5 Aralık 2011 Pazartesi

Bilgisayarlar uzaktan nasıl kontrol edilir?

 Dilediğiniz her yerden bilgisayarınızı yönetmek ister misiniz? Port yönlendirme, modem ayarlama gibi saçmalıklara da artık ihtiyacınız yok. İşte en güvenli uzaktan yönetim sistemi.

Her ne kadar taşınabilir cihazlar oldukça gelişmiş olsa da, masaüstü bilgisayarınızın performansını ve işlem gücünü yanınızda taşımanız her zaman mümkün olmuyor.

O zaman yapmanız gereken tek şey, çok güçlü olan veya yanınızda taşıyamayacağınız kadar önemli olan verilerinize uzaktan güvenli bir şekilde erişmek.

Teknik Destek İçin Çok Önemli
Sadece verilere ve işlem gücüne erişmenin değil, aynı zamanda teknik destek konusunda da uzaktan yönetim oldukça önemli bir çözüm.
Hem ofiste hem de evde yaşanan teknik bir sorunu, uzmana telefonda anlatma işkencesi yerine, bilgisayarınızı emin ellere teslim etmek, size çok daha fazla zaman kazandıracaktır.
Bu yazıda bilgisayarınızı uzaktan nasıl yöneteceğinizi anlatıyor olacağız.


TeamViewer
Uzaktan erişim yazılımlarının sayısı epey fazla olsa da bizim tercihimiz, TeamViewer'dan yana oldu.
Aslına bakarsanız, Windows işletim sistemi ile beraber gelen Uzak Masaüstü Bağlantısı bile bazı zamanlarda çözüm olabiliyor.
Ancak ihtiyaçlar yeniden gözden geçirildiği zaman TeamViewer, rakiplerini geride bırakıyor.
Türkçe arabirimi, ücretsiz olması, güvenlik duvarını aşabiliyor olması, modem üzerinde herhangi bir ayar gerektirmemesi, kurulum gerektirmeden web üzerinden de çalıştırılabiliyor olması gibi özelliklerinden dolayı, ShiftDelete.Net editörlerinin beğenisini kazandı.

Kurulum Nasıl Yapılıyor?

Yazılımın kurulum dosyasını aşağıdaki bağlantıdan indirebilirsiniz. Hem Windows hem de MAC uyumlu olan yazılımın sadece USB bellek üzerinden çalışan sürümü de bulunuyor.
TeamViewer'ı
İndirmek için buraya tıklayın
Yazılımın 1.9 MB'lık kurulum dosyasını indirdikten sonra çalıştırdığınızda, kolay birkaç adımdan oluşan kurulum sihirbazı sizi karşılıyor.


Kurulumda sizlerle paylaşacağımız 2 nokta bulunuyor. Bunlardan ilki yazılımın hangi lisansını tercih edeceğiniz. Sadece kendi bilgisayarınızı uzaktan yönetmek ve ticari bir amaç gözetmeden kullanmak istiyorsanız, ilk adımı seçmenlisiniz.


Windows ile Otomatik Başlasın



Kurulum sırasında dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta da yazılımın
Windows ile beraber başlamasını sağlamak. Bunu tercih etmenizde fayda var.
Nedeni ise, uzaktan yönetmek istediğiniz bilgisayar yeniden başlatıldığında fiziksel müdahaleye de gerek olmadan işlemleri yapabiliyor olmanız.
Aksi halde birilerinin klavye başına geçip Windows hesabınıza giriş yapması
veTeamViewer'ı çalıştırması gerekiyor. Bu da pek güvenli bir yöntem değil.
O nedenle ekran görüntüsünde olduğu gibi tercihinizi gerçekleştirin ve Windows hesabınıza ait bilgiyi girin.

İlk Bilgileriniz



Hem kullandığınız hem de uzaktan erişmek istediğiniz bilgisayara
TeamViewer'ı başarılı bir şekilde kurdunuz. Şimdi sıra geldi, bu iki bilgisayarı nasıl haberleştireceğinize . Buna geçmeden önce size verilen bazı bilgileri açıklamakta fayda var.
Yazılımı başlattığınızda karşınıza gelen ekranda sol tarafta "
ID" kısmı bulunuyor. Bu ID'yi, o anda kullanmakta olduğunuz bilgisayarın adı olarak düşünebilirsiniz. Hemen altında da yazılımı her yeni başlattığınızda değiştirilen geçici bir parola var.
Her seferinde bu parolayı kaydetmek istemiyorsanız, bu parolanın üzerine tıklayarak kalıcı bir parola da belirleyebilirsiniz. Kalıcı bir parolayı belirlemenizi öneriyoruz.
Aksi takdirde, sizin isteğiniz olmadan, uzaktaki bilgisayarın yeniden başlaması durumunda geçici yeni parolayı bilmediğiniz için maalesef erişiminiz olmayacak.

Yöneteceğiniz Bilgisayarın Kimlik Bilgileri



Kullandığınız bilgisayarın
ID'sini biliyorsunuz. Asıl önemli olan şey, uzaktan erişmek istediğiniz bilgisayarın kimlik bilgisi. Bunun için IP adresi veya başka şeylerle uğraşmanıza hiç gerek yok.
Biraz önce olduğu gibi, uzaktan erişeceğiniz bilgisayara
TeamViewer'ı kurduğunuzda verilen ID ve parolayı bilmeniz yeterli. Kendi bilgisayarınızda olduğu gibi, erişeceğiniz bilgisayarda da kalıcı parola oluşturmanızda fayda var.
Geçici parola kısmına dokunduğunuzda çıkan seçenekler arasından en alttakini seçtiğinizde, yukarıdaki gibi bir ekran sizi karşılıyor ve kalıcı parola belirliyorsunuz.
Şu anda her iki bilgisayara da
TewmViewer kuruldu ve her iki bilgisayarın ID ve parolalarını biliyoruz. Bir sonraki adımda asıl operasyona geçebiliriz.

Uzaktan Erişmek için İlk Adım



TeamViewer'ı ilk başlattığınızda karşınıza gelen ekranın hemen sağ tarafındaki
ID alanına, erişmek istediğiniz bilgisayarın ID'sini yazmanız yeterli. Bu kısmın altında bazı seçenekler olduğunu göreceksiniz. Şimdi bunların neler olduğuna bakalım.
Uzaktan bakım: Bilgisayarın kontrolünü tamamen sağlar. Anlık görüntü eşliğinde bilgisayarı kontrol edebilirsiniz.
Sunum: Kullanmakta olduğunuz bilgisayarın görüntüsünü karşı tarafa iletir ve sunum yapmanıza olanak sağlar.
Belge aktarımı: FTP yazılımlarından alışık olduğunuz bir ekranı karşınıza çıkarır. Görsel bir kontrol olmadan sadece dosya sistemlerini görürsünüz.
Uzaktaki bilgisayardan sadece dosya alacaksanız, kesinlikle bu seçeneği kullanmalısınız.
VPN: İki bilgisayar arasında özel bir ağ oluşturmanızı sağlar.
Şimdi "
Uzaktan bakım" seçeneğini işaretleyerek, bilgisayara tam erişimi sağlayalım. Erişmek istediğiniz bilgisayarın ID'sini yazdıktan sonra "Ortağa bağlan" seçeneğine tıkladığınızda sizden bir parola isteyecektir.
Bu, erişeceğiniz bilgisayara
TemViewer kurduktan sonra belirlediğiniz kalıcı paroladır. Girişten hemen sonra ise sizi bir ekran karşılayacaktır. Hem de tanıdık bir ekran. Uzaktaki masaüstünüz artık karşınızda.

Belge Aktarımı Nasıl Yapılıyor



Uzaktaki bilgisayarınızdan sadece dosya transferi yapacaksanız, görüntüye gerek kalmadan erişim sağlayabiliyorsunuz.
"
Belge aktarımı" seçeneğine tıklayarak giriş yaptığınızda karşınıza gelen ekranda sağ taraftaki dosya sistemi, uzaktan eriştiğiniz bilgisayara ait olup, sol taraftaki ise kullanmakta olduğunuz bilgisayara aittir.
Bu alanda birden fazla dosya ve klasörü seçebiliyorsunuz. Seçim işleminden sonra hemen üst tarafta bulunan "
Gönderin" veya "Kabul etmek" butonu ile dosya alışverişi yapabiliyorsunuz.

Diğer Avantajları ve İpuçları



Eğer yavaş bir bağlantınız varsa ve uzaktaki bilgisayarınızı görsel olarak yönetiyorsanız, hem görüntü kalitesini düşürebiliyor hem de uzaktaki bilgisayarın görsel efektlerini de kapatabiliyor.

Sizin için önemli olan, o bilgisayarı en hızlı şekilde kontrol edebilmek olduğundan dolayı görsel netlikten az da olsa feragat edebiliyor olmalısınız.

Uzaktan erişim sağladığınız bilgisayarlar arasında sohbet etme penceresi de bulunuyor. Bu sayede, iletişim konusunda da önemli bir avantaj elde edilmiş olunuyor. Bu özelliklerin çoğu, Windows ile beraber gelen uzaktan erişim aracında bulunmuyor.

Erişim seçeneklerini de düzenleyebiliyorsunu z. Dilerseniz, her işlem için onay vererek bilgisayarınıza ulaşılmasını da sağlayabiliyorsunuz.

Beyaz liste ve kara liste yaparak, bilgisayarınıza erişmesini istediğiniz kişiler dışında başka Teamviewer kullanıcılarının deneme yapmasına bile imkan tanımayabilirsiniz.


Yazılımın indirilmesinden tutun da nasıl
kullanıldığına kadar her şeyi öğrenmek için tıklayın.

1 yorum:


  1. Hello! This is my first visit to your blog! We are a team of volunteers and starting a new project in a community in the same niche.
    Your blog provided us useful information to work on.
    You have done a marvellous job!
    Feel free to surf to my web-site Sahibinden ilanlar

    YanıtlaSil

Mutluluğun Anahtarı