25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Saraydüzü

 
İl Merkezi'ne 105 km uzaklıktadır. 1938’li yıllarda Boyabat İlçesi'ne bağlı bir bucak olup ismi Kızıloğlan olan ilçe, 1957 yılında ismini Saraydüzü olarak değiştirmiş ve 20 Mayıs 1990 tarih ve 20523 sayılı Resmi Gazete’ de yayınlanan 3644 sayılı kanunla da ilçe olmuştur..

    İlçe merkezinin bulunduğu yerleşim yerinin tarihi çok eskilere dayanmaktadır. Bizanslılar'dan Türk Beylikleri'ne geçmiştir. İlçede köylerde çeşitli dönemlere ait camiler, çeşmeler ile Osmanlı Dönemi'ne ait sanatsal açıdan zengin görünümlere sahip, işleme ve oymalarla süslenmiş pencere, kapı ve balkonları ile ilgili çeken tarihi evler bulunmaktadır.



     Kızıloğlan ve Saraydüzü adlarının kaynakları tespit edilememekle birlikte, halk arasında  ilçenin bulunduğu yerin güney yamaçlarında kim tarafından yapıldığı belli olmayan bir sarayın bulunduğuna ve Saraydüzü ismininde bu saray sebebi ile konulduğuna ilişkin çeşitli söylenceler mevcuttur.

    Saraydüzü 260 km²'lik bir alanı kaplamaktadır. Denizden yüksekliği ise 305 m'dir. İlçenin daha yüksek rakıma sahip köyleri de vardır. Sınırları: Doğuda Vezirköprü–Durağan, batıda ve kuzeyde Boyabat, güneyde ise Kargı ve Osmancık İlçeleri ile çevrilidir. Yüksek tepeler ve dağlar kısmen ormanlık, kısmen fundalık ve büyük bir kısmı çıplaktır. İç Anadolu iklimi özelliği görülür. Yılın 80 günü yağışlı olup, metrekareye 360-400 kg yağış düşmektedir.

    Saraydüzü engebeli ve ormanlık bir alana sahip olduğu için sadece av turizmi yapılabilmektedir, çeşitli av türleri mevcuttur. 

    Mesire Yerleri ve Ulaşımı:
    Yukarıarım, Soğuksu : İlçemize 12 km uzaklıkta olup, ilçe merkezinden hareket edilerek, Bahşaşlı Köyü Zeyve Mahallesi ve Arım Köyü'nden geçilerek ulaşılabilmektedir. 


    Göktepe, Cumasuyu :
İlçemizin güneyinde 15 km uzaklıkta olup, Çorman, Bahçeköy, Aşağıakpınar, Hanoğlu ve Göynükören Köyleri'nden geçilerek ulaşılmaktadır. 

    Aksu Yaylası :
İlçemizin güneyinde 13 km uzaklıkta olup, Çorman, Bahçeköy, Aşağıakpınar, Hanoğlu ve Göynükören Köyleri'nden geçilerek ulaşılmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı