22 Ekim 2011 Cumartesi

Eşiniz bunları yapıyorsa eğer şüphelenin

Aldatmanın da ipuçları var! Bir anda ortaya çıkan değişimlere dikkat: Gereğinden fazla mutlu ve neşeliyse, kendisiyle daha ilgili ise, telefonu yanından hiç ayırmıyorsa, sizi sürekli başkalarıyla kıyaslayorsa şüphelenin...

Psikiyatristi Doç. Dr. Armağan Samancı, aldatmayla ilgili okurlarındran gelen soruları yorumladı:

* Sizce aldatmanın ipuçları var mı?
S.A./Ordu
Vardır; eşinizin gereğinden fazla mutlu ve neşeli hale gelmesi, kendisiyle çok daha ilgili olması, günlük rutinlerinin değişmesi, aradığınızda ulaşılamıyor olması, sizi başkalarıyla olumsuz mukayese etmesi, cinsellikte uzaklaşması ipuçlarıdır. Telefonunu kapalı ya da sürekli yanında tutması, ortalıkta bırakmaması ipucudur. Özel günleri unutmaya başlaması ve bencilleşmesi; yani bir anda ortaya çıkan değişimler şüpheyi artırmalı.

* Eşim internetin başından kalkmıyor; beni aldattığını düşünüyorum. Yazışmalarına baktım, sürekli yazıştığı biri var. Geceleri yatağa gelmiyor, seks hayatım bitti. Geçer mi, buluşurlar mı?
S.A./Ankara
İnternet üzerinden duygusal olarak gelişen ilişkiler oldukça tehlikelidir. Uzun süre duygusal ağırlıklı olarak devam eden ilişkiler, zaman içinde güçlü bir noktaya gelir ve eninde sonunda görüşme söz konusu olur. İlk görüşmeden sonra ya ciddi bir ilişkiye döner ya da kopar. Bir an evvel eşinizi duygusal arayışa iten evlilikteki çatlak noktaları fark edip düzeltin.

İLİŞKİYİ GÜÇLENDİRİN
* Hamileyim ve en büyük korkum eşimin beni aldatması. Çünkü daha önce beni aldattı...
P.O./Karabük
İlişkilerde aldatmanın olmaması için en önemli garanti, ilişkinin iyi tutulmasıdır. İlişkiniz güçlenirse güvensizlik kalmaz. Daha önce bir aldatmanın olması, karşı tarafın aldatma riskinin biraz daha yüksek olduğunu gösterir. İlişkiyi iyi tutmak için çocuğun doğumuyla ilgili sürecin içine eşinizi de katın. İlişkinin hamilelik nedeniyle cinsel boyutu etkilendiği için, duygusal boyutunu artırmaya çalışın. Bu dönemde önleyici bir faktör olur.

* Sekiz yaşında bir oğlumuz var ve eşim beni aldatıyor. Daha önce de ben onu aldattım ama o bunu bilmiyor. Boşanmalı mıyım?
Y.T./İstanbul
İki taraf da başka bir ilişkiye kaçabiliyorsa evlilikte ciddi problemleriniz var demektir. Önce ilişkinizdeki problemlerinizi çözmeyi deneyip sonra karar verin. Özellikle sizin için boşanma sonrası hayat daha zor olacaksa, çocuğunuz da zorlanır.

MİSİLLEME EN KÖTÜSÜ
* Eşimin beni aldattığını öğrendim; intikam için onu aldattım ama kızgınlığım daha da arttı. En acı veren intikam ne olabilir?
T.O./İzmir
Bireylerin kızgınlıkla hareket edip eşini başkasıyla aldatmaları en kötü seçenek. İntikam, problemi çözemez. Sizin güçlü olup, problemi keşfetmeniz ve çözmeniz gerekir. Bunu haksızlık olarak görebilirsiniz ama inanın işe yarar. Kendi tarafınızı tamir edip, sonra karşı tarafı onarmanız lazım.

* Eşim sevgilisiyle birlikte olmak için beni boşamak istiyor; direnmeli miyim?
D.K./Denizli
Direnmek bence iyi bir seçenek değil. Yeni ilişkisi bir yılı geçmemişse belki boşanma konusunda bekleyebilirsiniz. Ama eşinizin oturmuş bir ilişkisi varsa, kalıcı ve yerleşik ilişkiye karşı direnmek zor olur. Kendinize bunu yapmayın. Kızgınlığın etkisiyle süreci uzatmak sizi de yıpratabilir.

UZMANLAR ALDATMA İÇİN NE DEDİLER?
Dr. Akif Poroy (Seksolog): Cinsel gücü artırıcı ilaç kullanan erkekler daha çok genç kadınlara ilgi gösteriyor. Bu ilaçların etkinliğini birkaç kez test ettikten sonra eşleri dışındaki kişilerle de rahatlıkla cinsel beraberlik yaşıyorlar. Bu dönemde 'yaşlıyım, bir kenara çekilmeliyim' yerine, cinsel hayatı aktif tutarak yaşamlarını sürdürüyorlar.

ALDATMALAR İLAÇ DESTEKLİ
* Prof. Dr. Halim Hattat (Ürolog): 2000 yılından beri çıkan bir dizi ilaç, organik veya psikolojik yönden erkeklere destek verdi. Erkekleri genç sevgili arayışına itti diyemeyiz; ancak bu eğilimde olanlar ilaçtan fazlasıyla faydalanıyor.

İLAÇ DENEMESİ ARTTI

* Prof. Dr. Ferruh Şimşek (Ürolog): Bu ilaçların, plasebo (ilaç görünümünde ancak etkisi olmayan) olduklarını düşünüyorum. Bugüne kadar kanıtlanmış bir etkinlikleri yok. Ancak belli bir yaşı aşmış ve cinsel ilişki kurmakta zorlanan erkeklerin bu ilaçlara inanarak eşleri dışındakilere yönelimleri hayli fazla. Aldatmanın değil, bu tarz ilaçları kullanan ve deneyen kişilerin arttığını düşünüyorum.

GENİŞ BİR ARAŞTIRMA LAZIM

* Prof. Dr. Tarık Esen (Ürolog): Hastalara cinsel performansı artırmak için ihtiyaç duydukları ilaçları yazıyoruz. Ancak bunu eşleriyle mi yoksa başka bir partnerle mi kullandıklarını bizimle paylaşmıyorlar. Bu açıdan bence geniş katılımlı bir araştırma yapılmalı. Bugüne kadar bu konuda yapılan bir çalışma olmadı.

DÜRTÜLER KONTROL EDİLMELİ
* Zehra Erol (Psikolog): Cinsellik vesaldırganlık insanın doğasında var. Dürtülerimizi tatmine yönelik bir parçamız her zaman var ve bu dürtülerimizi kontrol edemediğimizde aldatma olabilir. Toplumun kuralları ve yaşantılarımız, bunları kontrol edebilmemiz açısından vardır. Bu dürtülerimizi kontrol etmeye çalışırlar. Nasıl aldatmaya neden olan dürtülerimiz varsa, bu dürtüleri kontrol etmeye yarayan mekanizmalarımız da vardır.
ALDATMAK İNSANIN DOĞASINDA VAR MI?
ERKEK ÜREMEK İSTER
* Prof. Dr. Arif Verimli (Psikiyatrist): Bütün canlılarda neslin devamı için cinsellik ön plandadır. Ama erkekler, kadına kıyasla son derece fazla bebek sahibi olma potansiyeline sahiptir. Erkekler, türün devamı için doğaları gereği bu potansiyallerini kullanmak isterler. Dolayısıyla işin doğasında; dişi daha çok tekeşli bir eğilim gösterirken, erkekler biyolojik özellikleri itibariyle çokeşli özellik gösterirler.

TOPLUM DÜRTÜLERİ FRENLER

* Prof. Dr. Armağan Samancı (Psikiyatrist): İnsan dürtülerinde aldatmaya eğilim vardır. Ancak dürtüler zor da olsa kontrol edilebilir. Sosyal çevre, kurallar ve değerler aldatma duygusunu bloke eder, engellenmiş olur. Önemli olan; bireyin dürtülerden kaynaklanan aldatma eğilimini ne kadar kontrol edip, ne kadar kontrol etmediği. Bu da insanın istemli ve kontrollü davranışıyla bağlantılı.

RUHUMUZDA ÇOKEŞLİLİK VAR
* Prof. Dr. Emre Akkuş (Ürolog): Çokeşlilik geni bilimsel olarak kanıtlanmasa da bir şekilde insanın doğasında ve ruhunda var. Kadınlar tekeşliliğe daha yatkınlar. Hormonal ve ruhsal yapıları nedeniyle kadınların çokeşli olduğunu söylemek mümkün değil. Cinsel ilişki sırasında bile birlikte olduğu kişiyi değil, hayal ettiği kişiyi düşünenler vardır. Bu, insan doğasındaki çokeşliliğin bir yansıması ve refleksidir.

ERKEĞİN ALDATMA BAHANESİ
* Prof. Dr. Aysel Ekşi (Psikiyatrist): Doğalarında var mı, yok mu bilmem ama çokeşlilik; cinsel dürtülerini kontrol altına almamış erkeklerin kendilerini makul gösterme çabasıdır. Cinsel dürtüler ve hormonlar güçlüdür ama kontrol altına alınabilir. Bekar hayat içinde çokeşlilik daha az yıpratıcıdır. Ama insan evliyse kendini terbiye etmeli, edemiyorsa da boşanmalı! Çokeşlilik; çapkın erkeklerin övünme bahanesidir. Don Juan erkek, kendi içindeki cinsel eksikliğini çapkınlıkla ifade eder. Sevgi varsa, aşk varsa tekeşlilik doğal olanıdır.

AŞK SADAKATİ ÖĞRETİR
* Prof. Dr. Tuncay Özgünen (Psikiyatrist): Erkeğin biyolojik temelinde sadakat duygusu yoktur. Sadık erkekleri ancak sevgiyle başlayıp aşka dönüşen evliliklerde görürüz.
NEDEN ALDATIYORLAR?
Aldatmayı kolaylaştıran etkenler neler? (yüzde olarak)
Yeteri kadar ilgi ve sevgi görmeme - 50
Cinsel tatminsizlik - 48
Güç ve statü sahibi olma - 44
Aile baskısıyla ve gönülsüz kurulan evlilikler - 42
Çapkın arkadaşların varlığı - 38
Cinsellikte romantizm ve aşk oyunlarının olmayışı - 36
Daha önce aldatılmış olmak - 32
Aşırı kıskançlık ve baskı - 28
Gençliğinde karşı cinsle hiç flört etmeme - 22
Alkol kullanılması - 20
Aşağılanma veya gururuyla oynanma - 20
Depresyon, mani vb. ruhsal hastalıklar - 16
Çocukken baba-anne tarafından terk edilme - 12
Başarılı olamama 1- 2
Diğer - 10

KİMİNLE ALDATIYORLAR?

Eşinizi kiminle aldattınız? (yüzde olarak)
Yakın çalışma arkadaşlarımdan birisiyle - 30
Barda veya eğlence yerinde tanıştığım birisiyle - 15
Yakın aile çevremden birisiyle - 15
Bir aile dostumuzla - 10
Komşumuzla - 10
Diğer - 20

NEDEN EVLENİYORLAR?
Neden evlendiniz? (yüzde olarak)
Toplum ve aile baskısı yüzünden - 44
Vakti geldiğini düşündüğüm için - 42
Zorunluluklar yüzünden - 40
Aşık olduğum için - 32
İstediğim ve sevdiğim için - 30
Fazla düşünmeden evlendim - 24
Diğer - 10

* Cinsel Tıp Derneği tarafından gerçekleştirilen araştırmada; katılımcılar birden fazla seçeneğe işaretleme yapabilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı