26 Aralık 2011 Pazartesi

Beynimiz bizimle oyun oynuyor!


Neden kadınlar duygusal, erkekler suskundur? 'Neden bazı insanlar ömür boyu yas tutar?' Beyin neden kriz durumlarında uyarıda bulunur? Yanıtlar ve devamı 'Beyin Kitabı'nda...

İngiltere’de yayımlanan bir kitap, insan beyniyle ilgili bilinmeyen süreçleri ortaya koyuyor. Buna göre, kadınların daha çok ağlamasının da, kalp krizi sırasında hissedilen kol ağrısının da, bazı insanların paranormal güçlere sahip olmasının da, beyin tarafından kontrol edilen sebepleri var.

Rita Carter tarafından yazılan ‘The Brain Book’ (Beyin Kitabı) yetişkin insan beyninde 100 milyardan fazla sinir hücresi olduğunu ve bunların karmaşık süreçler yarattığını söylüyor. Mesela beyinde acıyı hisseden bölgenin büyüklüğü ve barındırdığı sinir hücresi kişiden kişiye değiştiği için, kişilerin acı eşikleri de farklı oluyor. Kalp krizi öncesi kolda uyuşma ve acı duyma da beyin tarafından kişiye bir uyarı göndermek amacıyla yapılıyor.


Korku filmi izlerken korkmanın açıklamasıysa yine vücudun kendisini koruma refleksinden geliyor. Görülen korkunç durum bir tehdit olarak algılanıyor ve suratın şekli de buna göre bir hal alıyor. Tehlikeyi daha iyi görmek için gözbebekleri büyüyor, tehlikeye hazır olmak için refleksler hazır hale geliyor. Kadınların erkeklere göre daha duygusal olmasının da beyin tarafından yönlendirilen çeşitli sebepleri var.

Kadın beyninin duyguları, konuşma ve sanat yeteneğini kontrol eden sağ bölümü erkeklere göre daha iyi çalışıyor. Bu kadınları daha fazla empati sahibi, duygusal ve daha iyi konuşmacı yapıyor. Erkeklerin daha az konuşmasının ve duygularını konuşarak ifade ederken zorlanmasının sebebi bu. 


Neden kimisi ömür boyu yasta?
Beyin tarafından ölüm ya da ayrılık gibi kayıplara verilen tepkiler de kişiden kişiye değişiyor. ‘Neden bazı insanlar ömür boyu yas tutar?’ sorusunun cevabını arayan Carter, beyinde kayıplar karşısında verilen tepki ve yas tutma süresini belirleyen mekanizmanın insanlarda aynı şekilde çalışmadığını, bunun psikolojik bir süreç değil, beyin tarafından kontrol edilen bir durum olduğunu anlamış.
Carter’a göre, ‘deja vu’ da beynin bir oyunu. Buna göre beyin daha önce yaşanan bir olaydan küçük bir parça da bulsa o olayı hatırlayıp, aynısı olduğu yanılgısını hissettiriyor. Tıp alanında araştırmalar yapan yazar Rita Carter’ın kitabı Amerika’da şu sıralar çok satanlar arasında yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı