Yöresel Folklor Özellikleri
Artvin'de oynanan halk oyunları Atom, Mendo, Vazriya, Sasa, Kabak, Atabarı, Üçayak, Uzundere, Şahlan, Döney, Ahçik Ağırbar ve cilvelo'dur.
1936 yılında İstanbul'da yapılan Balkan oyunları festivalinde Artvin ekibi birinci olmuştur. 2 Eylül gecesi Beylerbeyi Sarayında Büyük Atamızın huzurunda gösteri yapan Artvin ekibi Artvin barının ismini "ATABARI" olarak değiştirmiş, bunu duyan Atamız bundan çok memnunluk duyduğunu belirtmiştir. Şimdi ekip üyeleri oyunlarını oynarken "Atamızdan yadigar bizde Atabarı" nağmelerini büyük bir gururla söylemektedirler.
Hopa
Süt ve Süt mamüllerinden yapılan yemekler arasında kaymak, taze peynir ve yağda yapılan peynir yumağı'dır.
Çevrede yetişen fasulye, lahana, soğan, bakla gibi sebzelerden belli yemekler yapılır. Diğer kır ve bahçelerde kendiliğinden yetişen dağ pancarı, kuşekmeği, kazayağı, gımı, kavurma, semizotu, ebegümeci gibi bitkilerden yapılan sebze yemekleri de olup, taze asma yaprağı kurutularak yapılan nepürşen ve taze fasulyenin kurutulup kabulları ile etli ve ekşili olarak yapılan puçuko halk arasında yemeklerin en meşhurudur. hamur işlerinden katmer, erişte, hıngal, çerbağaz, bişi, lokum ve börekler yer almaktadır
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder