22 Ekim 2011 Cumartesi

Evlilik bir ömür sürer mi?

Evliliğin kutsallığına ve sürekliliğine en çok inanan ülkeler yüzde 97'yle Endonezya ve yüzde 92'yle Türkiye. Hızla artan boşanma oranları sizi yanıltmasın, bu gezegende hâlâ 'evliliğin bir ömür boyu sürmesi gerektiğine' inananlar çoğunlukta. AC Nielsen'in 46 ülkeden 25 bin kişiyle yaptığı ankete göre, dünyada 10 kişiden yedisi evliliğin ömür boyu sürmesi gerektiğini düşünüyor. Evliliğin kutsallığına ve sürekliliğine en çok inanan ülkeler arasında başı çekenlerse yüzde 97'yle Endonezya ve yüzde 92'yle Türkiye.

Asya'nın diğer Müslüman ülkelerinde de durum farklı değil. Batı'daysa 'bir yastıkta kocamanın' en büyük destekçisi ABD'liler. ABD'li erkeklerin evliliğe inancı, kadınlardan daha fazla. Katolik ve muhafazakâr Avrupa ülkelerindeki insanlarsa evliliğin ölene dek sürmesi fikrine sıcak bakmıyor.


Uzun süreli ilişkiyle aynı şey mi?

AC Nielsen araştırma şirketinin Avrupa Başkanı Patrick Dodd, boşanma oranlarının yükseldiği, birlikte yaşamanın tercih edildiği Batı Avrupa'da uzun yıllar evli kalmanın 'antika bir gelenek' gibi görülmeye başlandığını söylüyor.

Müslüman Asya ülkeleri Endonezya ve Malezya'dan insanlar evliliği bir yaşam amacı olarak görürken, Yunan katılımcıların yüzde 74'ü evliliğin hayatlarının amacı olamayacağını düşünüyor. Avrupa'dan ankete katılanlarınsa sadece yarısından az bir bölümü evliliğin yaşamdaki amaçlarından biri olduğu görüşünde.

Avrupalıların yüzde 77'si uzun süreli, istikrarlı bir ilişkinin en az evlilik kadar iyi olduğunu düşünüyor. Dodd, tarihte ilk defa Batı Avrupa'da kadınların 'eş' yerine kariyer peşinde koştukları ve bağımsızlıklarına evlilikten çok daha fazla önem verdikleri yorumunu yapıyor.

Aynı şekilde Avrupalı erkeklerin de büyük çoğunluğu geleneksel evlilik anlayışını reddediyor. Asyalı ve Müslüman ülkelerdeki insanlar ve ABD, Rusya, Güney Afrika ve Macaristan'dan katılımcılarsa uzun süreli ilişkinin, evliliğin yerini alabileceğini düşünmüyor.:SugarwareZ-229:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı