25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Dikmen

 İl Merkezi'ne 75 km, Samsun-Sinop karayoluna 9 km uzaklıkta olan İlçemizin yüzölçümü 450 km²'dir. İlçe, kuzeybatıda Gerze ilçesi, güneyde Durağan ilçesi, batıda Boyabat ilçesi ve Doğuda Samsun Yakakent ilçesi ile çevrilidir.

    Dikmen İlçesi'nin yerleşim yeri olarak seçilmesine 1789 yılında hizmete giren caminin neden  olduğu rivayet edilmektedir. Eski dönemlerde yöre halkı, Cuma günleri ihtiyacını karşılamak üzere "Yeni Cuma" diye tabir edilen merkeze gelmeye başlamışlar ve çevredeki 30 köy için burası bir merkez durumuna gelmiştir.





    Osmanlı Döneminde Saray Köyü'nün nahiye olduğu, 1935 yılında ise Dikmen, nahiye olarak teşkilatlandırılmış ve 1957 yılında içinde tüm birimlerin olduğu teşkilatlı nahiye durumuna gelmiştir.

    İlçe, bu tarihten 33 yıl sonra 20.05.1990 gün ve 20523 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren 3644 no'lu Kanun Hükmü gereğince, Kırçal, Çorak ve Dumanlı köylerinin birleşmesi ile hüviyetine kavuşmuştur.

   İlçe dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahip ve 1. derecede heyelana maruz bir bölgedir. Kuzeyinde Küre dağlarının uzantısı olan Göktepe ve Kiraz dağları vardır.

    İlçe merkezi, Güzelceçay (Kanlıçay) vadisinde kurulmuştur. İlçede ılıman bir iklim sürer. Yıllık sıcaklık ortalaması 14 derecedir. Denize uzaklığı 12 km olup, Kerim köyü denize bağlantısı olan tek yerleşim yeridir. Nemlilik oranı %70 civarındadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı