2 Ocak 2011 Pazar

Bartın - Kurucaşile



Kurucaşile, Bartın ilinin Amasra ve Ulus ile birlikte 3 ilçesinden biridir. Bartın şehir merkezine 52 km uzaklıkta Karadeniz kıyısında şirin bir ilçedir.


Coğrafya ve iklim 

Kurucaşile, Bartın'ın 62 km. kuzeydoğusunda, Zeytin ve Sandal burunlarıyla sınırlanan şirin bir kasabadır. Batı Karadeniz sahilinde 1965 yılında Devlet Kara Yolları tarafından yaptırılan ve 1974 yılında asfalt ile kaplanan, 010 nolu karayolu üzerinde, zengin doğa güzelliklerine sahip bir kıyı kasaba görünümündedir.Kuzeyinde Karadeniz denizi, güneyinde Bartın ili, Doğusunda Cide ve batısında Amasra ilçeleri bulunmaktadır. İlçenin rakımı deniz seviyesinden 1500 metreye kadar çıkmaktadır. İlçenin güneyi Küre dağlarının bir uzantısı olan Karadağ,Kayaardı ve Karsaduran dağları ile çevrilidir. 159 KM2’lik yüzölçümünün %40’ı ormanlarla çevrili olan ilçede tarım alanı yok denecek kadar azdır. İlçede tipik Karadeniz iklimi hakim bulunmaktadır. Buna göre kışları soğuk ve yağışlı yazları ise ılık ve yağışlı geçmektedir.

Sosyal Durum 

İlçemiz elverişsiz coğrafi konumu ve İstanbul, Ankara gibi büyük yerleşim merkezlerine uzaklığı dolayısıyla sosyal yönden yeterince gelişememiştir.Özellikle ilçemizi Bartın’a dolayısıyla büyük yerleşim birimlerine ulaşımını kolaylaştıracak karayolunun bitmesi sosyal yönden de ilçemizin gelişmesini sağlayacaktır.İnsanların boş zamanı değerlendirebileceği tiyatro,sinema ve konser faaliyetleri ilçemizde bulunmamaktadır. İlçe merkezinde konutlar genellikle betonarme çok katlı ve modern yapılardır. Bunların önemli bir kısmının Almanya’da çalışan işçilerimiz tarafından yazlık olarak kullanılması ve boş tutulması neticesinde ilçemize ataması yapılan memurlar konut bulmakta büyük sıkıntıyla karşılaşmaktadır. Kamu kuruluşlarının lojmanları yok denecek kadar azdır. İlçemizde ağalık,beylik,şeyh ve derviş gibi kitleleri etkiyebilecek ve peşinden sürükleyebilecek kişiler olmayıp halk ferdi olarak karar verebilecek bilinç ve kültür seviyesine sahip bulunmaktadır. İlçemiz merkezinde 1 adet cami,köylerimizde ise 24 adet kadrolu cami mevcuttur.Din Hizmetleri 21 İmam Hatip ve 1 Müezzin tarafından yürütülmektedir.Başköy köyü,Sarıderesi köyü,Hacı köyü ve Elvanlar köyü Camilerinde imam hatip bulunmamaktadır.Ayrıca Şeyhler köyü ve İlyasgeçidi köyü Dip Mahallesindeki camilerde kadro yoktur. İlçemiz merkezinde 1 ve Hisar köyünde 1 olmak üzere toplam 2 sağlık ocağımız bulunmaktadır. Merkez sağlık ocağında 2 doktor,2 hemşire,2 ebe, 2 sağlık memuru,1 labaratuvar teknisyeni ve 1 hizmetli, Tekkeönü sağlık ocağında ise 1 Doktor, 1 ebe ve 1 hizmetli görev yapmaktadır. Merkez sağlık ocağında 1998 model 1 ambulans ihtiyaca cevap vermektedir. Bundan başka da İlyasgeçidi Köyü,Kapısuyu Köyü,Karaman köyü ve Dizlermezeci köylerimizde sağlık evleri mevcut olup, personel yokluğu nedeniyle kapalı durumdadır.

Tarihçe 

Kurucaşile’nin bilinen en eski adı KROMNA (CROMNA)'dır. Kromna anadolu'nun paflagonya bölgesinde, karadeniz'in kıyısında kurulmuş, bir eskiçağ kentidir. Kromna luvi ve Hitit dillerinde,’’baş’’ anlamında KAR sözcüğünün çeşitlemerinden olan KRO kökü, insan, halk anlamında UMNA takısını anlmasıyla Kromna sözcüğü türetilmitir. Uç halkı anlamı verilebilir.
Kromna şehrinin yer aldığı paflagonya bölgesi batıda Filyos (billaios) çayı, doğuda halys (Kızılırmak) ırmağı, güneyde Frigya (Galatia) ülkesi, kuzeyde ise Pontus Eukseinos (Karadeniz) ile sınırlıdır. Kabaca bu günkü Sinop, Kastamonu, Bartın, Zonguldak ve Çankırı illerimizi içine almaktadır. Kromna gibi Paflagonya sahillerinde kurulmuş başlıca şehirler şunlardır. Teion veya Teios (Hisarönü), Sesamos veya Amastris (Amasra), Erithnoi (Çakraz), Kytoros (Gideros), Aigialos (Aydos), İonopolis (İnebolu), Sinope (Sinop).
Bölgenin ilk halklarının Hitiler döneminde yaşayan ve Paflagon soyundan gelen Pala ve Kaşkalar olduğu sanılmaktadır. Bundan sonra bölgede Fenikeliler, Kayralar ve Akalar görülmektedir. Bu toplulukların amacı Anadolu ve Kafkasya kıyılarındaki bakır, demir ve altın madenlerini işletmek, ton balığı avlamak, kara avcılığı, buğday ve esir ticareti yapmaktı.
3.000 yıllık bir tarihi olan ilçenin, ilkçağda Fenikeliler başta olmak üzere, Miletos’lu ve Megaralı gemiciler tarafından kurulan Kromna adında bir site olduğu çeşitli kaynaklarda belirtilmektedir. Roma, Bizans ve Ceneviz hakimiyetinden sonra yörede görülen ilk Türk komutanı Kutalmışoğlu Süleyman Beyin komutasındaki Kara Tiği’ndir. Yıldırım Beyazıt 1395’te bu bölgeyi Candaroğullarından alarak Osmanlı hakimiyetine katmıştır.












2 yorum:

  1. Degerli blog yöneticisi ekip olarak paylaşımlarınızı özenle takip ediyoruz modüler kabin başarılarınızın devamını diler.

    YanıtlaSil
  2. This ωebsite was... how dο I sау it?
    Relevant!! Finally I have founԁ sоmеthing thаt
    helрeԁ me. Appгeciate it!

    Stop by my hоmepage - does natural hgh supplements really work

    YanıtlaSil

Mutluluğun Anahtarı