10 Ocak 2011 Pazartesi

ZONGULDAK - DEMİR ÇELİK SANAYİ

 
a. ERDEMİR'in Kuruluşu ve Gelişimi
1950'li yıllarda ülke çapında girişilen karayolu, sulama, ziraatı geliştirme, baraj inşaatları ile otomotiv ve beyaz  eşya  sanayiini kurmaya yönelik girişimlere paralel olarak, yassı çelik ürünlerine olan ihtiyaç büyük çapta artmıştır. Bu ihtiyaç doğrultusunda, 1959 yılı başında, Sanayi Bakanlığı'nca kurulan bir heyet ile Koppers Şirketi (ABD) tarafından yapılabilirlik etüdü ve tesisi kuracak şirketin statüsü üzerinde çalışmalar başlatılmış ve raporlar aynı yılın ortalarında hazırlanmıştır

28 Şubat 1960 tarihinde kabul edilen bir yasayla, "Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları TAŞ." (Erdemir) adı altında bir anonim şirket kurulması için Bakanlar Kurulu'na yetki verilmiş, 11 Mayıs 1961'de şirketin kurulması resmen tescil edilmiştir.


Haziran 1961'de ilk hafriyat çalışmaları başlatılmış, 42 ayda tamamlanan inşaat ve montaj aşamalarının ardından, tesisler, 15 Mayıs 1965 tarihinde işletmeye alınmıştır.

Cumhuriyet tarihimizin en büyük projelerine imza atan Erdemir, gerçekleştirdiği dev yatırımlarla yassı çelik üretim kapasitesini yaklaşık 8 kat artırırken, kalite, maliyet, çevre koruma ve enerji tasarrufu alanlarında da dünya ölçeğinde önemli mesafeler kat etmiştir.

Kapasite artırma ve modernleştirme yatırımlarının yanı sıra Erdemir, büyüme stratejileri çerçevesinde önemli adımlar atarak, yurtiçinde ve yurtdışında kurulu kapasitelerin satın alınması, yeni kapasitelerin kurulması veya üretim, yatırım ve yönetim alanlarındaki birikimlerinin, şirketler kurularak değerlendirilmesi çalışmalarına hız vermiştir.


Erdemir Ürünlerinin Kullanım Alanları:
Erdemir'in uluslararası kalite standartlarında ürettiği yassı çelik ürünleri, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de dayanıklı tüketim malları ve yatırım malları endüstrilerinin ana girdisi durumundadır.         

Erdemir'in başlıca ürünleri ve kullanım alanları şunlardır:

                SOĞUK MAMÜLLER      
Derin çekme ve şekillendirmeye uygun mamuller       
Galvanizli sac ve rulo imalatı
Muhtelif makine parçası imalatı            
Büro  eşyası,  aydınlatma gereçleri, otomotiv sanayii
iş ve inşaat makineleri imalatı                
Buzdolabı,  çamaşır  makinesi,   mutfak eşyası
Düşük ve orta mukavemetli karbon çelikleri    
Atmosfer  korozyonuna  dayanıklı  çekme kalite saclar
Katlamaya uygun profil              
Emaye kaplamaya uygun çelikler
Atmosfer korozyonuna dayanıklı sac ve levhalar
Çember sacı
Baraj cebri boruları       
Kürek ve   zincir imalatı
Genel Konstrüksiyon levhaları               
Gaz korozyonuna dayanıklı sac
Kara ve demir yolu araç imalatı savunma sanayi            
Laminasyon çelikleri
Petrol boruları, dikişli boru imalatı       
Ambalaj ve teneke kutu  ve konserve kutusu yapımına uygun çelikler
Galvanizli boru, siyah boru, profil imalatı         
Soğuk haddelenmiş ticari kalite çelikler
Aşınmaya dayanıklı levhalar    
Soğuk haddelenmiş yapı çelikleri
Yüksek mukavemetli makine parçaları               
Teneke (kalay kaplı ve krom kaplı)
LPG tüp imalatı, jant imalatı     
Çekme işlemine uygun  soğuk haddelenmiş çelikler
Oto şasi malzemesi, gemi yapım levhaları        
Basınçlı kaplar, kazan sacları,kazan boruları     
Ziraat aletleri ve özel uygulamalar,      
Islah çelikleri   
Gaz korozyonuna dayanıklı saclar ve levha        
Yan Ürünler; metalurjik kok,motor benzol, toluol-klisol, ham katran, amonyum sülfat(suni gübre), granüle yüksek fırın cürufu, demir sülfat,pik demirdir.


c-Erdemir'in Türkiye ve Karadeniz Ereğli Ekonomisindeki Yeri
Hisselerinin önemli bir bölümü halka açık olan Erdemir, ülke çapında geniş bir yatırımcı kitlesi tarafından birikimlerini değerlendirme aracı olarak rağbet görmektedir. Ülke için olduğu kadar kurulduğu şehir olan Karadeniz Ereğli ve çevresi için de yaşamsal öneme sahip olan Erdemir, boru, çimento, dilme fabrikaları ile tersanelere girdi sağlayarak, bölgede imalat sanayiinin gelişimine büyük ölçüde katkıda bulunmakta; sanayi kuruluşlarına bakım ve teknik destek hizmeti vermektedir. Bunun yanı sıra karayolu ile sevk edilen, yılda yaklaşık 2 milyon ton çelik ürünü ile canlılık kazanan taşımacılık sektörü, bölge insanı için önemli bir gelir kaynağı oluşturmaktadır.

Erdemir'în ve müşterilerinin liman hizmetleriyle ilgili talepleri doğrultusunda, entegre çözümlere sahip, dünya standartlarında bir liman işletmesi ve Batı Karadeniz'in en büyük limanı olan ER-PORT; üçüncü şahıslara da hizmet vermektedir.

Ürünleri ile olduğu kadar hammadde ve diğer malzeme gereksinimi ile de önemli ekonomik faaliyet ve istihdam alanları yaratan Erdemir, ulusal kaynakların kullanımına öncelik vererek, yan sanayilerin oluşması ve gelişmesine katkıda bulunmaktadır.

d-Erdemir ve Kdz.Ereğli:
60'lı yıllarda küçük bir sahil kasabası olan Ereğli; Erdemir'in kurulmasıyla birlikte modern bir sanayi kenti olma yolunda önemli adımlar atmıştır. Ülkenin dört bir yanından kendileri ve aileleri için daha iyi bir yaşam kurma idealiyle Ereğli'ye gelen yüzlerce insan, Ereğli'nin yerli halkıyla birlikte, kendilerinin ve yerleştikleri, yaşadıkları şehrin geleceğini birlikte kurmuşlardır. Erdemir için gerçekleştirilen her yatırım, Ereğli'nin gelişimi için de yaşamsal bir önem taşımaktadır.

Erdemir Karadeniz Ereğli için bir bakıma daha modern bir yaşam tarzına geçiş noktası, üreticiden tüketiciye kadar tüm safhalarda ciddi bir hayat sağlayıcısı demektir. Karadeniz Ereğli de Erdemir için büyük bir insan kaynağı, yaşamsal bir coğrafya, tarihsel bir bağlılık ve birliktelik dünya liderliğinde uzanan yolda büyük bir yol ortağı ve anavatan demektir.

Bugün yüz binin üzerinde nüfusu olan Ereğli'de Erdemir çalışanları, eş ve çocukları ile birlikte yaklaşık 30,000 kişilik büyük bir ailedir. Başlı başına bir kent olarak değerlendirilebilecek Erdemir'de çalışanların ve ailelerinin sosyal ihtiyaçlarına büyük önem verilmektedir. Lojman, misafirhane, yemekhaneler, gazinolar, sinema, plaj, açık yüzme havuzu, açık ve kapalı spor tesisleri ve kreş gibi sosyal tesis ve kuruluşlar; bu ihtiyaçları karşılamaya yöneliktir.

Ayrıca kurumsal sosyal sorumluluk bilinci ile maddi kaynaklarını ve bilgi birikimini halkın hizmetine sunan Erdemir, Ereğli'deki yaşam kalitesinin yükselmesine katkıda bulunmaktadır. Bünyesinde bulunan sosyal tesisleri; resmi kamu kurumlan, yerel yönetimler ve sivil toplum Örgütlerinin kullanımına sunarak, kentteki kültürel ve sportif etkinliklerde önemli bir roi oynamaktadır. Erdemir Musiki ve Folklor Cemiyeti'nin tüm kente açık olan müzik, halk dansları ve tiyatro alanındaki çalışmaları ve Erdemirspor bünyesinde her yıl düzenlenen yaz okulları ile Ereğli'deki sosyal yaşamın zenginleşmesine katkıda bulunmaktadır.
               

e-Erdemir ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk:
Kurulduğu günden bu yana Erdemir; kurumsal sosyal sorumluluk anlayışı çerçevesinde gelecek nesillere yaşanabilir, güzel bir dünya bırakabilmek, ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkıda bulunabilmek, herkes için daha iyi bir yaşam kalitesi sunabilmek amacıyla ekonomik kalkınmaya maksimum fayda sağlayan, insana ve çevreye yatırım yapan çağdaş yönetim anlayışını benimsemiştir.

Ülkemizde ve bölgemizde eğitim olanaklarının, sağlık hizmetlerinin iyileştirilmesi, çevre bilincinin geliştirilmesi, kültürel-sanatsal ve sportif etkinliklerin desteklenmesi ve toplumsal refahın yükseltilmesi doğrultusunda yaptığı katkılar, Erdemir'in bu bakış açısının, sürekli gelişme ve paylaşma ilkesinin bir göstergesidir.

Ülke sanayiinin gelişmesine öncülük eden Erdemir, kurumsal sosyal sorumluluk sahibi bir kuruluş olarak, içinde bulunduğu toplumun gelişimine de Öncülük etmek için çeşitli faaliyetler yürütmekte; toplumsal alanda önemli yatırımlar yapmaktadır. Erdemir, ekonomik, eğitsel, kültürel, sanatsal veya sportif, toplumu ilgilendiren her türlü oluşumun içerisinde bulunmakta, kamu kurum ve kuruluşları, sivil toplum örgütleri ile işbirliği yaparak panel ve sempozyumlar düzenlemekte veya bu gibi etkinliklere katkı sağlayarak, toplumsal problemlerde çözüm ortağı olarak hareket etmektedir. Bünyesinde 600'ün üzerinde sporcu barındıran Erdemirspor'un basketbol ve voleybol branşlarında çeşitli başarılara imza atan 3 profesyonel takımının yanı sıra, bisiklet, yüzme, boks, yelken ve güreş branşlarında amatör takımları mevcuttur.

Eğitime katkı faaliyetleri çerçevesinde her yıl bölgedeki Endüstri Meslek ve Ticaret Lisesi öğrencilerine mesleki eğitim veren Erdemir, bunun yanında teknik lise, meslek yüksek okulu ve üniversite öğrencilerine staj yapma olanağı tanımaktadır.

Kurumsal bir vatandaş olarak tüm yasal yükümlülüklerini zamanında ve eksiksiz yerine getiren, şeffaflığı ve etik değerleri iş yapma prensibi olarak kabul eden Erdemir; kurulduğu günden bu yana, ülke ekonomisine yaklaşık 9,5 milyar dolar katma değer üretmiştir.
f-Erdemir ve 2004 yılındaki gelişmeler:

2003  yılında olduğu gibi, 2004 yılının ilk dört ayında da Erdemir'in üretim birimlerinde rekorlar kırılmıştır.  Yılın  İlk çeyreği  için  hedeflenen  rakamın önünde  bir üretim gerçekleştirilirken, satışlar da hedefin üzerinde gerçekleştirilmiştir. Erdemir'de yerli
hammadde tedarikine, yurtiçi demiryolu/denizyolu taşımacılığının artırılmasına ve Ana Yatırım Planı kapsamında 4 milyon 500 bin ton/yıl yassı mamul üretimine yönelik çalışmalar devam etmektedir.

Çin'le birlikte dünya genelinde yassı çelik talebinde büyük artışlar gerçekleşmiş ve bunun yansıması olarak hammadde, navlun fiyatları ve nihai mamul fiyatlarında sıçramalar olmuştur. Hammadde tedarikinde büyük ölçüde yurtdışına bağımlı olan Erdemir,bu fiyat artışlarını minimum düzeyde tutarak, başta imalat sanayii olmak üzere tüm müşterilerinin bu sıçramalardan etkilenmemesi için destek vermiştir.

Erdemir,çelik üretimi için gerekli olan hammadde tedarikinde yurtiçi kaynakların kullanılmasının sağlanması amacının yanında, Türk ekonomisi ve çelik sektörünün büyük kazanımlar elde etmesi için, sahip olduğu 14 adet maden ruhsatı ile ;ülkenin en önemli demir cevheri üreticisi ve entegre demir-çelik tesislerindeki yüksek fırınların girdi hammaddesi olan 'peletin' tek yerli üreticisi konumunda bulunan; Div-Han A.Ş.'yi Erdemir Grubu bünyesine katmıştır.

Uluslararası Demir Çelik Enstitüsü'nün (IISI) 2004 yılının Ekim ayında İstanbul'da gerçekleşecek olan 38. Olağan Genel Kurul ve Konferanslarına, Türkiye Erdemir'in liderliğinde ev sahipliği yapacaktır. Erdemir,buna yönelik hazırlık çalışmalarını sürdürmektedir. Ayrıca, Türkiye ve Avrupa'da Mükemmellik çalışmaları kapsamında, tüm süreçlerinin iyileştirilmesine yönelik çalışmalarını devam ettiren Erdemir, EFQM Avrupa Kalite Ödülü sürecinde saha ziyaretine kalma başarısını göstermiştir.

Ülkemizin imalat sanayiinin nicelik ve nitelik yönünde artan beklentilerini karşılamak, ülkemiz çelik sektöründeki yapısal dengesizliği gidermek için yatırımlarına devam eden Erdemir,dünyanın öncü çelik üreticileri arasında yer alma vizyonuna uygun olarak değişimleri çok yakından takip etmekte ve bu değişimlere çok hızlı adapte olarak, politikalar uygulamaktadır.

2004 yılı için dünya çelik sektörünün önündeki en büyük sıkıntı olarak görülen hammadde tedarikinde, Erdemir yurtiçi kaynaklara yönelmenin yanı sıra, yurtdışı işbirliklerine gidecektir. Slab tedarikinde ise İsdemir ve Karabük'te planlanan slab yatırımları uygulamaya konulacaktır.

Hammadde taşımasında önemli yer tutan liman hizmetlerinin yeniden yapılandırılması ve başta Erdemir ile İsdemir olmak üzere, grup şirketlerinin bütün taşımacılık işlemlerinin tek merkezden yürütülmesi amacıyla Erdemir Lojistik A.Ş., 2004 yılının Mart ayında kurulmuştur.

Erdemir,müşterilerinin talepleri doğrultusunda gemi inşa sanayiinin ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla ABD'den 2. el levha haddeleme tesisi satın alarak, bunu 2005 yılı ortalarında hizmete sokmayı planlamaktadır. Otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla da, Seka-İzmit Çelik Merkezi kurulması için Erdemir çalışmalarını hızla devam ettirmektedir.

2 yorum:

  1. Thanks for ѕharing your thoughts. I tгuly apρrеciatе yοuг effοrts and ӏ am
    waitіng for уouг next writе ups thanks once again.


    Also vіѕit my web ѕite: Antifungal Shampoo

    YanıtlaSil
  2. May Ι simply say what а comfοrt tο finԁ someone whο геally undеrstаnds whаt they're talking about on the internet. You certainly understand how to bring an issue to light and make it important. More and more people should look at this and understand this side of the story. It'ѕ surpriѕing yοu aгe not more ρoρulaг
    sіnce уou certaіnly have the gift.


    Here is my ωeb blog ... car transport

    YanıtlaSil

Mutluluğun Anahtarı