25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Genel Bilgiler


Yüzölçümü                 : 5862 km²
Nüfus                         : 200 791 (2008 ADNKS)
İl Trafik Kodu            : 57
İl Telefon Kodu          : +90 (368)
İl Posta Kodu             : 57 000


Coğrafi Konumu:
    Sinop, Karadeniz kıyı şeridinin kuzeye doğru en çok sivrilerek uzanmış bulunan Boztepe Burnu ve Yarımadası üzerinde kurulmuştur. 41º 12' ve 42º 06' kuzey enlemleri ile 34º 14' ve 35º 26' doğu boylamları arasında yer alır.
    İlin yüzölçümü 5862 km² olup il bu yüzölçümüyle Türkiye coğrafyasının %0.8' ini kaplar. Batısı Kastamonu, güneyi Çorum, güneydoğusu Samsun illeri, kuzeyi ise Karadeniz ile çevrilidir. 475 km uzunluğundaki sınırlarının 300 km' si kara, 175 km' si ise deniz kıyısıdır.
    Şehrin kuzeybatısında Akliman, güneydoğusunda iç liman yer almaktadır. Kuzeybatısındaki Akliman ve Hamsilos Koyu, eski çağlardan bu yana barınak yeri olarak kullanılmaktadır.
    Dağlar denize paralel olarak uzanmış olup, kuzeybatıda yükselen dağlar Merkez ilçe sahillerine 9-10 km yaklaştıkça alçalır ve sahil ovaları meydana getirir. En yüksek tepeler Ayancık'ta Çangal (1605 m) ve Boyabat'ta Dranaz'dır. (1345 m)
    Boyabat-Durağan yöresindeki Kızılırmak vadisi dışında önemli bir vadi yoktur. Sinop ve Boyabat düzlükleri en önemli ova benzeri yerlerdir.
    Önemli akarsulardan Gökırmak, Boyabat ovasını sulayıp Kızılırmak'a karışır. Çatalzeytin, Ayancık, Karasu, Kanlıçay (Güzelceçay) ve Kabalı Çayları Karadeniz'e dökülür.

İklimi:

    Sinop İli ve Batı Karadeniz iklim özelliklerinin iç içe geçtiği bir yörededir. İlde mevsimler arası sıcaklık farkları pek büyük değildir. İlde, yıl boyunca esen sürekli rüzgârlar, etkili olmaktadır. Sinop'un kuzey kesiminde Karadeniz iklim tipi egemendir. İlin güney kesimlerinde ise kıyıya koşut olarak uzanan dağlar nedeniyle, Karadeniz ikliminin etkisi giderek azalmaktadır. Bu bölgede yağışlar azalır, sıcaklık düşer, bozkır ikliminin etkileri görülmeye başlar.
    İlimizde başlıca iki iklim karakteri hakimdir. Sahil kuşağında yer alan Merkez, Dikmen, Gerze, Erfelek, Ayancık ve Türkeli ilçelerinde iklim mutedildir. Yılın her mevsiminde yağış görülür. Dağların kıyıya paralel olması nedeniyle deniz iklimi içerlere pek giremez. Bu nedenle Boyabat, Durağan ve Saraydüzü İlçelerinde Karadeniz iklimi ile İç Anadolu'nun karasal iklimi arasında bir geçit bölgesi iklimi hakimdir.
    Sahil şeridinde ortalama yağış miktarı 679-1077 mm, yağışlı gün sayısı 97-128 gün arasındadır. En yüksek sıcaklık 35ºC derece, en düşük sıcaklık -8,4ºC' dir.
    İç kesimlerde ise ortalama yağış 388-473 mm, yağışlı gün sayısı 66-87 gün arasındadır. En yüksek sıcaklık 41ºC en düşük sıcaklık -10,5ºC' dir.

Sıcaklık :
    Merkez ilçede kış ve yaz ayları arasında sıcaklık ortalamaları açısından çok büyük fark yoktur. Kışın 7ºC dolayında olan sıcaklık ortalaması, yazın 20ºC'ye yükselir.
    Merkez ilçede yıllık sıcaklık ortalaması 14ºC'dir. Bu değer Ayancık'ta da14ºC, Boyabat'ta ise 13,4ºC'dir. Yıllık sıcaklık ortalaması komşu il merkezlerinden Samsun' da 14,4ºC, Çorum' da 10.9ºC ve Kastamonu' da 9.8ºC'dir.

Ulaşım :
    Ağırlıklı olarak karayolu ile ulaşım sağlanmaktadır. Sınırlı ölçüde deniz ulaşımı mevcuttur. Son bir kaç yıldır İstanbul-Sinop arası havayolu seferleri de başlamıştır.

İlçeleri:
    Ayancık, Boyabat, Dikmen, Durağan, Erfelek, Gerze, Saraydüzü ve Türkeli'dir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı