28 Ekim 2011 Cuma

Süper kadın olmaya çalışmayın...


Kendinizi en iyi eş, en iyi anne, en iyi gelin olmak gibi herşeyi aynı anda en iyi biçimde yapmak zorunda hissetmeyin. Bazı misyonları reddetmeniz öneriliyor. 

International Hospital Psikiyatri Uzmanı Dr. Muzaffer Uyar, toplumun yüklediği ya da kendi üstlendiği rolleri en iyi biçimde yapmaya çalışırken bunalan ‘süper kadın sendromlu’lara, ‘‘Her şeyin en iyisini yapmak zorunda değilsiniz. Bazı misyonları reddedin' önerisinde bulunuyor.

Süper kadın ideal değil
Süper kadın ile ideal kadın arasındaki farkı bilmek gerektiğini belirten Dr. Uyar, ‘‘Süper kadın zorlayıcı bir kadın tipi ama ideal değil. İdeal kadın, kapasitesinin sınırlı olduğunu kabul eden, objektif, kendini üstün ya da agresif olmak zorunda hissetmeyen kadın.
En iyi şekilde yapmak değil, yapabildiği kadarını yapmak, içlerinden geldiği gibi davranmak doğru. Hedef ve beklentiler küçültülmeli’’ dedi. Kadınların genellikle ‘bencil' olmayı kendilerine yakıştıramadıklarını belirten Dr. Uyar, ‘‘Kadınlar çok zor ‘hayır' diyor. İstemedikleri zaman uygun dille ‘hayır' demeyi öğrenmeliler’’ dedi.

Sağduyu bir pusula
Kadınların yenildikleri veya yenildiklerini hissettikleri zaman ‘‘ben duygusalım, hassasım’’ demelerini eleştiren Dr. Uyar, ‘‘Aslında kadınların ‘sağduyusu' kuvvetli. Sağduyu kadınların içindeki bir pusula. Kadınlar daha sık sağduyularına başvurmalı. Hiç eğitim almayan kadınlar bile sağduyularıyla çok iyi çocuk yetiştirebiliyor’’ dedi.


Dr. Muzaffer Uyar’dan rahatlatıcı öneriler


Atılgan olun: Toplantılarda söz alın ve soru sorun, sözünüzü kesen kişiye anında tepki gösterin, otorite kabul edilen kişilere görüşlerinizi ifade edin. Erkeklerin fikirlerine karşılık kendi fikirlerinizi savunun.

Güveni pekiştirin: Diğer kişilerin önerileri yerine, kendinizi dinleyerek kesin bir karar alın. Herkesin partnerle olduğu bir eğlenceye yalnız katılmaktan çekinmeyin. Alamadığınız bir hizmeti tekrar talep edin (restoran, mağaza vs).
 

Kendi ihtiyaçlarınızı önemseyin: Yöndendirilmeye izin vermeksizin, suçluluk hissetmeden kendiniz için doğru olanı yapın, kendi ihtiyaçlarınızı en az diğer insanların ihtiyaçları kadar önemseyin.
 

Kendinizi rahatlatın: Kendinizi rahatlatmak ve kuvvetlendirmek için her gün kendinize zaman ayırın. Haklı olduğunuzu düşündüğünüz durumlarda özür dilemeyin. Sıkılmadan, çekinmeden ödünç alınan eşyanızı geri isteyin.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı