25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Ayancık

 Sinop’un batısında yer alır. İl merkezine 62 km uzaklıktadır. Batı Karadeniz coğrafi bölgesinde yer alan Ayancık İlçesi; kuzeyde Karadeniz, güneyde Boyabat İlçesi ve Kastamonu İli Taşköprü İlçeleri, batıda Türkeli İlçesi ve doğuda ise Erfelek İlçesi ile çevrilidir. İlçemizin ile  olan bağlantısı 55 km'lik sahil karayolu ile sağlanır.

    İlçenin yüzölçümü 866 km² ve rakım 10 m'dir. İlçe merkezi 202 metre yükseklikteki "Maltepe" ve "Ayantepe" ile deniz arasında Ayancık Çayı Vadisi'nde kurulmuştur. İlçe adını Ayan Tepesi'nden almıştır.




    Ayancık İlçesinin tarihi ilk çağlara kadar uzanır. Ayancık ve çevresinde yaşayan ilk kavimler Paflogonyalılar, Amazonlar, Akalar ve Dorlar'dır. İlk çağda Paflogonya Batı Karadeniz bölümünde Britanya, Pontusya ve Galatya arasında kalan yerdir. Pafogonyalılar bu bölgede bilinen ilk yerli halktır. MÖ 1200 yıllarına kadar Etiler'e bağlı, onların korumaları altında yaşamışlardır.



    Ayancık’ta ilk Türk egemenliği 11. yy'da Danişmentliler döneminde kurulmuştur. Osmanlı İmparatorluğu döneminde çeşitli adlar altında idari yapılar içerinde yer aldıktan sonra 1860 yıllarında Ayancık ilçesi kurulmuştur. Cumhuriyet'in ilanına kadar Kastamonu İli'ne bağlı iken, Cumhuriyet'in ilanından sonra yapılan idari düzenlemede Sinop İli'ne bağlı ilçe olmuştur. 



 Akgöl

   İstafan Limanı, Çamurca Plajı, merkezin sahil kesimi, Akgöl, İnaltı Mağarası gezilebilecek yerlerdendir. Akgöl, Ayancık-Boyabat devlet yolunun 31 km'sinden sonra 4 km içeridedir. Çangal ormanları içinde bulunan Akgöl’de sandal gezintisi yapılabilir. Güzel bir mesire yeri olup, 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı