25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Gerze


 İl merkezine denizden 13 mil karayolundan 39 km uzaklığı olan ilçenin doğusunda Dikmen İlçesi, batısında Sinop İlçesi, kuzeyinde Karadeniz, güneyinde Boyabat ve Durağan ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin yüzölçümü 594 km²’dir.

     MÖ 1400 yıllarında Gaşgalılar (Gasgaslar) tarafından küçük bir köy olarak kurulan ilçe, daha sonra Paflagonya Devleti'nin eline geçmiş, sırasıyla da; Hitit, Frig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiştir. 1214 Yılında I. İzzettin Keykavus zamanında Selçuklu Devleti'nin hakimiyetine giren Gerze, bir dönem Trabzon Rum İmparatorluğu'nun eline geçmiş, 1459 yılında Fatih Sultan Mehmet tarafından Osmanlı İmparatorluğu'na bağlanmıştır.    1896 yılında Sinop İli'nin nahiyesi yapılan Gerze, 1920 yılında aynı ile bağlı ilçe haline getirilmiştir. Kayıtlardan ilçenin eski adının Zagora, Gürzühatun, Savetova, Argibete olduğu anlaşılmaktadır. Bilindiği üzere Paflagonyalılar Kızılırmak'ın batı yöresine mızraklılar ülkesi anlamına gelen Gezonolit adını vermişlerdir. Gerze adının buradan geldiği sanılmaktadır. 
    13 Şubat 1956 yılında büyük bir yangın felaketi geçiren ilçe devlet tarafından yeniden imar edilerek modern bir ilçe haline gelmiştir. Yaz mevsimi kısa, kışlar ılık ve yağışlıdır. Sarımsak ve Kabalı Çayı kenarlarında az miktarda ova vardır. İlçenin arazi yapısı engebeli olup, orman ve mera alanları bitki örtüsünü oluşturmaktadır.

     İlçede yaz ve kış aylarındaki sıcaklık ortalaması çok büyük fark yoktur. Kışın 7ºC dolayında olan sıcaklık ortalaması yazın 2ºC'ye kadar yükselir. Yıllık sıcaklık ortalaması 1ºC’dir. En sıcak ay temmuz, en soğuk ay ise şubat ayıdır. Yıllık yağış ortalaması 690 mm³'dür. Yağmurlar genellikle ilkbahar aylarında yoğun olmaktadır. Ortalama açık gün sayısı 47, ortalama kapalı gün sayısı 123, ortalama kar yağışlı gün sayısı 6.2, ortalama sisli gün sayısı 18.6, ortalama bulutlu gün sayısı 194.5’tir. ortalama nem oranı % 79 olan ilçede deniz suyu sıcaklığı ise 14-15ºC’dir. Genellikle kış aylarında denizden karayel, gündoğrusu ve poyraz, karadan da lodos rüzgârları eser.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı