25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Tarım

ARAZİ VARLIĞI
İlimizin 586.200 hektarlık yüzölçümünün % 37'sini oluşturan 217.251 hektar alan tarıma elverişli olup bunun 92.518 hektar alanında tarım yapılmaktadır.

Geriye kalan tarım dışı alanların %56'sını orman alanı, %6'sını iskân ve tarıma elverişli olmayan alanlar, %1'ini çayır ve mera alanları oluşturmaktadır.

Üzerinde tarım yapılabilen arazi engebeli, çok parçalı ve %86 oranında su erozyonuna açıktır. Yörenin dağlık ve ormanlık oluşu nedeniyle dere ve ırmak kenarlarında düzlüklere rastlanır Aşağıdaki tabloda tarım alanlarının kullanım durumu ve oranları verilmiştir.

Arazi Durumu Büyüklük (Ha) Oranı (%)
Tarım Alanı
217.251
37
Orman Alanı
329.000
56
İskân Alanı ve Tarıma Elverişli Olmayan Alan
34.821
6
Çayır ve Mera Alanı
5.128
1
TOPLAM ALAN
586.200
100
Kullanılabilir durumdaki tarım arazilerinin kullanım şekillerini gösteren tablo aşağıdaki gibidir.
Kullanım Şekli Yüzölçümü (Hektar) Kullanım Oranı (%)
Ekili Tarla Arazisi
56.411
26
Açık Nadas
30.321
14
Sebze Arazisi(Tarla + Örtü Altı)
2.809
1
Meyvelik ve Bağ
2.977
1
Kullanılmayan Tarım Arazileri(Terk veya Otlak)
58
1
TOPLAM ALAN
217.251
100
Kullanılmayan tarım arazileri: İç göç, kırsalda yaşlı nüfus, eğimli ve sulanamayan arazi olması nedeniyle tarımsal üretimde kullanılmamaktadır. 


SULAMA DURUMU
İl arazilerinin engebeli, dik ve çok parçalı oluşları nedenleri ile sulanan alanlar çok geniş değildir. Sulanan alanların geneli Kızılırmak, Gökırmak vadileri ile Karasu ve Taşmanlı ovalarındadır.
Tamamlanan Sulama Proje Alanı (Hektar) Devam Eden Sulama Projeleri (Hektar) Planlanan Sulama Projeleri (Hektar) Tesis Yapıldığında Sulanabilir Alan (Hektar)
13.225
3.269
3.510
64.482
İlimizde halk sulamaları ile birlikte toplam 21.028 hektar alanda sulama yapılmakta olup sulanabilir alanlarda özellikle çeltik üretimi yapılmaktadır. Tarım alanlarının % 9,6 sı sulanabilir tarım arazileridir. Sulanabilir alanlar Boyabat, Durağan, Saraydüzü ve merkez ilçede yoğunluktadır.


BİTKİSEL ÜRETİM
İlimiz bitkisel üretimi yoğun şekilde tarla bitkileri üretimi şeklinde gerçekleşmekte olup buğday, arpa, mısır ve çeltik önde gelen ürünlerdendir.

İlimizde meyvecilik ticari amaçla yapılmamasına rağmen son 8 yıllık süreçte özellikle il özel idaresi katkısıyla gerçekleştirilmiş kapama meyve bahçeleri sayesinde ticari olarak düşünülen tarım sektörü olmaktadır.

Sebzecilik ilimizde aile işletmeciliği şeklinde en fazla 0,5-1 dekarlık alanlarda yapılmakta ve bu alan içinde 6-7 çeşit ürün ekilmekteyken son yıllarda sebzeciliği ticari anlamda 10-20 da gibi büyük alanlarda yapan çiftçilerin varlığı ilimiz sebzeciliğine önem kazandırmaktadır. 

İlimiz bitkisel üretiminde bitki koruma ürünleri ve gübrenin yoğun kullanılmaması bakir tarım topraklarının varlığı organik tarım için önemli bir avantajdır.

İlimizde yetiştirilen önemli tarla ürünleri aşağıdaki gibidir.
Ürün Adı
Ekim Alanı (Ha.)
Verim (kg/da)
Üretim (Ton)
Buğday
22.310
297
66.340
Mısır (Dane)
6.588
375
24.733
Çeltik
3.450
891
30.730
Arpa
4.627
198
9.174

İlimizde yetiştirilen önemli sebze ürünleri aşağıdaki gibidir.
Ürün Adı
Ekim Alanı (Ha.)
Verim (kg/da)
Üretim (Ton)
Hıyar (Sofralık)
425
4.341
18.459
Domates (Sofralık)
450
4.841
21.810
Fasulye (Taze)
565
906
5.124
Patlıcan
160
1.536
2.454

İlimizde yetiştirilen önemli meyve ürünleri aşağıdaki gibidir.
Ürün Adı
Ekim Alanı (Ha.)
Verim (kg/da)
Üretim (Ton)
Armut
197
24,19
2.083
Elma
304
31,98
4.288
Ceviz
517
28,17
2.130
Kiraz
160
25,38
1.551

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı