23 Ekim 2011 Pazar

Reddedilmekten Korkma

Önemli bir sınavı kazanamamak ya da yapmış olduğun çıkma teklifine olumsuz yanıt almak... Bütün bunlar, moralini bir anda sıfırlamaya yetebilir.

Reddedilmek, kısaca beklentilerimize “hayır” denmesidir. Biz bir talepte bulunuyoruz, karşımızdaki de sunulan teklif kendisine uygun gelmediği için bizi reddediyor. Bu, karşımızdakinin bize yapmış olduğu bir itiraz değil, teklifimize verilen bir yanıttır. Aslında bunu kavradıktan sonra karşımıza çıkan her türlü zorlukla kolayca baş edebiliriz. Yeter ki, bunu hayatımıza kolayca adapte edebilelim...Bunu başardığında, hoşlandığın çocuğun umursamazlıkları, okul seçmelerindeki başarısızlık veya geçen gün öğrendiğin matematik sınavının sonucu, seni üzemeyecek, belki de aksine, seni başarılı olmaya zorlayacak ve her denemede kendinden daha iyisini beklemene yardımcı olacak!

Senin sorunun hangisi?

Reddedilmeye tahammülsüzlük

Uzmanlara göre; “Reddedilen kişi genellikle bu tip olayların kendisinde var olan bir eksiklikten kaynaklandığını düşündüğü için narsislik duygularını, yani kendine olan beğeni duygularını yıpratır. Bunun sonucunda da reddedilmeye tahammülsüzlük ortaya çıkar. Eğer kişinin özgüveni gelişmişse, bu konularda beğeni kazanma çabası onu ilgilendirmiyorsa, o zaman reddedilmekten etkilemeyebilir ve kişi bunun asıl nedenini daha rahat kavrayabilir.

Ne yapılmalı? Her şeyden önce kendine güvenmelisin ve reddedilenin sen olmadığını anlamalısın. Bunun herkesin başına gelebileceğini ufak telkinler halinde kendine hatırlatmalısın. İnanılması güç ama bu sorunun çözümü bundan ibaret! Yani olay sadece bu durumu kendine uygun bir dille anlatabilmekten geçiyor. Bunu başarırsan emin ol, sorun ortadan kalkacak.

Yalnızlıktan korkma

Reddedilmeye hoşgörüsü olmayanlar, yalnızlığa da tolerans tanımaz. Bu kişilerde yalnız kalınca huzursuzluk, onay arama isteği başlar ve kişi kendi kendine, farkında olmadan zarar verebilir.


Ne yapılmalı? Kendine güvendikten sonra, yalnızlıkla baş edebilecek gücü kendinde bulacaksın. Yalnızlığa karşı toleranslı olman, hoşgörülü olmayı ve zorluklarla baş edebilme gücünü de beraberinde getirecektir. Yalnız kaldığında paniğe kapılmıyorsan, reddedilme korkunun da azaldığını fark edeceksindir. Hem unutma! Yalnızlığı anlayışla karşılamak olgunlaştığının da göstergesidir.

Özgüven eksikliği

İstediğin bir şeyi elde edemediğinde üzülmen kadar doğal bir tepki olamaz. Ancak bunu abartılı bir şekilde çevrene yansıtman, bunun sadece gerçekleşen olaya verilmiş bir tepki olmadığını, altında başka nedenlerin de yattığını gösterir. Eğer reddedildiğin zaman öfkeleniyorsan, bu önemsenmediğini, küçümsendiğini ve daha da kötüsü beğenilmediğini düşünmekten kaynaklanıyor olabilir. Tüm bunların altında yatan bir diğer gerçek ise; öfkelenmenin sebebinin başkalarının seni beğenmiyor olması değil, büyük ihtimalle senin kendini beğenmiyor olmandır.

Ne yapılmalı? Her şeyden önce kendinle barışmalı ve kendini sevmeyi öğrenmelisin!

Duruma göre izlenilmesi gereken yollar
Eğer yapılması gerekeni kavradıysan ama uygulamaya gelince yine aynı şeyleri tekrarlıyorsan, aşağıdaki düşünme taktiklerini deneyebilirsin.

Durum 1
Bir arada olmaktan çok keyif alacağını düşündüğün ve arkadaş olmak istediğin insanlar seni önemsemiyorlar ve aralarına almıyorlarsa...

Ne yapılmalı? Öncelikle bu durumun neden kaynaklandığını araştırmalısın. Bu konuda çekingenliği bir tarafa bırakmalı, neden böyle davrandıklarını gerekirse kendilerine sorup, ona göre davranmalısın. Çünkü seninle arkadaşlık etmemeleri, sende varolan bir tuhaflıktan dolayı değil, büyük ihtimalle senin kendini kabullendirememenden kaynaklanmaktadır. Eee, bunun sebebi de zaten ortada, kendine daha fazla güvenmelisin. Ve sorunun ne olduğunu araştırmadan kendini yıpratıcı düşüncelerle daha fazla meşgul etmemelisin. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığında “Ben yetersizim” gibi düşüncelere kapılıp, belki çok rahat davrandığında kolayca edinebileceğin arkadaşlıkları da engelleyebilirsin haberin olsun!

Durum 2

Çıkma teklif ettiğin çocuk “hayır” dediyse...

Ne yapılmalı? Hemen, zaten kimsenin seni beğenmediğini, çok çirkin veya tuhaf davranışlar sergilediğini düşünmemelisin. Bu konuda ilk aklına gelmesi gereken şey, olayın kendinle ilgili olan kısmı değil, şartlarla bağlantılı olan kısmı olmalıdır. Teklifinin kabul edilmemesinin altında yatan nedenler arasında dış görünüşün aklına en son gelen şık olmalıdır. Karşındaki kişi seni beğenmiş olabilir ama bir çok faktörden dolayı seninle ilişkiyi uygun bulmayabilir. Çünkü biriyle birlikte olabilmek için sadece onu beğenmek yetmez. Ayrıca onun kendi içinde halledemediği sorunları da olabilir.

Durum 3
Yapmış olduğun iş başvurusu kabul edilmediyse...


Ne yapılmalı? Bu sorun tek bir nedenle açıklanamayabilir. Her şeyden önce bu olay karşısında başarısız veya yetersiz olduğun fikrine kapılmamalısın. Hatta bu düşünce, böyle bir olay karşısında aklına gelen en sonuncularından biri olmalıdır. İşe alınmadan önce performansla ilgili fikir sahibi olup, bunu değerlendirmeye katmaları zaten zor bir ihtimal!


Belki o an kendini ifade etmekte zorlanmışsındır ya da istediklerini uygun bir dille anlatamamışsındır. Unutma, iş görüşmesinde doğru kelimeleri bulmak çok önemli olduğu kadar çok ta zor bir iştir. Görüşme stresi, heyecan derken saçma sapan konulardan bahsederken bulabilirsin kendini... İkinci neden, sen çok iyi olabilirsin ama seninle aynı nitelikte olup, senden daha az ücret talep eden insanlar olabilir. Belki de bu tamamen görüş tüğün kişiyle elektriğinin tutmamasından kaynaklanmaktadır.
Kısaca hemen sorunu kendinde aramak yerine önce şartları göz önünde bulundur, sonra kendinde gördüğün eksikleri telafi etmek için çaba göster.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı