamukkale), Surlar, Büyük Hamam Kompleksi, Apollon Tapınağı, Tiyatro, Kiliseler, Nekropol, Laodikeia (Büyük Tiyatro, Küçük Tiyatro, Stadyum ve Cimnazyum, Anıtsal Çeşme, Meclis Binası, Zeus Tapınağı, Büyük Kilise), Karahayıt Kaplıcası, Pamukkale Kaplıcaları.

 

MS 60 yılında başlanan ve 150 yılda tamamlandığı tahmin edilen, Roma dönemine ait Antik Tiyatro’nun restorasyon

 Roma ve Bizans dönemi yapılarının yer aldığı Pamukkale Hierapolis’teki 1800 yıllık Antik Tiyatro’nun sahne binası, restore ediliyor. Restorasyon tamamlandığında, tarihi yanının Türkiye’de sahne binası restore edilen ilk antik tiyatro olacak.

MS 60 yılında başlanan ve 150 yılda tamamlandığı tahmin edilen, Roma dönemine ait Antik Tiyatro’nun restorasyon

MS 60 yılında başlanan ve 150 yılda tamamlandığı tahmin edilen, Roma dönemine ait Antik Tiyatro’nun restorasyon

*   *    *

AYDIN 

Kuşadasında gezilebilecek en güzel yerler: Güvercinada, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kadınlar Denizi Plajı, Güvercin ada Plajı, Yılancı Burnu Plajı, Yavan Su Plajı, Kuştur Plajı, Kara ova Plajı, Güzelçamlı Plajı, Sevgi Plajı, Kalamaki Plajı, Çıban (Yavan Su) Kaplıcası, Venüs Kaplıcası, Güzelçamlı Kaplıcası, Karaca Mağarası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı.
Oteller ve fiyatları için tıklayınız...

 Kuşadası

Kuşadası'nda gezilebilecek en güzel yerler: Güvercinada, Öküz Mehmet Paşa Kervansarayı, Kadınlar Denizi Plajı, Güvercin ada Plajı, Yılancı Burnu Plajı, Yavan Su Plajı, Kuştur Plajı, Kara ova Plajı, Güzelçamlı Plajı, Sevgi Plajı, Kalamaki Plajı, Çıban (Yavan Su) Kaplıcası, Venüs Kaplıcası, Güzelçamlı Kaplıcası, Karaca Mağarası, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı.

 

 

 Didim - Apollon Tapınağı

Didim'de gezilebilecek en güzel yerler: Didim Apollon Tapınağı, Milet, Milet Tiyatrosu, Faustina Hamamı, Serapis Tapınağı. 

*    *    * 

 BOLU

 Abant Gölü
Bolu'nun 34 kilometre güney batısında bulunan, çam ve köknar ağaçlarının baskın olduğu bir Tbiat Parkı içinde, yaklaşık 1350 metre yükseklikte bulunan ve alanı 125 hektarı bulan bir heyelan set gölüdür. En derin yeri 18 m'dir. Gölden çıkan ve Abant Alabalığı olarak bilinen balık literatüre Salmo trutta abanticus olarak girmiştir.

Göl birkaç kaynak suyu, iki-üç kısmen devamlı olan akarsu ve özellikle de kar ve yağmur suları ile beslenmektedir. Gölün etrafında oteller ve restoranlar mevcuttur. Abant gölünün Anara'ya yaklaşık uzaklığı 2 saat kadardır.

 *        *        *

MARDİN

  Mardin - Midyat

 Midyat'ta gezilebilecek en güzel yerler: Cevat Paşa Camii, Ulu Camii, H. Abdurrahman Camii, Deyr-Ül Umur Manastırı, Mor Smuni Kilisesi, Mor Barsavmo Kilisesi, Mor Aksanoya Kilisesi, Mor Sarbel Kilisesi, Protestan Kilisesi, Meryem Ana Kilisesi, Mor Abraham Kilisesi, Hah Katedrali, Hah Harabeler-i.

*    *    * 

İZMİR

 

Bergama - Antik Kent

Bergama'da gezilebilecek en güzel yerler: Akropolis, Athena Tapınağı, Kütüphane, Saraylar, Arsenaller, Trajaneum, Tiyatro, Dionysos Tapınağı, Zeus Sunağı (19. yüzyıl sonlarında Padişah II. Abdülhamit'in "Devlet-i Osmaniye’de taştan çok ne var, taş ve mermer putların bize ne gereği var" diyerek verdiği izinle Almanya'ya götürülmeyen kısımları), Agora, Gymnasionlar, Asklepion, Serapis Tapınağı, Ulu Cami, Şadırvan Cami, Selçuk Minaresi, Çukur Han, Taş Han, Mahmudiye Ilıcası, Paşa Ilıcası, Geyiklidağ Ilıcası, Güzellik Ilıcası, Dereköy Ilıcası, Haydar Ilıcası, Bergama Arkeoloji Müzesi..


 
  Foça

Foça'da gezilebilecek en güzel yerler: Siren Kayalıkları, Şeytan Hamamı, Taş Ev, Beş Kapılar Kalesi, Dış Kale, Fatih Camii, Kayalar Camii, Hafız Süleyman Ağa Mescidi, Foça adaları..
 
 
 

 Selçuk - Efes Harabeleri

Selçuk'da gezilebilecek en güzel yerler: Efes Harabeleri, Stadyum, Akropol, Çifte Kiliseleri, Liman Hamamları, Arkadiane, Tiyatro, Mermer Cadde, Aşk Evi, Skolastika Hamamı, Hadrian Tapınağı, Trajan Çeşmesi, Yamaç Evler, Domitian Tapınağı, Belediye Sarayı, Odeon, Artemis Tapınağı, St. Jean Bazilikası, Yedi Uyuyanlar, Meryem Ana Evi, Belevi Mausoleumu, Ayasuluk Tepesi ve Kale, Su Kemerleri, Mağaralar, İsa Bey Cami, İsabey Hamamı, Kuş Gözlem Alanı, Şirince Köyü.

*        *        * 

MUĞLA

 Türkiye'nin tatil cennetleri

Dünyaca ünlü plajları ve altın rengindeki kumu ile tatilcileri kendisine hayran bırakan Muğla, deniz ve güneşin yanı sıra tarihi eserleriyle de hafızalara kazınıyor.

Karya ve Menteşe Beyliği döneminde iki kez başkentlik yapmış, 6 bin yıllık tarihi geçmişi ve sınırları içerisinde bulunan 27 antik kent ile son yıllarda yerli ve yabancı ziyaretçilerin gözdesi olan Muğla'nın Milas ilçesi, son yıllarda ele geçirilen yeni buluntularla dikkatleri üzerine çekti.

Bünyesinde barındırdığı Stratonikeia ve Lagina antik kentiyle tarihi ve antik mekanlara sahip olan Yatağan ilçesine yolu düşenler, Gökbel Vadisi Jeopark Alanı ile Stratonieia ve Lagina antik kentlerindeki 3 bin yıllık tarihi kalıntıları yakından görme imkanı buluyor.

 

 Türkiye'nin tatil cennetleri

Yatağan yakınlarındaki Derebağ köyündeki Karia ve Roma dönemlerine ait amfitiyatro ile Hyllarima antik kenti de bölgenin önemli merkezleri arasında. Milas-Bodrum Havalimanı'ndan indikten sonra kara yoluyla ulaşılabilecek yayla konumundaki Kavaklıdere ilçesi de yemyeşil bitki örtüsü, doğal su kaynakları ve manzarasıyla yayla turizmi için ideal bir mekan.

Gökova Körfezi'ni oluşturan iki yarımadanın birleşme noktasına kurulan Ula ilçesinin Muğla'ya uzaklığı ise 14 kilometre. Ege Denizi ile birleştiği noktada yer alan Gökova Körfezi ve bu körfezdeki Sedir (Kleopatra) Adası, Ula'nın önemli turizm merkezlerinden.

Sedir Adası'nda Apollon Tapınağı, opera ve tiyatroyu gezdikten sonra Kleopatra'nın denize girdiği altın rengindeki kumlarla kaplı plajda denize girmek ayrı bir zevk.

 

 Marmaris

Marmaris'te gezilebilecek en güzel yerler: Marmaris Kalesi, Taşhan ve Kemerli Köprü, Physkos, Loryma (Bozukkale), Amos, Cedrae, Hydas, Erine, Castabus (Pazarlık), Saranda (Söğüt), Bybassios, Euthenna (Altınsivrisi), Sarıana Türbesi, İbrahim Ağa Cami, Cennet Adası, Fosforlu Mağara, İçmeler, Turunç, Kumlubük, Çiftlik, Günnücek, Yalancı Boğaz, Turgut (Şelale), Bozburun, Marmaris Müzesi.


Bodrum

Bodrum'da gezilebilecek en güzel yerler: Antik Tiyatro, Kaya Mezarları, Myndos Kapısı, Çıfıt Kale (Aspat), Antik Kentler: Myndos (Gümüşlük), Termena (Akçaalan) Telmisos (Gürece), Kadıyanda (Aşağıgöl), Theangela (Etrin) Yarımada, Stratonikeia, Lagina, Sedir Adeun (Kedreae), Sarnıçlar, Bodrum Kalesi (Saint Petrum), Mustafa Paşa Cami, Tepecik Cami, Adliye Cami; Güvercinlik, Torba, Gölköy, Gündoğan, Yalıkavak, Gümüşlük, Kadıkalesi, Turgutreis, Akyarlar, Bağla, Aspat, Ortakent, Bitez, Karaada, Ada Boğazı (Akvaryum) plajları..

 

 

 Fethiye

Fethiye'de gezilebilecek en güzel yerler: Ölüdeniz, Belcekız Koyu, Tlos Antik Kenti, Pınara Antik Kenti, Kelebekler Vadisi, Hayalet Şehir Kayaköy, Fethiye Kalesi, Kadyanda (Cadianda) Antik Kenti, Babadağ, Saklıkent, Göcek, Katrancı Koyu, Yakapark, Hisarönü - Ovacık, Gemiler Adası, Cezayirli Cami, Likya Kaya Mezarları, Kıdrak, Oyuktepe Koyları, Günlük (Küçük Kargı), Çalış Plajı..

 

 

Fethiye - Kral Mezarları

 

Datça

 Yeşille mavinin tüm tonlarıyla birbirine karıştığı Datça koyları, gezip görülmesi gereken eşsiz güzelliklere sahiptir. Bazılarına ancak yürüyerek gidiliyor. Datça'da her yerden denize girebilirsiniz, şehir merkezindeki plajları bile mavi bayrak taşıyan Datça bu açıdan çok özel bir yerdir.

 Antik Kent Knidos

 Antik çağın en önemli liman şehirlerinden biri olan Knidos ziyaretçilerini beklemektedir.
Ege ile Akdeniz'in ayrıldığı nokta olarakta bilinen Knidos Antik Kenti iki limana sahip,
biri askeri gemilerin yanaştığı küçük liman, diğeride ticari gemilerin yanaştığı büyük liman.
Tarih meraklıları'nın mutlaka uğraması gereken bir yer dir Knidos. Ayrıca denize girmek için de Knidos çok uygundur.
  

 *        *        * 

  BALIKESİR

  

Ayvalık

Ayvalık'ta gezilebilecek en güzel yerler: Cunda (Alibey) Adası, Şeytan Sofrası, Eski Ayvalık Evleri, Sarımsaklı Plajları, Altınova, Armutçuk, Duba Mevkii, Saatli Camii, Taksiyarhis Kilisesi, Aya Nikola Kilisesi, Ayışığı Manastırı, Leka Manastırı, Güvercin Adası, Çamlık..


Edremit

Edremit'te gezilebilecek en güzel yerler: Antandros Antik Kenti, Kaz Dağı, Kazdağı Milli Parkı, Kurşunlu Cami, Ayazma Kilisesi, Akçay, Altınoluk, Edremit - Güre Kaplıcası, Bostancı - Entur Kaplıcaları, Edremit - Derman Kaplıcası, Pınarbaşı, Şahinderesi, Çağlayan Piknik Yeri, Hanlar, Mıhlı Çay, Güre Gelinçamı Piknik Yeri, Sütüven, Hasanboğuldu, Subaşı, Bent.

*        *        *

ADIYAMAN

Nemrut

Nemrut'ta gezilebilecek en güzel yerler: Nemrut Dağı Tümülüsü, Doğu Teras, Kuzey Teras, Batı Teras, Arsameia Ören Yeri, Yeni Kale, Karakuş Tümülüsü, Cendere Köprüsü.. 

*        *        *

 AMASYA

Bir İç Anadolu şehrinde de sizi şaşırtacak şeyler olabilir. Şehrin merkezinden geçen Yeşilırmak'ın kenarında sıralanan ve geleneksel Osmanlı evinin bütün özelliklerini bünyesinde taşıyan Amasya evleri bu şehri görmek için iyi bir neden.

  Kral Kaya Mezarları, Hellenistik Dönemi'nde, Amasya'daki Harşena Dağı'nın güney eteklerindeki kalker kayalara oyulmuş olan anıt mezarlardır.


Antik Çağ yazarı Strabon'a göre Mitridat Krallığı zamanında krallar adına yapılmış anıt mezarlardır. Yeşilırmak Vadisi boyunca irili ufaklı 23 adet kaya mezarı bulunan bölge Krallar Vadisi olarak da bilinir. Kaya Mezarlarının içlerinden çok, arkalarına oyulmuş geçitler dikkat çekicidir. Kalker kayalara oyularak yapılan bu bu mezarlar yapı ve büyüklükleri itibarıyla kente hakim bir noktadadır. 

*        *         * 

KAYSERİ

Türkiye'nin tatil cennetleri

  Karpuzbaşı Şelalesi

Kayseri’nin Yahyalı ilçesinde yer alan dünyanın en yüksek ikinci şelalesi olarak bilinen Kapuzbaşı Şelalesi, görenleri adeta büyülüyor. 

Türkiye'nin tatil cennetleri 
Bölgede bulunan otel ve pansiyonlar bu eşsiz güzelliğe birkaç gün ayırmak isteyenlere dört mevsim tatil yapma imkanı sunuyor. 

Erciyes dağının eteklerinde yer alan Sultan Sazlığı Milli Parkı, kuş sesleri içerisinde piknik yapmak isteyenleri bekliyor.

*        *        *

  ÇORUM

Orta Karadeniz’de bulanan ve önemli geçiş yollarının üzerinde yer alan corum, Hitit devletinin başkenti olan ve bin tanrılı kent olarak bilinen ''Hattusa''yı topraklarında barındırıyor.

Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı

Hattusa'nın misafirlerini etkileyen ve Hititlerin sanatsal yoğunu gözler onunu seren Yazılıkaya Açık Hava Tapınağı yüksek kayalar arasına gizlenmiş haliyle ziyaretçilerin dikkatini çekiyor. 

  *    *    * 

KOCAELİ

İstanbul’a yakınlığı, ''doğal liman'' özelliğiyle İzmit Körfezi, orman varlığı, kara, deniz ve demiryolu ulaşımında sağladığı ciddi avantajlar nedeniyle 3 bin yıllık tarihi boyunca önemli cazibe merkezlerinden biri olan Kocaeli, tarihi ve kültürel mekanlarıyla kültür, Karadeniz ve Marmara’ya açılan sahilleriyle yaz, samanlı dağlarının zirvesi Karatepe ile kış, kanyonlar ve doğal parkurlarıyla doğa turizmi açısından önemli merkezler arasında yer alıyor.


Başiskele ilçesindeki Aytepe Tabiat Parkı Türkiye’nin en iyi 10 yürüyüş parkuru arasında gösteriliyor. 

 *   *   *

MERSİN

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin, zengin tarihi ve kültürel mirası ile doğal güzellikleri ile de tatilcilere kucak acıyor. Tarsus ilçesindeki şelale de görülmesi gereken yerler arasında yer alıyor. 

Birçok medeniyete ev sahipliği yapan Mersin, zengin tarihi ve kültürel mirası ile doğal güzelliklerinin yanı sıra tertemiz deniziyle de tatilcilere kucak açıyor.

Yaklaşık 9 bin yıllık geçmişe tanıklık eden Mersin, 321 kilometrelik sahil şeridiyle tatilcilere çeşitli güzellikleri de tattırma imkanına sahip. Camiler ve kiliselerin bir arada bulunduğu, farklı dinlerden insanların cenazelerinin yan yana defnedildiği şehir mezarlığıyla Mersin, “Hoşgörü Kenti” unvanını hak ediyor.

Zengin içeriği bulunan, hatta birçok eserin yer sıkıntısı dolayısıyla sergilenemediği Kent Müzesi, tarihe tanıklık etmek isteyenler için önemli bir gezi noktası. Tarihi dokuları yerinde görmek isteyenler için de Mezitli ilçesindeki çok sayıda sütunun yüzlerce yıl ayakta kaldığı Soloi Pompeiopolis antik kenti gidilmesi gereken yerlerden.

Yazın sıcak merkeze 44 kilometre uzaklıktaki Çağlarca köyü, şelalesi ve alabalık tesisleri serinlemek isteyenlerin gidebileceği mekanların başında geliyor. Özellikle Arap turistlerin tercih ettiği köye gelenler, yörede üretimi yaygınlaşan kiviyi de ağacından kopararak tatma imkanı buluyor.

Doğusundan batısına kadar her yeri tarih kokan Mersin'in Tarsus ilçesi “inanç turizmi” açısından önemli bir potansiyeli de bünyesinde barındırıyor. 

 

Kız Kalesi

 Kızkalesi, Mersin'in en popüler tatil merkezidir. Adını aldığı kale, deniz içerisinde olup karadan 200mt. uzaklıktadır. Deniz kalesi dışında bir de deniz kalesi ile aynı paralel de karakalesi yer almaktadır. Kızkalesi ile ilgili bir çok hikaye olmakla birlikte koyun stratejik konumu nedeniyle saldırılara karşı önlem amacıyla denizkalesinin yapıldığı bu kalenin saldırıya karşı ilk savunma noktası olması ve ardından kara kalesininde savunma için desteği amaçlanmıştır.

*       *       *

 KARABÜK

Safranbolu

Karabük’ün Safranbolu ilçesi, 18, 19. ve 20. yüzyılda inşa edilmiş yaklaşık 2 bin tarihi evle Türk kent kültürünü günümüze taşıyor. Herhangi bir mimarı plana bağlı kalmaksızın yapılan tarihi Safranbolu evleri, birbirinin önünü kesmeyen yerleşim biçimleriyle ilgi çekiyor.

Safranbolu'da gezilebilecek en güzel yerler: Eski Türk Evleri, Çarşı kesimi, Kale, Hıdırlık Tepesi, Eski Hükümet Binası, Saat Kulesi, Köprülü Mehmet Paşa Camii, Cinci Hanı, Cinci Hamamı, Yörük Köyü, Kaymakçıoğlu Konağı, Sipahiler Konağı, Ahşap Cami, Çamaşırhane, İncekaya Su Kemeri ve kanyonu, Bulak ve Hızar Mağaraları, Hacılarobası, Üçbölük Köyü civarındaki Kaya Mezarları, Düzce Kanyonu, Sarıçiçek Yaylası ve Uluyayla, Gürleyik Piknik Alanı.

  

  Yenice

Tropik bölgeler dışında dünyada çok az ormanda görülebilecek kadar çok sayıda ağaç turunu barındıran Karabük’ün Yenice ilçesinin ormanları, ''ağaç müzesi'' görümüyle görenleri cezbediyor. 

  *    *    *

ERZURUM

  Palandöken

 Palandöken dağı turizm potansiyeli olan, Erzurum‘a bağlı 3271 rakımı bulunan tektonik bir dağdır. Erzurum’a bağlı Başköy mevkilerinde ise bir kayak merkezi bulunmaktadır. Uludağ ile beraber ülkemizin önde gelen kayak merkezidir. Palandöken dağı diğer dağlar gibi heybetli bir görünüme sahip olmasada kayakcılar için bir çok artısıda bulunuyor. 

 

 Erzurum Şelalesi
Tortum'a 35 km. uzaklıktaki şelale, 48 metrelik yüksekliği ile Asya ve Avrupa'nın en büyük, dünyanın ise üçüncü büyüklükteki şelalesi olarak biliniyor. Şelale’nin etrafında piknik yapabilir, keyifli anlar yaşayabilirsiniz. Doğaya ilgi duyanların mutlaka görmesi gereken Erzurum Şelalesinden ayrılmak istemeyeceksiniz.

 *         *        *

 KONYA

Mevlana Müzesi 
 Konya'da bulunan, eskiden Mevlana'nın dergâhı olan yapı kompleksinde, 1926 yılından beri faaliyet gösteren müzedir. "Mevlana Türbesi" olarak da anılır.
(Yeşil Kubbe) denilen Mevlana'nın türbesi dört fil ayağı (kalın sütun) üzerine yapılmıştır. O günden sonra yapı faaliyetler hiç bitmemiş, 19. yüzyılın sonuna kadar yapılan eklemelerle devam etmiştir. Osmanlı sultanlarının bir kısmının Mevlevi tarikatından olması Türbe'ye özel bir önem verilmesini ve iyi korunmasını sağlamıştır.

Sille 

Sille Konya ilinin 8 km kuzey batısında, antik bir Rum köyü. Burada bahsi geçen Rum Romaya ait anlamı taşımaktadır ve Ortodoks Türklerin de mubadele öncesi yaşadığı anlaşılmaktadır. Günümüzde Konya Selçuklu belediyesine bağlı bir mahalledir. 

 Köyde yumuşak volkanik kayalara oyulmuş pek çok küçük kilise, Osmanlı mezar taşları ve günümüze kadar gelebilmiş Aya Elena kilisesi ziyaret edilebilir. 

 *    *    *

  ŞANLIURFA

İnanç ve kültür turizminin önemli mekanlarından Şanlıurfa, doğal güzellikleri, mimarisi ve tarihi eserleriyle ziyaretçileri bekliyor.

GAP kapsamında Birecik Barajı'nda su tutulmaya başlanmasıyla bir bölümü sular altında kalan Halfeti ilçesine gelen turistler ise doğallığını büyük ölçüde koruyan ilçede, tekne turlarıyla İncil’in bir nüshasının yazıldığı yer olarak bilinen Rumkale ile Zeugma Antik kenti'ni görme imkanı buluyor.   

 *        *        * 

AĞRI

İshakpaşa Sarayı 

Doğubayazıt'ın 5 km. uzağında sarp kayalar üzerine kurulmuş 116 odalı İshakpaşa Sarayı, Türkistan, Selçuklu ve Osmanlı mimari özelliklerini birleştiren bir yapı olarak karşımıza çıkıyor.

 

 

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı