1 Ocak 2011 Cumartesi

Çorum - Yerel Etkinlikler


Ulu önder Atatürk’ün doğumunun 100.yılı nedeniyle ilk defa 1981 yılında başlatılan Çorum Hitit Festivali,ilimizin sosyal, kültürel, ekonomik hayatına canlılık ve yeni boyutlar getirmesi, Çorum’daki uygarlıkların tanıtılması, turizm potansiyelinin oluşturulması, sosyal barışın kuvvetlendirilmesi ve son yıllarda gelişen Çorum sanayisinin yurt içinde yurt dışında tanıtımının sağlanması amacına yönelik olarak , her yıl Temmuz ayının ilk haftasında periyodik olarak düzenlenmektedir.


           Panayırın ne zaman başladığına dair bilgi mevcut değildir. Ancak 1938 yılına kadar, Kargı Yaylası’nda eski adıyla “Ayın-Oyun” bugünkü adıyla eyinönü denilen alanda yapılmaktadır. Düz ve geniş bir arazi parçası olan bu alan, Kastamonu-Taşköprü-Tosya , Sinop-Boyabat, Osmancık ve Kargı merkezlerinin birbirlerine bağlandığı bir kavşak konumundadır. Eğinönü söz konusu merkezler arasında ticaret sağlayan güzergah olması dolayısıyla da önemini hep korumuştur.
           Kargı panayırı kasım ayının ilk haftası yapılmaktadır. Buna mukabil ayın-Oyun Panayırı olarak bilinen Eğinönü’de  yapılan panayırın eylül ayının sonlarında yapıldığı söylenmektedir. Ayın-Oyun panayırı iki hafta sürmektedir. Kargı’nın yanısıra Boyabat-Sinop, Kastamonu, Taşköprü, Tosya, Osmancık ve İskilip yörelerinin katılımıyla panayır kurulurdu ve devam ederdi.
           İlk hafta esnaf, zanaatkar ve tüccarlar mallarını alıcının beğenisine sunarlardı. Panayırda yapılan alış verişin en önemli güzelliği satılacak malın fiyatına sınırlama getirilmemesidir. Mal sahibi istediği fiyattan malı satar.
           İkinci hafta “Çobanlar Panayırı” olarak adlandırılır ve daha çok hayvan panayırı özelliği taşırdı. Bir hafta boyunca hayvan sahipleri hayvanları pazarlama imkanı bulurlardı. Ayın-Oyun Panayırı’nda yapılan sportif faaliyet ata sporumuz cirit idi. Yakın çevreden bir araya gelen takımların yaptıkları müsabakalar oldukça iddialı geçer ve panayıra ayrı bir özellik katardı. Kargı Panayırı’nın Eğinönü’nden Kargı’nın merkezine alınması 1939 yılında olmuştur.
Panayır Kargı’ya Akyokuş denilen bugünkü Cumhuriyet İlköğretim ,Okulu’nun bulunduğu alanda kurulmaya başlamıştır. Sonraki yıllarda İnönü (yanyol), Yayla Sokak ve Karaoğlanoğlu caddelerine taşınmıştır. Panayır hayvan pazarı ve eğlenceye dönük faaliyetlere kin pazarı denilen alanda yapılagelmiştir.
            Cumartesi günü cirit yerine at yarışları ; Öğleden sonra da çeşitli koşu türü sportif yarışmalar, sanatçıların verdiği konserler yer almaktadır.
            Pazar günü ise güreş müsabakaları yapılmaktadır. Cumartesi ve Pazar günü yapılan etkinlikler Kargı Çayırı’nda yapılmaktadır.
            Ayrıca Kasım ayının ilk haftası düzenlenen panayır, ekonomik ve sosyal açıdan ilçe için büyük önem taşımaktadır. Panayır dönemine kadar, ilçe ve köylerinde hasadı yapılan başta pirinç, bamya, tulum peyniri gibi İlçemize özgü ürünler tanıtılmakta ve pazarlanması yapılmaktadır.

YEREL ETKİNLİKLER 2011
KUTLAMANIN ADI
YAPILDIĞI YER VE DÜZENLEYEN KURULUŞ
İLK BAŞLADIĞI TARİH
KUTLAMA TARİHİ
KAÇ GÜN SÜRDÜĞÜ
Ulus. Hitit Fuar ve Festi.
Çorum Merkez
(Çorum Belediye Başkanlığı) 
1981
06-10 Temmuz 2011
5
Bayat Kültür Tanıtım ve Bal Şenlikleri
Çorum / Bayat İlçesi
(Bayat Belediye Başkanlığı)
2 yıldır devam ediyor.
7-8-9 Eylül 2011
8. Boğazkale Kültür Etkinlikleri
Çorum Boğazkale İlçesi
( Boğazkale  Belediye Başkanlığı)
8 yıldır devam ediyor.
23-24 Temmuz 2011
2
Kargı Panayırı
Çorum / Kargı İlçesi
(Kargı Belediye Başkanlığı))
100 yıldır  düzenleniyor.
10-16 Ekim 2011
12. Geleneksel Oğuzlar Kültür, Sanat ve Ceviz Festivali
Çorum / Oğuzlar İlçesi 
( Oğuzlar Belediye Başkanlığı)
1995
7-8-9 Ekim 2011
Karakucak ve Yağlı Güreş ve Şenlikleri
Çorum / Sungurlu İlçesi
(Sungurlu Belediye Başkanlığı)
21 yıldır devam ediyor.
Haziran-Ekim ayları arasında

Beyoğlu Yayla ve Kültür Şenliği
Çorum  Uğurludağ İlçesi
(Uğurludağ Belediye Başkanlığı)
8 yıldır düzenleniyor.
24 Temmuz 2011
 1
Osmancık Pırlanta Pirinç Kültür ve Sanat Festivali
Osmancık / Osmancık Belediye Başkanlığı
5 yıldır düzenleniyor
Ekim 2011
5
Dedesliovası Türkmen Köyleri Şenliği
Dedesli Ovası Türkmen Köyleri Yardımlaşma Derneği
11 yıldır düzenleniyor
20-21 Mayıs 2011
121. Geleneksel Nöbeti Baba Yağmur Duası Kaynaşma ve Barış Etkinlikleri
Boğazkale / Evci Belediye Başkanlığı
121 yıldır düzenleniyor
22 Mayıs 211
Kalecikkaya 10. Geleneksel Hıdrellez Şenliği
Alaca Kalecikkaya Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği
10 yıldır düzenleniyor
22 Mayıs 2011

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı