25 Aralık 2011 Pazar

Sinop'ta Ticaret

Ticaret
Sinop'ta ticaret kısmen komşu illeri bağlıdır. Kurulan hafta pazarları il ve ilçe çevresinde ürünlerin değerlendirilmesinde önemli rol oynamaktadır. Ayrıca son yıllarda yaygınlaşan seralarda üretilen turfanda sebze ve meyveler de bu pazarlarda pazarlanmaktadır. İlin geleneksel ürünleri olan pirinç, kestane,balık ve kereste gibi tarım ürünleri ile tuğla, konfeksiyon, balık unu ve yağı, sim ipliği ve cam ürünleri gibi sanayi ürünleri iç ve dış pazarlarda pazarlanmaktadır.

İhalesi yapılıp inşaatları devam eden karayollarının tamamlanması durumunda Sinop'ta ticari faaliyetlerin daha da canlanacağı beklenmektedir. İlimizde 2011 yılı içerisinde; 25.436.000 $ ihracat, 4.308.000 $ ithalat yapılmıştır. İlimizden; AB Ülkeleri, Uzak Doğu Ülkeleri, Afrika Ülkeleri, Azerbaycan, Türkmenistan, Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan, Irak, İran, Ukrayna, ABD, Libya ve Peru'ya plastik masa, plastik aksesuarlar, kereste, deniz salyangozu eti, balık unu, balık yağı, metalize iplik, konfeksiyon ve deterjan ihraç edilmektedir.

İl Merkezi ve Boyabat İlçesinde olmak üzere Ticaret ve Sanayi Odası mevcut olup, bu odalara; 176 Anonim Şirket, 822 Limitet şirket, 27 Kollektif Şirket, 330 Kooperatif ve 696 Tacir olmak üzere toplam 2.051 kayıtlı üye bulunmaktadır.

İlimiz Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'ne bağlı 16 Esnaf ve Sanatkar Odası bulunmakta olup, bu Odalara kayıtlı 7.098 aktif üye bulunmaktadır. 


Fuarlar Ve Sergiler:
İlimizde fuar mevcut değildir. Yaz aylarında Merkez ve Gerze ilçesinde turizm festivali, Erfelek ilçesinde ise kiraz festivalleri düzenlenmektedir. Ayrıca ilçelerimizde her yıl sonbaharda panayırlar kurulmaktadır. Bölgesel olan panayırlarda halk sonbahar alışverişleri yapmaktadır.


Küçük Sanatlar:
İlimizde el emeğine dayanan turistik eşyalar arasında kotracılık önemli ölçüde gelişmiş olup,dışardan gelenlerin beğenisini kazanmış durumdadır. Küçük tezgahlarda keten ipliğinden dokumalar ayrıca çemberler halk arasında beğenilmektedir. Merkez ilçede bulunan cezaevinde mahkumlar tarafından halı ve kilim dokumaları ve boncuk işlemeleri çok meşhurdur. Ayancık yöresinde keten el dokumaları yaygındır.



© İl Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı