25 Aralık 2011 Pazar

Sinop - Türkeli

 Sinop ilinin sahil şeridinde yer alan  ilçelerinden biri olan Türkeli, İl Merkezi'nin batısında yer alır. İl Merkezi'ne 105 km uzaklıktadır. Doğusunda Ayancık İlçesi, batısında Kastamonu Çatalzeytin İlçesi, güneyinde Kastamonu Taşköprü İlçesi, kuzeyinde ise Karadeniz vardır. Yüzölçümü 421 km²’dir. Sinop’ a 95 km, Ayancık’a 36 km, Çatalzeytin’e 10 km, Taşköprü’ye 60 km uzaklıktadır. İlçe sahil şeridi 25 km olup toplam 270 km mülki sınırlara sahiptir.

    İlçenin adı ve tarihi ile ilgili belli bir kaynağa dayanmayan iki farklı görüş vardır. Kısmen birbirine benzeyen bu görüşlerden ilkine göre; ilçe merkezi, yerleşim yeri olarak yüzyıla yakın bir geçmişe sahiptir. İlçe önce Rum Pontusluların sonra Selçuklular'ın daha sonra İsfendiyaroğulları Beyliği’nin ve 1461 yılında Fatih Sultan Mehmet’in Sinop’u almasıyla Osmanlı yönetimine geçmiştir. İlk kurulduğu zamanki adı Yarna’dır. Daha sonra sahilde bir gemi kalıntısına istinaden Gemiyanı adı verilmiştir. Daha sonra Türklerin ormanlık alana yerleşmeleri ile Türklerin Yerleşim Yeri anlamına gelen Türkeli adını almıştır.
    İkinci görüşe göre; düşman saldırılarına karşı koyan Türk yerleşim birimlerinden birisi olduğu için Cumhuriyet döneminde şimdiki Türkeli adı verildi. Cumhuriyetin ilk yıllarında Ayancık ilçesine bağlı olan Türkeli 01.05.1957 yılında ilçe olmuştur.
    İlçe batı ve doğu Karadeniz ikliminin geçiş noktasında bulunmaktadır. Yaz ve kış ayları sıcaklık ortalamaları arasında büyük farklılıklar görülmemektedir. Her mevsim nemli ve yağışlı geçer. Ortalama olarak açık gün sayısı 70-80, yarı açık gün sayısı 190, kapalı gün sayısı 85-90 arasındadır. İlçe genel olarak aktif bölgeler dışında 4. derecede deprem bölgesinde yer almaktadır.

 
    Güzelkent Beldesi sahil plajı ilçenin en güzel sahil plajıdır. Uzun ve geniş sahili pırıl pırıl ve tertemiz denizi ile insanı adeta büyüler. Bu özelliği nedeni ile yerli ve yabancı turistlerin oldukça ilgisini çekmektedir. Güllüsu, Tavacı Köyü, Kurugöl Orman içi mesire ve piknik alanları mevcuttur. Ayrıca yaz aylarında Zindan Ormanları, Çatak Yaylaları buz gibi soğuk suları, tertemiz havasıyla görmeye ve piknik yapmaya elverişli yerlerdir. Kurugöl 1991 yılında Turizm Merkezi olarak ilan edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı