1 Ocak 2011 Cumartesi

Rize'de turizmin ikinci adresi

Geçen yıl 500 bine yakın yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Rize'de, Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylasının ardından, bu yıl açılan termal tesisi ve yedi göller bölgesiyle İkizdere Vadisi, turizmde ikinci adres konumuna geliyor.
Rize İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Hocaoğlu, AA  muhabirine yaptığı açıklamada, Rize turizminin ana yükünü uzun yıllar Fırtına Vadisi ve Ayder Yaylası'nın çektiğini söyledi.
Geçen yıl Rize'yi 500 bine yakın yerli ve yabancı turist ziyaret ettiğini belirten Hocaoğlu, ''ilimizde turizm aktiviteleri ağırlıklı olarak Fırtına Vadisi boyunca yapıldığı için ziyaretçilerin çok önemli bir bölümü o bölgeye gidiyor. İkizdere Vadisi de turizmin içinde, ancak daha tanınmış olan yerler Fırtına Vadisi tarafında olduğu için il turizminde ağırlık o tarafta oluyordu'' dedi.
Birkaç ay önce İkizdere'de hizmete açılan termal tesisin İkizdere Vadisi'ni turizm yönünden hareketlendireceği gibi Rize turizmine de önemli ivme kazandıracağını vurgulayan Hocaoğlu, ''Bunun dışında daha önce Bakanlar Kurulunca kış turizm merkezi ilan edilen Ovit Dağı için alt yapı planlama çalışmaları devam ediyor. Ovit Dağı Kayak Merkezi olması için oldukça elverişli bir yer. Ovit Dağı Kış Turizm merkezi, önümüzdeki yıllarda daha somut şekil alması ile Rize turizmine büyük kazanımlar sağlayacaktır'' diye konuştu.-

-''TERMAL TURİZM, TURİZMİ 12 AYA YAYMANIN ADIDIR''-
Hocaoğlu, birkaç yıl önce ''Her Mevsim Rize' sloganını kullanmaya başladıklarını, bugün bunda belirli bir seviyeye geldiklerini dile getirerek, şunları söyledi:
''Turizmde 12 aydan söz edebilmenin bir adı termal turizm, diğer adı kış turizmidir. Termal turizm konusunda oldukça iyi duruma geldik. İkizdere'de açılan termal tesis, Rize turizmini 12 aya çıkartmanın yeni adı olacak. Yine Anzer Yaylasında haziran ayında üçüncü termal kaynağın aranması için çalışma başlayacak. Burada kaynak bulunması Rize için çok önemli kazanım olacak.
Kış turizmi ile ilgili çalışmalar ise sürüyor. Bunun sonuçlarını önümüzdeki yıllarda alacağız. Rize turizmi dendiğinde akla gelen dağ, doğa, yayla turizmi ve diğer aktivitelerin yanı sıra mevsim aramayan, 12 ay hizmet verebilen termal turizm Rize turizmine çok şey katmaktadır ve katacaktır. Böylece bir yandan Ayder, Kaçkarlar, şelaleler, doğa, yayla akarsular, bir yandan da İkizdere'deki yaylalar ve termal tesis ile Rize, turizmin tüm ürünleri ile hizmet verebilir duruma gelmiştir. Bu Rize için önemli bir sinerjidir.''
Hocaoğlu, Türkiye'deki çoğu kayak merkezinde yaz mevsiminde hiçbir faaliyet olmadığını, ancak Rize'nin yaylalarında yazları doğa turizminin zaten yapıldığını belirterek, kış mevsiminde de kayak potansiyelinin harekete geçirebilmesi halinde Rize'nin Türkiye turizminde çok önemli bir yere sahip olacağını söyledi.
Gerek Ayder'in gerekse İkizdere'deki termal tesisin kaplıca özelliklerinin yanında sahip oldukları doğa nedeniyle de çok özel olduklarını vurgulayan Hocaoğlu, ''hem kaplıca hem de doğanın bir arada bulunması, Türkiye'nin başka bir yerinde bulunması mümkün olmayan bir özellik. Ziyaretçiler artık Rize'ye en az 4-5 gün ayırmak zorunda kalacaktır. Çünkü Rize'nin turizm seçenekleri 1-2 günde gezilebilecek gibi değil. Termal merkezlerden sağlık amaçlı yararlanmak isteyenlerde ise bu süre 1 haftaya da çıkabilmektedir'' diye konuştu.
Hocaoğlu, İkizdere Vadisi boyunca görülebilecek Yedigöller bölgesinin bir tabiat harikası olduğunu dile getirerek, bu bölgenin turizme daha fazla katkı sağlaması için çalışma yapılacağını kaydetti.








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı