2 Ocak 2011 Pazar

BARTIN - GENEL BİLGİLER

Bartın; Karadeniz bölgesinin,Batı bölümünde, denizden 10km. içerde kurulmuş, tarihi, turistik değerleri, ormanları ve doğal güzellikleri yönünden Türkiye'nin çok önemli ve gelişmekte olan illerinden biridir. Zonguldak, Karabük ve Kastamonu illeriyle komşudur


Bartın, 7 Eylül 1991 tarihinde Türkiye'nin 74. İl'i oldu. Amasra, Kurucaşile ve Ulus ilçeleriyle birlikte, 2140 km² lik yüzölçümüne sahip olan Bartın , Türkiye'nin küçük illerinden biridir.

Bartın, Batı Karadeniz' de doğal güzelliği, plajları, tarihi yapıları, mağaralarıyla ilgi çeken bir ildir. İnkumu, Amasra, Çakraz, Kızılkum, Mogada, Güzelcehisar ve Bozköy sadece yörenin değil, Batı Karadeniz bölgesinin önemli plajlarıdır.

Bartın' ın ortasından akan Bartın ırmağı, durgun akması nedeniyle taşımacılık için elverişlidir. Irmak boyunca yürüme yerleri, tarihi yalılar ve alabildiğine doğal güzellikler görülmeğe değerdir.


Ortalama yüksekliğin 2500 metre olduğu Bartın'da, sahilden iç kısma doğru göreceli yükseltilerden, Küre dağları en önemlisidir. Bartın'a ismini veren Bartın nehri (Parthenious) 14 kilometre uzunluktadır. Uluyayla, Ardıç, Kalkanlı ve Zoni (Arıt) ilin önemli yaylalarıdır.

Bartın'ın yüzde 46'sını ormanlar oluşturur. Bartın'da yazları sıcak, kışları serin geçen ılıman deniz iklimi (Karadeniz) hüküm sürmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı