2 Ağustos 2010 Pazartesi

Minyatür masaüstü sisteminiz burada!



Intel’in Atom işlemcisi bir yıldan az bir sürede oldukça popüler hale geldi. Şimdi ise bu işlemcinin çift çekirdekli modelleri revaçta.


Zotac ITX anakart üzerinde Dual Core Atom işlemciyi soğutmak için pasif bir blok kullanmış. Bu blok 36 mm kalınlığında. Biz testlerimizi gerçekleştirirken sistemi kasadan bağımsız kullandığımız için herhangi bir ısınma sorunu ile karşılaşmadık.

Ama Zotac mini ITX kasa sistemlerini,  sıkışık alanları da düşünmüş ve bu anakartla birlikte 6 cm çapına sahip ufak bir fan veriyor. Bu fanı soğutucu blok üzerine rahatlıkla konumlandırabiliyorsunuz.

Bu anakart ile birlikte Zotac firmasının bir yeniliğine daha şahit oluyor. Zotac IONITX-A ile birlikte 90W’lık bir adaptör birlikte gliyor. Bu güç kaynağa anakartın arka panelinden bağlanıyor. Yani bu anakartı alacaksanız kasanızın güç kaynağına gerek duymayacaksınız.


Aslında Zotac bu anakartı Slim kasalar için üretmiş. Çünkü Slim ITX kasaların çoğunda güç kaynağı bulunmuyor. Böylece yer tasarrufu sağlanmış oluyor. Güç kaynağının yanında SATA cihazların güç desteğini sağlamak için bir ucu Molex diğer ucu 3’lü SATA güç kablosu geliyor. Bu kabloyu anakart üzerine bağlıyorsunuz ve SATA cihazlarınızın güç gereksinimini karşılıyorsunuz.

Zotac IONITX-A’nın arka paneline baktığımızda her türlü kullanıcının gereksinimi karşılayacak çıkışlara şahit olduk. Öncelikle anakartın VGA, DVI ve HDMI görüntü çıkışına sahip olduğunu belirtmemizde fayda var. Böylece ister TV isterse herhangi bir monitöre kolaylıkla bağlantı sağlayabiliyorsunuz.


Bu bağlantıların yanı sıra anakartın üzerinde altı kanal ses çözümü sunan Realtek ALC662 ses yongası kullanılmış. Arka panelde üç adet giriş ile bu yongaya ulaşabiliyorsunuz. Bu arada dört adet USB birimi konumlandırılarak multimedya cihazlara erişim kolaylaştırılmış. Ürünün üzerinde birde PS/2 klavye ve fare bağlantısı yer alıyor.

Atom işlemciyle overclock yapamayacağımızı düşünsek de Zotac IONITX-A anakartın Bios özellikleri mütevazı bir seçenek sunuyor. Bios ayarları içersinde FSB clock ve Memory clock ile ufak denemeler yapabilirisiniz. Hatta bellek zamanlamalarıyla bile oynayabiliyorsunuz.

Bios ayarları oldukça kolay anlaşılabilir yapılandırılmış durumda. Ayarlara ekstra olarak fan hız kontrolü eklenmiş. Bu kontrol ayarını MCP’nin sıcaklığına göre değiştirebilirsiniz.

Gelelim ürünün fiyatlandırmasına. Zotac IONITX-A anakart daha Türkiye’de satılmadığı için fiyatı belli değil. Yurt dışı fiyatı ise 189 dolar civarında. ION platformlarının eski modeline (N270) baktığımızda yurt dışında 139 dolardan alıcı bulduğunu görüyoruz. Yani ki platform arasında 40 – 50 dolar bir fark var. Bence yeni platform için değecek bir değer.

Ürünün Türkiye fiyatı belli olmasa da aldığımız duyumlara göre bu anakart ile birlikte oluşturulacak sistemler 400 dolar civarına alıcı bulacakmış. Eğer TV’lerimizin yanına 400 dolara böyle bir sistem kurabilirsek ne mutlu bize.

Değerlendirme

Test sonuçlarına baktığımızda MCP7A-ION, Intel’in yeni çift çekirdekli işlemcisini çalıştırmak için en iyi yonga seti olduğunu söyleyebiliriz. ITX yapınsın en büyük avantajı uygun boyutlara sahip olması. Zotac IONITX-A anakart ile kendinizi TV’nizin yanında sizi rahatsız etmeyecek şekilde konumlandırabileceğiniz bir PC oluşturabilirsiniz.

Sistemin adaptör ile birlikte gelmesi de oldukça iyi düşünülmüş bir çözüm. Bu sayede kasa içersinde güç kaynağı kullanmanıza gerek yok. Güç kaynağı olmayan kasaların boyutları herhangi bir DVD oynatıcı kadar ufak ve ince.

Test sonuçlarımıza baktığımızda sistem performansının öyle abartılacak şekilde fazla olmadığını görüyoruz. Ama Zotac IONITX-A multimedya uygulamaları için sorunsuz bir performans sergiliyor. Özellikle World of Warcraft ve Quakegibi oyunlarda sistemin başarısı bizleri hayrete düşürdü. Ürün HD videoları ve BLu-ray filimleride sorunsuz bir şekilde oynatabiliyor.
Birde işin diğer tarafı var tabii ki. Intel’in 945G yonga setine sahip N300 işlemcili ITX anakartlarda var piyasada. Bu anakartların yurt dışı satış bedelleri yaklaşık 80 dolar. İki sistem arasından performans ve grafik açısından oldukça büyük farklar var. Bize sorarsanız 100 dolar fark verip Zotac IONITX-A almak daha yerinde bir karar olacaktı. Ekran kartınızın HD video desteğinin olmamamsı sizin için oldukça kötü bir tecrübe olabilir.

Önümüzdeki günlerde elimize 945G yonga setine sahip N330 işlemcili platformlar geçerse sizlere ürünlerin karşılaştırması buradan vereceğiz.


:: Ürün hakkındaki düşüncelerinizi buradan paylaşın.

 Yavuz Şahin - http://shiftdelete.net


Size Atom'un tarihinden falan bahsedip canınızı sıkmayacağız. Hemen mercek altına aldığımız Zotac IONITX-A modelinin genel özellikleriyle başlıyoruz. Nvidia’nın ION platformu ITX boyutlarında bir anakart yapısından oluşuyor. Bu anakartın avantajı ise işlemcisinin üzerine gömülü olarak gelmesi. Zotac’ın yeni ION platformu IONITX-A çift çekirdekli Atom işlemciyle beraber geliyor.

N330 olarak adlandırılan bu işlemci 1,6 GHz hızında çalışıyor. İşlemcinin yanı sıra anakartın üzerine konumlandırılmış iki adet dual channel desteğe sahip bellek modülü bulunuyor. Bu bellek modülleri toplamda maksimum 4 GB DDR2 bellek desteği sunuyorlar.

Bu bellek yuvaları Zotac anakartın üzerinde bulunan Nvidia Geforce 9400 yonga setinin hafıza denetleyicileriyle çalışıyor. MCP7A-ION ekran kartının DİrectX 10 desteği bulunuyor. Grafik işlemcinin çekirdek frekansı 450 MHz ve bellek frekansı 1100 MHz. Cuda ve PhysX konusunda da oldukça başarılı sayabileceğimiz bu ekran kartı yongası Pure video HD kod çözme, HD video oynatma ve Blu-Ray oynatma yeteneğine de sahip.

Bu kadar övgüyle bahsettiğimiz işlemcinin entegre grafik yongası olduğunu söylemekte fayda var. Ürünün test sonuçlarına değerlendirme bölümümüzde ayrıntılı olarak değineceğiz.

Zotac IONITX-A üzerinde üç adet dahili SATA arabirimi kullanılmış. Ve arka panelde bir de ESATA arabirimi bulunuyor. Bu sayede bu ufacık cihaza harici veya dahili depolama cihazlarını kolaylıkla ve fazlaca bağlayabilmeniz mümkün.

Zotac MCP7A yongası üzerinde Gigabit Ethernet bağlantısı ve Mini PCIe yuvası bulunuyor. Bu yuva üzerinde 802.11b/g/n kablosuz ağ bağdaştırıcısı kullanılmış durumda. Bu bağdaştırıcı AzureWave yongasını taşıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı