Bolu
yöresinin tarihi ve turistik özelliklerinin yanı sıra yemekleri de
oldukça zengindir. Özellikle Mengenli aşçılar dünyaca tanınmışlardır.
Mengen'den yetişen aşçıların tarihi padişah mutfaklarına kadar
dayanmaktadır. Atatürk'ün aşçısı da Mengenliydi. Günümüzde turistik
tesislerin bir çoğunda Mengenli aşçılara rastlamak mümkündür. Aşçılık
sanatı Mengen İlçesinin ata mesleğidir. Bu nedenle Mengen'de 1985
yılında Anadolu Aşcılık Meslek Lisesi açılmış ve bu sanatın bilimsel
olarak geliştirilmesi amaçlanmıştır.
Her
yıl Eylül ayının ilk haftasında da Mengen'de Türkiye'nin tek "Aşçılık
Festivali" düzenlenmekte ve yarışma, sergi, konser, panel, şov, spor
karşılaşmaları gibi etkinlikler gerçekleştirilmektedir. Özellikle her
yıl değişik türde bir şov yemeği hazırlanmakta ve çok ilgi çekmektedir.
Yöremizde
genellikle mutfak, yemek yapmak ve oturmak amacıyla kullanılmaktadır.
Bu nedenle evler yapılırken, mutfağın geniş olmasına özen
gösterilmektedir. Köylerde hemen hemen her evin bahçesinde tuğla ve
topraktan yapılmış fırın bulunmaktadır.
Ünlü Gurmeler Bolu'da
Yöresel Yemeklerimiz
BAŞLICA YÖRE YEMEKLERİMİZ
Ovmaç
Çorbası, Kızılcık Tarhana Çorbası, Tarhana Çorbası, Nohutlu Çorba,
Yayla Çorbası, Yoğurtlu Bakla Çorbası, İmaret Çorbası, Çiğ Börek,
Kabaklı Gözleme, Acı Su Bazlamacı, Çantıklı Pide, Etli Mantı, Ekmek
Aşı, Patatesli Köy Ekmeği, Kedi Batmaz, Mantar Sote, Orman Kebabı,
Kaldırık Dolması, Kaşık Sapı, Mengen Pilavı, Höşmerim, Mengen Kuzu
Güveç, Katık, Kaşık Atmaç, Bakla Çullaması, Paşa Pilavı, Kabak Hoşafı,
Kara Kabak Tatlısı, Palize, Coş Hoşafı, Karavul Şerbeti, Kızılcık
Şurubu, Saray Helvası.
Orman Kebabı
Bolu Mutfağına Özgü Yemeklerden Bazıları :
Yayla Çorbası :
Bir tencerede tuzlu su kaynatılır. Ayıklanmış pirinç suyun içine
atılır. Başka bir tencerede pişirilen nohut ta ilave edilir. Bir kapta 1
bardak un, 2 kaşık süzme yoğurt ve 1 yumurta karıştırılıp çorbaya
yedirilir. Ara sıra karıştırılarak pişirilen çorbanın üzerine
kızartılmış tereyağı dökülerek servis yapılır.
Bolu Yayla Çorbası
Yoğurtlu Bakla Çorbası :
Bir tencerede kaynayan suyun içine küçük bir soğan rendelenir.
Baklalar kırılıp yıkandıktan sonra tencereye atılır ve pişirilir. İçine
un, yoğurt, 1 yumurta ve tuz karıştırılır. İyice piştikten sonra
üzerine yağ kızdırılıp dökülür ve servis yapılır.
Kabaklı Gözleme :
Kat kat açılan iki yufkanın arasına rendelenmiş kabak ve şeker
kavrularak sürülür. Yufkaların kenarları bastırılarak birbirine
yapışması sağlanır ve sac üzerinde pişirilir. Üst üste konulan
gözlemeler yağlanıp kalbura bastırılarak şekil verilir. Kesilerek
kaymakla birlikte servis yapılır.
Paşa Pilavı :
Haşlanmış patateslerin kabukları soyulur ve doğranır. İçine 1-2 adet
haşlanmış yumurta ve soğan doğranır. Maydanoz, karabiber, kırmızı pul
biber, yağ ve limon ilavesiyle karıştırılır ve servis yapılır.
Coş Hoşafı :
Şeker pancarları temizlenir ve kabukları ile iyice suda pişirilir. 3-4
saat kaynadıktan sonra kabukları soyulur ve ince ince doğranır. Ekşi
olması için içine pestil veya erik kurusu ve su ilave edilir.
Soğuduktan sonra makarna veya pilavın yanında servis yapılır.
Höşmerim :
Kaymak ve süt bir tencerede kaynatılır. Yavaş yavaş un ilave edilip,
karıştırılarak pişirilir. Elde edilen hamur tavaya alınarak tere yağda
kızartılır. Üzerine şeker serpiştirilerek servis yapılır.
Saray Helvası :
Un yağda kavrularak miyane haline getirilir. Şeker suda ağda kıvamına
gelinceye kadar kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek liflenmesi
sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Unun ve şekerin
birbirine iyice karıştırılıp yedirilmesi gerekmektedir. Tepsiye tepilen
tatlı baklava şeklinde kesilerek servis yapılır.
BOLU MÖNÜSÜ
It's a pity you don't have a donаte button!
YanıtlaSilI'd definitely donate to this outstanding blog! I suppose for now i'll settlе for booκmаrking and adding уour RSS feed to my Googlе acсount.
I look forωard to frеsh updates and ωill talk about thіs website wіth my Facеbook grοuρ.
Ϲhat ѕoon!
Feel fгee tο surf to mу weblog - green coffee bean extract