25 Aralık 2011 Pazar

Sinop'ta Hayvancılık ve Balıkçılık

HAYVANCILIK
Hayvancılık işletmelerimiz aile işletmeciliği şeklinde olup küçük üniteler halindedir. Sahil yerleşim yerlerinde büyükbaş, yüksek kesimlerde küçükbaş hayvan yetiştiriciliği fazladır. 

İlimiz genelinde TÜRKVET kayıtlarında 22.888 hayvancılık işletmesi bulunmaktadır ülkemizdeki işletmelerin % 0,78'i ilimizde bulunmaktadır. İlimizdeki işletmelerin % 96'sı 1-25 hayvan mevcudu ile faaliyet göstermektedir, işletmelerin % 4'ü 25-250 hayvan mevcuduna sahiptir. 

Büyükbaş hayvanların %25'i yerli ırklardan %75'i kültür ırkı ve kültür ırkı melezlerinden oluşmaktadır. İlimizde 17.333 adet sun'i tohumlama uygulaması yapılmış olup Montofon ve Simental tercih edilen ırklardandır. Koyunlarda karayaka ve sakız ırkları tercih edilmektedir. İlimiz genelinde 16.977 adet arılı kovan olmakla birlikte, 2011 yılı içerisinde 11.897 arılı kovan destekleme kapsamına alınmıştır.

Hayvan Cinsi
Sayısı
Sığır
90.500
Manda
1.120
Koyun-Keçi
86.350
Tavuk
113.528
Arı
20.371


Ürün Adı
Üretim
Et
1.118 Ton
Süt
46.322 Ton
Yumurta
11.997.500 Adet
Bal
212.910 Kg
İlimizdeki hayvansal ürünler ticari işletmelerden ziyade aile işletmelerinden elde edilmektedir. Mevcut et üretimimizin büyük kısmı büyükbaş hayvanlardan elde edilmektedir. Yumurta üretimi köy tavuklarından sağlanmakta olup ilimizde ticari kümes bulunmamaktadır. İlimizde bal üretiminin büyük bölümü kestane balı üretimi olarak gerçekleşmektedir.





BALIKÇILIK
İl Müdürlüğümüz tarafından ruhsatlandırılmış 514 adet balıkçı teknesi mevcut olup bunların 35 adedi 12 metreden büyük trol-gırgır, 2 adedi gırgır, 3 adedi trol, 464 adedi 12 metreden küçük 10 adedi de iç sularda faaliyet gösteren teknedir.

İlimizde 4119 kişi su ürünleri avcılığıyla iştigal etmektedir. 

İlimizde Sinop Merkez, Gerze, Türkeli ve Güzelkent Beldesinde ve Merkez Demirci Köyünde olmak üzere olmak üzere 5 adet Balıkçı Barınağı bulunmaktadır.

Ruhsat Şekli
Gerçek Kişiler
Tüzel Kişiler
Üretim
Mevcut
3.393
9
505
Yeni Verilen
726
-
9
Toplam
4.119
9
514
İlimiz genelinde toplam 18.481,2 ton Balık üretimi olup tümü Su Ürünleri İşleme Tesislerine, Balık Unu ve Yağı Fabrikalarına ve tüketilmek üzere iç piyasaya sunulmaktadır. 

İlimizde su ürünleri yetiştiriciliği yapan (Alabalık) 4 adet tesiste yıllık 8 ton Alabalık Üretimi gerçekleştirilmektedir. 

İlimiz genelinde beş adet su ürünleri işleme ve değerlendirme tesisi bulunmakta olup bütün tesisler iç piyasaya yönelik olarak faaliyet göstermekte, iki işletme yurt dışına su ürünleri ihracatı yapmaktadır. 


SU ÜRÜNLERİ İHTİSALİ(TON)
Barbunya
Hamsi
İstavrit
Lüfer
Mezgit
Kalkan
Palamut
Diğer
Toplam
19,4
17.918
156,6
61,6
146,4
7,7
71,7
99,8
18.481,20

Deniz Salyangozu 3.300 ton


© İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı