25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Erfelek

Karasu çayı kenarında kurulmuştur. İl Merkezine 28 km uzaklıktadır. Doğuda Sinop İl Merkezi, güneyde Boyabat İlçesi, batıda Ayancık İlçesi, kuzeyde Karadeniz ile çevrilmiştir. İlçenin yüzölçümü 410 km²’dir. Bunun % 68.5’i orman, %29.4’ü tarım arazisi ve %2.1’i meradır. 
 

    İlçenin ilk adı Cumayanı’dır. İlçede bulunan bir değirmen ve camiden dolayı yöre halkı buraya tahılını öğütmeye ve Cuma namazını kılmaya geldiğinden adı Cumayanı olmuştur. 1961 yılında ilçe olunca ise çevresinde bulunan Erfelek Ormanı'ndan isim alarak Erfelek İlçesi olarak adı değiştirilmiştir. 



    İlçenin yeryüzü şekilleri Karadeniz Bölgesi'nin yüzey şekillerine uygun bir özellik gösterir.  Ancak denize kıyısı olan bölgelerinde yalıyar tipi kıyı özelliği görülmez. Dağlar denize paraleldir. Kıyıdan uzaklaştıkça yumuşak bir yükseltiyle tepe özelliği gösteren yapıdan sonra kıyıya paralel dağlar yükselir. Domuz Dağı, Büyük Dağ ve Hacıbey ormanları en yüksek noktalardır.




Erfelek Şelaleleri   
Eşsiz güzelliklere sahip, Karadeniz Bölgesinin yeşillik ve manzara açısından şanslı bir ilçesi olan Erfelek, son zamanlarda doğa ve dağ turizmi amacıyla düzenlenen Karadeniz turlarına dahil edilmeye başlanmıştır. İlçenin görülmeye değer ilginç doğal güzelliklerinden biri de "Tatlıca Şelaleleri"dir. Tatlıca Şelaleleri, yeşilin her türlü tonu, buz gibi soğuk suyu ve alabalıklarıyla, irili ufaklı 28 şelaleden oluşan, eşsiz güzellikte bir doğa harikasıdır. Bu şelaleler son yıllarda büyük bir ziyaretçi akınına uğramaktadır. Söz konusu şelaleler kademeli olarak birbirinin ardı sıra yukarıya doğru yükselmekte olup şelalelerin hepsini görüp tanımak için zorlu bir tırmanma gerekmektedir. Bu nedenle mevcut doğal halini zedelemeden bir tırmanma şeridinin yapılması gerekmektedir. 

 Hasandere Şelalesi
Erfelek’in 4 kilometre doğusunda, Hasandere köyünün içinden geçen dere üzerinde bulunuyor.


Kaçkar Yaylası : Merkezin güneyine 8 kilometre uzaklıktaki Domuz Dağı ormanlarının zirvesinde, 1100 metrede yer alıyor. Yaylanın etrafı köknar, çam ve kayın ağaçlarıyla çevrili.

Hacıbey Yaylası : Erfelek’in 20 kilometre güneydoğusunda, 1250 metre yüksekte Ormantepe köyünün sırtlarında bulunuyor. 

Gübegüneyi Yaylası : İlçenin güneybatısında, merkeze 10 kilometre mesafede, 1050 metre yükseklikteki yayla yöre halkı tarafında mera olarak kullanılıyor.

Karaoğlu Köyü : Şair Ahmet Muhip Dıranas’ın kestane ve kayın ağaçlarından yaptırdığı ev bu köyde. Kestane ağaçlarının yoğunluğuyla tanınan köy, Erfelek’in sahil kesiminde, merkeze 4 kilometre mesafede yer alıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı