6 Ocak 2011 Perşembe

BOLU - YENİÇAĞA


Yeniçağa, Bolu'nun bir ilçesidir. Yeniçağa ilçesinin tarihçesi, ilçeye bagli Eskiçağa Köyü'ne dayanmaktadir.
Eskiçağa, Zonguldak yolu üzerinde, ilçe merkezine 8 km. uzaklikta olup, yedi asır önce “Çağa” ismiyle kurulmuş, üç tepe arasinda kalan bir vadiye yerleşmiştir.

1402 yılında, Yıldırım Bayezid Han, Ankara Savaşı'na giderken ordularının toplanma bölgesi olarak burayı seçmiştir; bir süre kalmış ve bulunduğu süre içinde buraya bir hamam, bir çamaşırhane ve bir cami inşa etmistir.

“ÇAGA” büyük bir yerleşim merkezi iken, 1904 yılında çikan büyük bir yangın felaketi neticesi halkın bir kısmı bu gün Yeniçaga denen bölgeye göç etmişlerdir. Bu göç olayı, Sultan Reşad zamanında olduğu için buraya “Reşadiye” adı verilmiştir.

1934 yılında ise, Atatürk, Bolu'ya giderken Reşadiye'de mola vermiş ve yöre halkının Çağa'dan geldiğini ögrenince de,”ÇAĞA”ya Eskiçağa, Reşadiye'ye de “Yeniçağa” denilmesini istemiştir. O günden bu güne kadar ilçenin ismi “Yeniçağa” olarak kalmıştır.

1944 yılında Eskiçağa'da meydana gelen büyük deprem sonrası, Eskiçağa halkının %80'i Yeniçağa'ya göç etmiştir. 1936 yılından 1990 yılına kadar nahiye olan Yeniçağa, 1962 yılında belediye teşkilatına kavuşmuştur.

Büyük bir hızla gelisen Yeniçağa nahiyesi, 20 Mayıs 1990 tarih ve 20553 sayili Resmi Gazete'de yayinlanarak yürürlüğe giren 3644 sayılı kanunla ilçe olmuştur. 5 Ağustos 1991 tarihinde ilçe kaymakamı göreve başlamış ve 5 Eylül 1991 günü ilçe teşkilatı resmen faaliyete geçmiştir.

İl merkezine 38 km uzaklıktaki Yeniçağa İlçesi Ankara-İstanbul karayolu üzerindedir.İlçenin hemen kıyısında uzanan Yeniçağa Gölü kıyı boyunca uzanan ağaçları ile doğa harikası bir mesire yeridir. Bu mesire alanı, mevsimsel olarak göçmen kuşların konaklama yeri olma özelliği gösterdiğinden "Kuş Cenneti" ismi ile de anılmaktadır. Gölde tatlı su balıklarından karabalık avlanabilir.

Ankara - İstanbul arasındaki konumu, ulaşımı kolay bir bölgede yer alması ve sahip olduğu doğal zenginlikler nedeni ile gelecekte yerleşim bölgesi olarak rağbet görmesi ve turizm merkezi haline gelmesi kuvvetle muhtemel ilçelerdendir. Yeniçağa'nın en güzel mekanlarından biri şüphesiz Dertli Meyhane 'sidir. Burada ilçenin en önemli şahsiyetlerini toplu halde görmek mümkündür.

Nakliyecilik, özellikle de uluslararası taşımacılık, ilçenin en önemli ekonomik kaynağıdır. Halk ozanlarımızdan Şair Dertli Yeniçağa'lıdır.


Nüfus
İlçenin nüfusu 2007 adrese dayalı genel nüfus sayımına göre 8528 kişidir. Bunun 5796'sı ilçe merkezinde, 2732'si ise köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 16 köy ve 3 mahalleden oluşmaktadır.



YENİÇAĞA GÖLÜ

Bolu - Ankara Karayolu üzerinde, Yeniçağa İlçe merkezinde bulunan göl, bir çanak gölüdür. 990 m. yükseltideki göl, 2780 dekarlık bir alanı kaplamaktadır. En derin yeri 12 m.dir. Çeşitli su kuşlarının olduğu göl kıyısında, kuş gözlem kulesi bulunmaktadır.


Yeniçağa Gölü, göç döneminde özellikle arı şahini, balık kartalı ve angıt gibi kuş türleri için önemli bir konumdadır. Ayrıca göl çevresinde turna, şah kartal, balıkçıl, balaban, saz delicesi, uzunbacak gibi türler doğal yaşam imkanına sahiptir. Tatlı su balıklarından sazan, karabalık ve kerevit çıkan gölde olta ile balık avlanabilmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı