11 Ocak 2011 Salı

SİNOP

  

TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ
            Sinop'ta turizm potansiyeli oldukça zengindir. Orman örtüsü Karadeniz'e olan 175 km uzunluğundaki kıyısı, bol su kaynakları, doğal kumsalları, mesire yerleri ilin başlıca güzelliklerini oluşturur. Sinop; coğrafi konumu, eşsiz doğal güzellikleri, kilometrelerce uzanan kumsalları, tertemiz denizi, pırıl pırıl kumlu plajları, yer yer denize kadar uzanan ormanlarla kaplı ıssız koyları, turizm olayını kavramış konuksever halkı ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.
            Türkiye'nin en kuzey ucu olan İnceburun, il merkezine 22 km uzaklıkta olup ormanlarla kaplıdır. 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş olan Akliman yöresi ile Hamsilos koyu birer doğa harikasıdır. Milli Parklara ait Akliman piknik alanı her türlü ihtiyacı karşılayacak özelliktedir. Akliman il merkezine 9 km, Hamsilos koyu ise 11 km'dir.
            Deniz, kum, orman ve gölün iç içe olduğu Sarıkum gölü ve çevresi, Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Bu alanda çok sayıda kuş türü bulunmaktadır. Sarıkum gölü çevresi gür ormanlarla kaplı olup, ormanlarda sürüler halinde yaban atları bulunmaktadır. Sarıkum gölü ve çevresi piknik ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. İl merkezine 21 km uzaklıktadır.
Bundan başka il merkeziyle iç içe olan Gazi kampı ile 12 km mesafede olan Abalı Söğütler sırtı günübirlik mesire yerleridir. İl merkezinde çadır ve karavan turizmine yönelik altyapısı tamamlanmış olan Gazi kampı, Karakum kampı, Yuvam kampı, Akliman mevkiindeki Martı kampı ile Demirkollar kampı her türlü ihtiyacı karşılayacak niteliktedir.
            Ayancık ilçesinde Akgöl Turizm Merkezi, Boyabat ilçesinde Topalçam, Bürnük, Kalebağı mevkileri, Durağan ilçesinde Altınkaya barajı kıyıları, Buzluk yaylası, Gerze ilçesinde İdemli yöresi, Türkeli ilçesinde Kurugöl Turizm Merkezi günübirlik mesire ve dinlenme yerleridir.
Sinop limanı, doğal liman olması sebebiyle ilk çağlardan beri, gemicilerin sığınak yeri olmuştur. Karadeniz'in orta noktasında bulunması sebebiyle de yat turizmi için elverişli bir konuma sahiptir.
Son yıllarda insanların en çok ilgisini çeken; doğa ile iç içe yaşama arzusu, yayla turizmini ön plana çıkarmıştır. Ayancık Akgöl Turizm Merkezi, Gerze Güzfındık-Bozarmut yaylası Turizm Merkezi, Türkeli Kurugöl Turizm Merkezi, bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş olan Turizm Merkezleridir.
Ayancık ilçesinde bulunan İnaltı mağarası, Akgöl Turizm Merkezine 6 km uzaklıktadır.
Su altı ve su üstü sporları için Sinop ayrı bir potansiyel arz etmektedir. İlde deniz ve kara avcılığı potansiyeli de yüksektir.
Akliman, Hamsilos, Abalı ve Sarıkum'daki orman içi alanlar yürüyüş parkuru ve atlı yürüyüşler için çok elverişlidir.
            Sinop'ta çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan kaleler,mabetler, kiliseler,camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, türbeler, çeşmeler, kaya mezarları gibi çok sayıda eserler vardır.
            Sinop Müzesi: Şehir merkezinde bulunan müzede Sinop çevresinde bulunan ve kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müzede Tarih öncesi, Helenistik, Roma ve Bizans dönemleri etnografik eserleri ile Sinop çevresinde bulunmuş ikonalar sergilenmektedir.
            Sinop Kalesi: MÖ 7. yüzyılda şehri korumak amacıyla yarımadanın üzerinde kurulmuştur. Roma, Bizans ve Selçuklular dönemlerinde onarılarak kullanılmıştır.
            Paşa Tabyası: Sinop yarımadasının güneydoğusunda Karakum yolu üzerindedir. 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmıştır.
            Alaaddin Camii: İlde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda cami vardır. Alaaddin camii Selçuklular zamanında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olup, beş kubbelidir. Giriş geniş olan revaklı bölümden sağlanır. Avlunun ortasında bir şadırvan, bir köşede de İsfendiyaroğulları Türbesi yer alır.
            Cezayirli Ali Paşa (Seyyit Bilal) Camii: Seyyit Bilal Türbesine bitişik olan cami Selçuklu dönemine aittir. 1876'da Ali Paşa, 1898'de Abdülhamit tarafından onarılmıştır.
            İsfendiyaroğulları Türbesi: Alaaddin camii avlusunda bulunan türbe Çandaroğullarından Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar'ın oğlu İbrahim beylerle bu aileye mensup daha sekiz kişinin mezarını ihtiva etmektedir. Türbe içerisindeki sandukalar Türk taş oymacılığının seçkin örneklerini oluşturmaktadır.
            Seyyid Bilal Türbesi: Selçuklu devrinde yapılmıştır. Seyyid Bilal'ın makam türbesi sonradan Çaça (Çeçe) Türklerinden Tayboğa tarafından tamir edilmiştir. Türbe Hz. Hüseyin soyundan ve Arap orduları komutanlarından Seyyit Bilal'in şehit olduğu yerde yapılmıştır. Eskiden beri halkın önemli bir ziyaret yeridir.
            Eski Sinop Cezaevi: Cezaevi iç kalenin içinde ve eski tersane alanındadır. 1877 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Etrafı yüksek kale bedenleri ile çevrilmiştir. Bu özelliğinden ötürü mahkumların kaçışını imkansız kılmıştır. Halen boştur.
            Şehitlik: Sinop müzesinin bahçesinde olup, 1853 Osmanlı-Rus Savaşında Sinop limanındaki Osmanlı Donanması'na Rusların ani bir baskını sonucu şehit düşen denizcilerimiz için yaptırılmıştır.
            Şehitler Çeşmesi: Sinop il merkezinde 14 adet tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Şehitler Çeşmesi'dir. Tersane Çarşısında olan Çeşme, 1853 Osmanlı Rus savaşında, Rusların Sinop Limanındaki donanmaya düzenledikleri baskında şehit düşen denizcilerimizin üzerlerinden çıkan parayla yaptırılmıştır.
Balatlar Kilisesi: Bizans dönemine ait olup, apsis ve geniş avlu duvarları ile döneminin mimari ve sanat özelliklerini göstermektedir. Çevresindeki yapı kalıntılarıyla birlikte büyük bir alanı kaplamaktadır.

VİDEOLAR

Sinop

Ayancık

Boyabat

Erfelek

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı