1 Ocak 2011 Cumartesi

ÇORUM - KARGI

 

Kargı’nın Türklerin yerleşiminden önceki adının BLAENE olduğu belirtilmektedir. İlçenin Kargı ismini alması, rivayetlere göre, XVI. yy.’ ın ilk çeyreğinde olmuştur.
Kargı 1936 yılına kadar bazen Osmancık’a , bazen Tosya’ya bağlı olarak idare edilmekte iken, 1936’ da ilçe yapılarak Kastamonu iline, 1956 yılında Çorum İline bağlanmıştır. İl merkezine uzaklığı 113 km’dir. Osmancık –Tosya yolu üzerinde Kızılırmak Vadisinde şirin bir ilçedir. Kargı’da tarihi eserler arasında IV.Murad’ın hanımı Mihrihatun adına Karaseki Köyünde yaptırılan Mihrihatun Cami ve hamamı , Oğuz köyünde Selçuklulardan kalma cami ,Hacıhamza Kalesi ve Hanı en önemlileridir.
Kargının yaylaları en önemli turistik mekanlardır. Abdullah yaylasında her türlü alt yapı mevcut olup, konaklama problemi bulunmamaktadır. Sözkonusu yöre ; Kargı Yaylası , Eğinönü Yaylası , Aksu , Göl , Örencik , Karaboyu , Gökçedoğan Yaylaları ile yayla turizmine oldukça elverişli bir yerdir. 


Coğrafi Yapısı
Çorum’a 106 km. uzaklıkta, yüzölçümü 1277 km2., rakımı 450 m’dir. İlçe Karadeniz iklimi etkisinde olup, yıllık ortalama yağış miktarı 360,3 mm.’dir. 


İdari Yapısı ve Nüfus Durumu
İlçenin 2010 yılı Adrese Dayalı Nüfus sayımına göre merkez nüfusu 5.227, köylerle beraber toplam nüfusu 16.017’dir.İlçeye bağlı bir belde (Hacıhamza) ve 58 köy bulunmaktadır.

1 yorum:

  1. Its such aѕ you learn mу mind! Υou appeаr tо grasρ a lot аbout this, such аs you ωrote the guіde in it or sοmething.
    I think that you simply сould dо with sоme percent
    to drive the messagе home a little bіt, but
    other than that, that iѕ fantastic blog. A great rеad.
    I will certаinly be back.

    Here is my blоg :: human growth hormones in sports

    YanıtlaSil

Mutluluğun Anahtarı