Boluya Özgü Ürünlerden bir görüntü
BOLU ÇİKOLATASI :
Bolu'ya özgü ; içinde krokant kaplı Bolu fındığı bulunan Bolu
çikolatası tüm Türkiye'ce tanınmakta ve Bolu'ya gelen yerli ve yabancı
ziyaretçiler tarafından rağbet görmektedir.
Bolu Çikolatası
FINDIK ŞEKERİ :
Dağ fındığı çevirme ile kaplanır. Çevirme şekerin eritildikten sonra
mermerin üzerine dökülüp karıştırılarak beyazlanması şeklinde elde
edilir. Kazanda bu malzemenin içine atılan fındıklar çevrile çevrile
beyaz renkli fındık şekeri haline getirilir. Bolu ile özdeşleştiği için
yerli ve yabancı ziyaretçiler rağbet görmekte olup il ekonomisine
katkı sağlamaktadır.
Fındık Şekeri
MUDURNU SARAY HELVASI ( Depme Helva ) :
Mudurnu ilçemize özgü olup ülke çapında tanınan bu ürün, Mudurnu ‘da
üretilmekte ve ülke çapında dağıtımı yapılmaktadır. İlçe ekonomisine
önemli katkı sağlamaktadır. Un yağda kavrularak miyale haline
getirilir. Şeker suda kaynatılır. Daha sonra elde çekiştirilerek
liflenmesi sağlanır. Biraz dinlendikten sonra tepsiye tepilir. Un ve
şeker iyice karıştırılarak yedirilmelidir. Tepsiye tepilen tatlı
baklava gibi kesilerek servis yapılır.
Mudurnu Saray Helvası
BOLU PATATESİ :
Ülkemizin birçok yöresinde üretilmesine rağmen Bolu Merkez, Dörtdivan
ve Gerede ilçelerinde yaygın olarak yetiştirilen Bolu patatesinin
yetiştirme teknikleri ve dayanıklılığı, özellikle de lezzeti bakımından
ayrı bir yeri vardır. Bolu tarımının büyük bir kısmını patates üretimi
sağlamakta ve mutfakta da en çok aranan ürün olması nedeniyle önemli
düzeyde tüketilmektedir. Ayrıca işlenmesini sağlayan fabrika da
mevcuttur. ( BOL-PAT)
Bolu Patatesi
KÖKEZ SUYU :
Bolu ilini çevreleyen dağlar ormanlarca zengin olup, yağışları kolayca
sızdırarak yer altı su tabakasının zenginleşmesini sağlamaktadır. Bu
sulardan bir kısmı diplere kaymadan yamaçlar boyunca yüzeye çıkarak
çeşitli tatlı su kaynakları ve pınarları oluşturur. İlimize özgü olması
nedeniyle ‘ Kökez Suyu ‘ bunlardan en önemlisidir. Ayrıca ilimizin
hemen her mahallesinde bulunana çeşmelerle halkın kullanımına
sunulmaktadır.
KEŞ :
Bolu ve çevresinde yapılan bir süt ürünüdür. Yoğurttan yapılan bu ürün
yağlı ve yağsız olarak iki şekilde ve çoğunlukla çiftçilerimiz
tarafından köy şartlarında üretilmektedir. Keş makarnalara rendelenerek
ilave edilmekte, özellikle yağlı olanı da tavada kızartılarak
kahvaltıda tüketilmektedir.Keş kömür madeni işleten işletmelerde
çalışan işçilerin zehirlenmesine karşı da kullanılmaktadır. Mahalli semt
ve pazarlar ile bakkal ve marketlerde de satılmaktadır. Sadece en
büyük ilçemiz olan Gerede'de üretim yılda ortalama 35 tonu bulmakta ve
ilçe ve il ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Keş
ALABALIK VE MERCAN BALIĞI :
Bolu ormanlarında bulunan su kaynaklarında yetişir. Baharın gelmesiyle
birlikte avlanmaya başlanır. Ekonomik ve ticari açıdan önemli bir
kaynak olmasa da bolu yöresine özgü bir su ürünüdür. Mercan Balığının
vücutta ağrı olan bölgelere iyi geldiği, hatta halk arasında canlı
yutulduğunda mide hastalıklarına iyi geleceği inancı hakimdir.
BOLU KÖY EKMEĞİ :
Buğdayın ana ingredient olarak kullanıldığı bu ürüne ayrıca patates
veya süt de ilave edilmektedir. Ekmek Bolu'da önemli ölçüde üretim ve
tüketime sahiptir.
Bolu Köy Ekmeği
KANLICA MANTARI :
Bolu iline özgü olan bu ürün Bolu'da doğal olarak yetişmekte ve
özellikle yaz aylarında sonbahara doğru toplanarak değişik şekillerde
pazarlanmaktadır. Ürün çevre üreticileri için bir geçim kaynağı
durumundadır.
Kanlıca Mantarı
ACI BAL :
Bolu il ve ilçelerinde üretilen acı balın, astım ve bronşit
hastalıklarına iyi geldiği inancı halk arasında yaygındır. İlçe ve il
ekonomisine katkısı bulunmaktadır.
Acı Bal
ABANT ALABALIĞI :
Latince adı "Salmo trutta abanticus" olan Abant Alabalığı, Abant Gölü
ve çevresindeki akarsularda yaşamaktadır.Yıllık ortalama 213 ton
civarında üretilmekte ve üretim değeri 2.130.000 YTL' yi bulmakta ve
ilimiz ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Bolu Abant Alabalığı
BOLU FINDIĞI (KORUCUK FINDIĞI) :
Bolu Merkez İlçe ve Seben ilçesinde yetişen fındık, Bolu'ya özgü bir
ürün olan "Fındık Şekeri" imalatında kullanılmakta olup il ekonomisine
azda olsa katkısı bulunmaktadır. Endüstriyel anlamda değerlendirildiği
takdirde ekonomiye katkısı daha da artacaktır.
Korucuk Fındığı
KIBRISCIK PİRİNCİ :
Kıbrıscık yöresinde yaklaşık 300 dekarlık alanda yıllık 60 ton
civarında yetiştirilen pirinç 1'e 3 su emerek pilava dönüşmektedir. Bu
pirinç türü sadece bu yöreye özgü olup başka hiçbir yörede
yetişmemektedir.
Kıbrıscık Pirinci
KIZIK KİLİMİ :
İlimiz Seben İlçesi Kızık Köyü çevresinde yetişen yünden üretilen bu
kilim baklava dilimli olup sadece bu yöreye özgüdür. AB Fonlarından
destek görmüştür.
Kızık Kilimi
NAKIŞ İĞNESİ :
İlimiz Seben İlçe Merkezinde ‘Zan' ailesi tarafından üretilen bu
makine Türkiye'de sadece Seben ilçemizde üretilmektedir. 400 yıllık
geçmişi olan makinenin kalıplarının Çin'den geldiği
sanılmaktadır.Üretilen nakış iğneleri ülke genelinde perakende olarak
tüketiciye satışa sunularak gelir kaynağına dönüştürülmek suretiyle ilçe
ekonomisine katkı sağlamaktadır.
Seben Nakış İğnesi
SEBEN ELMASI :
İlimiz Seben ilçesinde yıllık ortalama 35-40 bin ton civarında elma
üretilmekte olup, ilçemizin adı elma ile özdeş hale gelmiştir.
Seben Elması
BOMBAY FASULYE :
Göynük ilçesiyle özdeşleşmiş bir üründür. Tanelerinin iriliği ve
pilakilik özelliği nedeniyle turizm sektöründe hizmet veren kuruluşlar
tarafından tercih edilmekte ve talepler Göynük ilçesi tarafından
karşılanmaktadır. İlçe ve il ekonomisine önemli oranda katkı
sağlamaktadır.
Bombay Fasülye
YENİÇAĞA GÖLÜ TURBASI :
Yeniçağa Gölü'nün doğu, batı, ve kuzey sınırlarında suyun çekildiği
alanlarda meydana gelen ve çürümüş bitki köklerinden oluşan biyolojik
gübredir. Yeniçağa ilçemizde turba (Torf) nedeniyle geçimini sağlayan
300-350 aile vardır. Peyzaj, çiçekçilik, mantarcılık ve seracılık gibi
alanlarda kullanılmakta ilçe ekonominse önemli katkı sağlamaktadır.
MUDURNU EL SANATLARI :
Mudurnu ilçemize özgü Bindal işlemeciliği, İğne oyası yapımı, Mudurnu
Folklorik Bebeği( Üç etekli ve bindallı), Keçe Ürünleri(
Çarık,Heybe,Zil Ve Nal vb.) ve Çulfalık Bezi Dokumacılığı yapılmakta ve
bu ürünler ilçe ve il ekonomisine katkı sağlamaktadır.
MENGEN PEYNİRİ :
İlimiz Mengen ilçesine özgü olan bu ürün, koyun ve inek sütünden
yapılan,taze yada bekletilmiş olarak yenilen bir peynirdir. Tavası veya
ızgarası yapıldığında tadı kaşarı andırır. Kahvaltılarda kullanılır.
Ev, il ve ilçe ekonomilerine katkı sağlanmaktadır. Yeterli tanıtımın
yapılması ve üretimin bireysellikten çıkıp fabrikasyon üretime geçmesi
halinde ilçe ekonomisine katkısı önemli oranda artacaktır.
Mengen Peyniri
ŞAKŞAK HELVA: Şakşak Helva sadece Gerede ilçemizde üretilen bir ürün olup, yılda 20 ton civarında üretilmektedir.
Şakşak Helva
MADEN SULARI :
İlimiz arazisinin tektonik çöküntü ve faylarla parçalanmış olması
maden suları bakımından zenginleşmesini sağlamıştır. Akmina ve Çelik
isimleriyle tanınan ilimiz maden suları modern tesislerde şişelenmekte
ve ilimiz ekonomisine önemli katkı sağlamaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder