Meyve ve sebzelerin şifa deposu olduğunu belirten uzmanlar, 20 kirazda 12 - 25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunduğunu söyleyerek, ağrı kesici aspirinden 10 kat etkili dedi.
Vitamin ve mineral deposu olan meyvelerin faydaları saymakla bitmiyor. Yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biri olan kiraz, güçlü bir ağrı kesici. 20 kirazda 12 - 25 miligram arası antosiyanin maddesi bulunuyor ve bu maddenin ağrı kesici etkisi aspirinden on kat daha fazla.
Vücudun başlıca düşmanı olan kolesterolün hiçbir meyvede bulunmadığını söyleyen uzmanlar, meyvelerin doğal şeker içerdiğini, çok meyve tüketiminde beyindeki sinir hücrelerinin geliştiğini, meyve yemenin hafızayı canlandırdığını kaydetti. Meyvelerin mükemmel lif kaynağı olduğunu vurgulayan uzmanlar, vitamin ve mineral açısından çok zengin olan meyvelerin kalorilerinin az olduğunu ve kilo aldırmadığını dile getirdi.
Kolesterolü ve kan şekerini düşüren kirazın, kabızlığı da giderdiğini anımsatan uzmanlar, “Kirazda bulunan flavanoidler, vücuttaki zehri temizliyor ve antioksidan etki yapıyor. Kiraz, nikotinin vücuttan atılmasına yardımcı olur, böbreklerin taş ve kum yapmasını önler ve varsa zamanla döker. Safra kesesi taşının dökülmesine de yardımcı olur. Ayrıca yüzde oluşan sivilcelerin giderilmesini sağlamaktadır” diye konuştu.
Öte yandan çileğin strese iyi geldiğini ve sakinleştirici etkisi olduğunu ifade eden uzmanlar, “Çilek, sigara dumanının etkilerini azaltıyor. Çocuk felci ve ağız-deri yaralarına yol açan virüsleri öldürücü etkisi bulunuyor. Kansere yakalanma riskini azaltıyor, mide ve bağırsak zayıflıklarını gideriyor. Safra kesesi hastalıklarına iyi geliyor ve yüksek ateşi düşürüyor.
Dişlere ve diş etlerine iyi geliyor, diş taşlarının oluşmasını engelliyor ve cilde canlılık kazandırıyor. Karpuz, böbreği temizliyor, astım, damar tıkanıklığı, diyabet, kolon kanseri ve kireçlenme gibi hastalıklara iyi geliyor. Bağışıklık sistemini güçlendiriyor. Karpuz çekirdeklerindeki cucurbocitrin adlı madde, kan basıncını düşürmeye ve düzenlemeye yardımcı oluyor.
Kabuğundaki çinko, iktidarsızlığa iyi geliyor. Kavun, kanı temizliyor ve antioksidan özelliği bulunuyor. Endişe ve uykusuzluğa iyi geliyor, bağırsak ve cilt kanserine karşı tavsiye ediliyor. Şeftali, kalp rahatsızlıklarına ve kansere karşı koruyor. Sindirim sistemini çalıştırıyor ve hazmı kolaylaştırıyor. Kayısı, kansızlığa iyi geliyor.
Güzel bir cilt ve saç için olumlu etkileri bulunuyor. Özellikle akciğer kanseri, kalp hastalıkları ve kataraktın önlenmesinde yardımcı oluyor. Kemik erimesini önlüyor, sinirleri gevşetiyor ve uyku veriyor. Kabızlık çeken ve sindirim sisteminde sorun yaşayanlar için faydalı. Sabahları aç karnına yenilen kuru kayısı, sindirim açısından faydalı olmanın yanı sıra cilde de canlılık katıyor. Muz, kalp ve kas sistemine yararlı. Yorgunluğa ve ishale birebir. Yüksek tansiyonu önleyici özelliğe sahip. Uykuyu düzene sokuyor, ülseri önlüyor ve ülser yaralarının tedavisine yardımcı oluyor.
Kolesterolü düşürüyor ve migren ağrısına faydalı. Böbrek ve eklemlerdeki iltihaplanmalarda tedavi edici özelliğe sahip. Kivi, başlı başına bir C vitamini deposu. Bir adet kivide günlük alınması gereken C vitamini ihtiyacından fazlası bulunuyor. Vişne, şeker oranı kirazdan düşük olduğu için daha az kalori içeriyor. Ateşi düşürüyor ve susuzluğu gideriyor.
Koyu renkli vişneler, açık renklilere oranla daha fazla mineral içeriyor. Armut, kalp, damar sağlığı, alçak kan basıncı ve fiziksel performansa iyi gelen vitaminleri barındırıyor. Üzüm, böbreklerin çalışmasını uyarıp kalp atışını düzenliyor. Karaciğeri temizliyor. Siyah üzüm, kabukları ve çekirdekleriyle yenirse hücre yeniliyor.
Sindirimi kolaylaştırıyor, kansızlığı gideriyor ve bebeklerin gelişimi için çok faydalı. İncir, bağırsakları çalıştırıyor, enerji veriyor ve cinsel güce yardımcı. Yüksek kan basıncını düşürüyor, kemik yoğunluğunu artırıyor”.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder