25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Durağan

 İl merkezine 120 km uzaklıktadır. İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayan yollar üzerinde bulunması, Kastamonu-Samsun bağlantısını sağlaması ve Gökırmak Vadisi'nde verimli topraklara sahip olması itibariyle önemli bir coğrafi konuma sahiptir.




İlçenin yüzölçümü 1034 km²’dir. Arazinin %80’i dağlıktır. Bölgede Kuzey Anadolu sıradağları arasında yer alan İsfendiyar ve Doğu Ilgaz Dağları'nın uzantıları bulunmaktadır. En yüksek yer 1451 m ile Dedemin Tepesi (Dütmen) denilen yerdir. Çok güzel yaylalara ve verimli ovalara sahip olan ilçenin en önemli akarsuları Kızılırmak ve bu ırmağın kolu olan Gökırmak’tır. Bu ırmaklar ilçeye hayat vermekte, güzellik katmaktadır.

 Kızılırmak


    İlçe, adını kasabada bulunan ve 1265 yılında Selçuklu Veziri Muinüddin Süleyman tarafından yaptırılan handan almaktadır. Han, uğrak ve dinlenme yeri olarak kullanılmış, yolcu ve halk dilinde bu sebeple hana “Durakhan” denilmiştir. Böylece kasabanın adı bu hana izafeten DURAKHAN olmuş, zaman içinde halk dilinde DURAĞAN şeklini almıştır.

    
Durağan ve çevresi Türk idaresine Danişmentliler tarafından alınmıştır. Selçuklular döneminde önemini ve işlevini devam ettiren Durağan beylikler döneminde Candaroğulları hakimiyetine girmiştir. Yıldırım Beyazıd tarafından 1392’de Osmanlı yönetimine katılan Durağan, 1402 Ankara Savaşı'nın sonucunda tekrara Candaroğulları hakimiyetine girmişse de II. Murat zamanında tekrar ve kesin olarak Osmanlı toprağı haline gelmiştir. Osmanlı döneminde Kastamonu eyaletine bağlı bir kaza iken 1899’da yapılan düzenleme ile Boyabat İlçesine bağlı bir bucak haline dönüştürülmüştür. Nihayet Cumhuriyet döneminde il olan Sinop’a 1954 yılında ilçe olarak bağlanmıştır.


    İlçe merkezi ve yakın çevresi genel olarak yeşillikler ile kaplıdır. Ormanlık bölgelerde çam ağacı birinci sırayı alır. İlçe Karadeniz kıyılarında hüküm süren Karadeniz iklimi ile iç kısımlarda hüküm süren karasal iklim arasında bir geçiş iklimi hakimiyeti altındadır. Yazları fazla yağış olmaz, nispeten kurak geçer, kışları ise ilçe merkezi çok soğuk değildir. İlçe merkezinde rakım 220 metredir.
    Durakhan (Kervansaray), Terelek ve Ambarkaya Mezarları, Buzluk Mağarası, Gökırmak Vadisi, Altınkaya Barajı Gölü ve Durağan Göleti kenarları gezilip görülecek yerlerdendir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı