25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Boyabat

İlçe Kastamonu-Samsun-Sinop-Ankara karayolu üzerindedir. Bu özelliği nedeniyle ekonomik yönden dış piyasaya açılmış ve gelişme göstermiştir.

     İlçenin MÖ 600 yıllarında kurulduğu sanılmaktadır. Şehrin eski adı Germanikopolis'tir. İlçeyi ilk kuranların Gaşkalar olduğu tahmin edilmektedir. Boyabat, boy ve abat kelimelerinden meydana gelmiştir. Boy, uzunluk ya da kabile, soy, aşiret; abat ise mağrur, imar edilmiş anlamına gelmektedir. Bir başka söylentiye göre de "uzun ova" anlamı verilir. Boyabat sırasıyla Gaşka, Hitit, Paflagonya, Lidya, Pers, Makedonya, Roma ve Bizans egemenliklerine girmiştir. Boyabat yöresi Danişment hükümdarı Gümüş Tegin tarafından Türk idaresine katılmış, Selçuklu, Candaroğulları dönemlerinden sonra 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı hâkimiyetine girmiştir. İlçe, Osmanlılar zamanında Kastamonu Sancağı'na bağlı bir kadılıktır. Tanzimat devrinde nahiyeye çevrilmiş, 1868 yılında da kaza yapılmıştır.


    İlçenin yüzölçümü 1568 km²'dir. Doğuda Durağan İlçesi, batıda Kastamonu İli Hanönü-Taşköprü İlçeleri, kuzeyde Sinop merkez ve Ayancık, Gerze ve Erfelek İlçeleri, güneyde Saraydüzü İlçesi  ve Çorum ili Kargı İlçesi ile çevrilidir. Arazi, yüksek dağ dizilerinden oluşmuştur. Çöküntüler ve sel yarıkları da dikkati çekmektedir. İlçeden Kızılırmak'ın kolu olan Gökırmak geçmektedir.

    İlçe Karadeniz Bölgesi'nde olmakla birlikte deniz iklimi özellikleri taşımamaktadır. Orta Anadolu iklimi daha etkilidir. Yazları çok sıcak, kışları çok soğuktur. Yılda ortalama yağış alan gün sayısı 80 olup, metrekareye 300-400 mm yağış düşmektedir. Yılın en sıcak ayları Temmuz, Ağustos, Eylül, en soğuk ayları Ocak ve Şubat'tır. İlçede hakim rüzgâr poyraz ve yıldızdır. Ormanlık olan ilçe genelde çam ağaçlarıyla kaplıdır.



 
 Boyabat Kalesi

    Kalebağı, Topalçam, Bürnük ilçenin gezi ve mesire yerleridir. Sivil mimari ev örnekleri, Boyabat Kalesi, Kaya mezarları görülmeye değer yerlerdir. Son yıllarda keşfedilen Bazalt Kayalıkları Boyabat’a 15 km uzaklıkta Kurusaray Köyü civarında Fındıklık mevkiindedir. Birbirine yakın 3 vadide yer alan Bazalt Kayalarının özelliği 30-40 m yüksekliğinde 4-5-6 köşeli sütunlardan oluşmasıdır. Jeolojik oluşumu ile ilgili Maden Tetkik Arama Enstitüsü ve Dokuz Eylül Üniversitesi uzmanlarınca yapılan araştırma ve çalışmalar sonucunda genç döneme ait yaklaşık 3-5 milyon yıl yaşında olduğu sonucuna varılmıştır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı