ARAZİ VARLIĞI
İlimizin 586.200 hektarlık yüzölçümünün % 37'sini oluşturan 217.251
hektar alan tarıma elverişli olup bunun 92.518 hektar alanında tarım
yapılmaktadır.
Geriye kalan tarım dışı alanların %56'sını orman alanı, %6'sını iskân ve tarıma elverişli olmayan alanlar, %1'ini çayır ve mera alanları oluşturmaktadır.
Üzerinde tarım yapılabilen arazi engebeli, çok parçalı ve %86 oranında su erozyonuna açıktır. Yörenin dağlık ve ormanlık oluşu nedeniyle dere ve ırmak kenarlarında düzlüklere rastlanır Aşağıdaki tabloda tarım alanlarının kullanım durumu ve oranları verilmiştir.
Geriye kalan tarım dışı alanların %56'sını orman alanı, %6'sını iskân ve tarıma elverişli olmayan alanlar, %1'ini çayır ve mera alanları oluşturmaktadır.
Üzerinde tarım yapılabilen arazi engebeli, çok parçalı ve %86 oranında su erozyonuna açıktır. Yörenin dağlık ve ormanlık oluşu nedeniyle dere ve ırmak kenarlarında düzlüklere rastlanır Aşağıdaki tabloda tarım alanlarının kullanım durumu ve oranları verilmiştir.
|
Kullanılabilir durumdaki tarım arazilerinin kullanım şekillerini gösteren tablo aşağıdaki gibidir.
|
Kullanılmayan tarım arazileri: İç göç,
kırsalda yaşlı nüfus, eğimli ve sulanamayan arazi olması nedeniyle
tarımsal üretimde kullanılmamaktadır.
SULAMA DURUMU
İl arazilerinin engebeli, dik ve çok parçalı oluşları nedenleri ile
sulanan alanlar çok geniş değildir. Sulanan alanların geneli Kızılırmak,
Gökırmak vadileri ile Karasu ve Taşmanlı ovalarındadır.
|
İlimizde halk sulamaları ile birlikte
toplam 21.028 hektar alanda sulama yapılmakta olup sulanabilir alanlarda
özellikle çeltik üretimi yapılmaktadır. Tarım alanlarının % 9,6 sı
sulanabilir tarım arazileridir. Sulanabilir alanlar Boyabat, Durağan,
Saraydüzü ve merkez ilçede yoğunluktadır.
BİTKİSEL ÜRETİM
İlimiz bitkisel üretimi yoğun şekilde
tarla bitkileri üretimi şeklinde gerçekleşmekte olup buğday, arpa, mısır
ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.
İlimizde meyvecilik ticari amaçla
yapılmamasına rağmen son 8 yıllık süreçte özellikle il özel idaresi
katkısıyla gerçekleştirilmiş kapama meyve bahçeleri sayesinde ticari
olarak düşünülen tarım sektörü olmaktadır.
Sebzecilik ilimizde aile işletmeciliği
şeklinde en fazla 0,5-1 dekarlık alanlarda yapılmakta ve bu alan içinde
6-7 çeşit ürün ekilmekteyken son yıllarda sebzeciliği ticari anlamda
10-20 da gibi büyük alanlarda yapan çiftçilerin varlığı ilimiz
sebzeciliğine önem kazandırmaktadır.
İlimiz bitkisel üretiminde bitki
koruma ürünleri ve gübrenin yoğun kullanılmaması bakir tarım
topraklarının varlığı organik tarım için önemli bir avantajdır.
İlimizde yetiştirilen önemli tarla ürünleri aşağıdaki gibidir.
|
İlimizde yetiştirilen önemli sebze ürünleri aşağıdaki gibidir.
|
İlimizde yetiştirilen önemli meyve ürünleri aşağıdaki gibidir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder