Kastamonu
kültürünün kökenleri ve geniş coğrafyasının
sunduğu çeşitlilik zengin bir mutfak kültürü
oluşturmuştur. Bu kültürü besleyen ana damarlar;
iklim, coğrafya ve bunlara bağlı olarak da
tanımsal faaliyetlerdir. Binlerce yıllık kültür
birikiminde Kastamonu önemli bir derinliğe sahip
olmuştur. Bu derinlik tanımsal faaliyetlere
bağlı olarak yemek çeşitliliği, beşeri koşullara
da bağlı olarak bu yemeklerin
isimlendirilmesinden, pişirme yöntemine, sofra
araç gereçlerinden ahşap ve bakırdan sofra
eşyası üretimine kadar yayılmıştır.
Kastamonu mutfağı üzerine yapılan derleme ve
tespit çalışmaları 1950'li yılların başına kadar
gider. Bu tarihlerde Arkeolog Ahmet Gökoğlu'nun
yaptığı çalışma sonucunda 812 çeşit yemek tespit
edilmiş ancak tespit edilen bu türlerin tümünün
yer aldığı bir yayın çıkarılamamıştır Gökoğlu,
Türk Etnografya Dergisinde bu derlemesinden
yalnızca Kastamonu Ekmekleri ve Kastamonu
Çorbalan adını taşıyan iki makale yayınlamıştır
Ahmet Gökoğlu'nun yanı sıra ihsan Ozanoğlu'da
Kastamonu Elması, Kastamonu Yemekleri vb.
konularda risale tarzındaki yayınlan kaleme
almış ve bir arşivleme yapmıştır.
Ahmet Gökoğlu 1967'de yayınladığı "Kastamonu
Ekmekleri" adlı makalesinde Kastamonu'daki yemek
çeşidinin yine o tarihlerde yapılan ve 36 ilden
derlenen "Anadolu Yemekleri ve Türk Mutfağı"
adlı kitaptaki yemek çeşidinden 280 adetten
fazla olduğunu belirtmiştir: Bu rakamlar bile
Kastamonu Mutfağının derinlere inen köklerine
işaret etmektedir Genel anlamda ekmekler,
çorbalar, et yemekleri, hamurlu yemekler, sebze
yemekleri, tatlılar ve içecekler olarak ana
başlıkları olarak ayrılan Kastamonu mutfak
kültürü içinde neredeyse her ilçe de sahip
olduğu bir meyve ya da başka ürünle de ön plana
çıkar Neredeyse ilin geneline yayılmış Kastamonu
Elması, Üryani Eriği, İnebolu Kestanesi,
Taşköprü Sarımsağı, Araç Cevizi bunlara bir
örnek olarak gösterilebilir.
Türk Şekerciliğinin dönüm noktası olan ve halen
bu sektörün en önemli markalarından biri olan
Hacı Bekir isminin Kastamonu Araç ilçesinden
çıkması ve halen bu sektörde en çok hizmet
verenlerin Araçlılardan olması, bunun yanında
yine bir sembol haline gelen Çekme Helva
yapımcılığı Kastamonu Mutfağının spesifik bir
başka alanını oluşturur.
Kastamonu'da orman varlığının fazlalığı mutfak
ve sofra kültürüne de yansımıştır. Kullanılan
eşyaların arasında ahşaptan yapılmış saklama
(tıkır, çalmaç, yayık, sepet), pişirme (yaslağaç,
bisleğeç, oklağaç), tabak, çanak ve sini altlığı
gibi araç gereçler oldukça yoğundur Ayrıca Tunç
Çağlan'dan bu yana işletildiği bilinen Küre
Ocaklarından çıkarılan bakır da Kastamonu
mutfağına yansıyan önemli bir maddedir. Bakırdan
yapılan, işlevsel olduğu kadar estetik anlamda
da sofraları süsleyen eşyalar arasında sahan,
leğenler, siniler, sürahiler, mataralar, çatal
kaşık gibi örnekler sayılabilir.
Ayrılanlar bilirmiş ancak ayrılığın rengini, Kaybetmeyen ne bilsin yüreğinin dengini...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Camili ( Macahel ) Macahel yöresi üç tarafı Karçal dağ silsilesi, bir tarafı Gürcistan sınırı ile çevrelenmiş doğal olarak ...
-
İstanbul gurbetinde yapturdum yapilari, Ne gelen var ne giden, kitledum kapilari, Trabzon’dan kalk ta gel, sular gibi akta ge...
-
ONLAR BİR ZAMANLAR EKRANIN YILDIZIYDI 1980'lerin sonundan 20'lere kadar televizyon ekranlarından bir çok yerli dizi gelip geç...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder