6 Ocak 2011 Perşembe

BOLU - SEBEN


İl merkezine 52 km uzaklıktaki Seben İlçesi Kiraz Dağı çevresinde toplanmış, ortalama 1400 m. yükseklikteki yaylalarla çevrilidir. Bu yaylaların en önemlileri Gerenözü ve Kızık yaylalarıdır. Kızık Yaylasının evleri, değişik mimarisiyle dikkati çeker. Bu evler hiç çivi kullanmadan, çam ağaçlarından çatkılı, kenetleme ve birbirine geçme şeklinde yapılmıştır. Yerden yüksekçe yapılmış merdivenler, geniş ocakları ve kendine özgü eşyaları ile bu evler değişik özellikler taşırlar. 

Seben İlçesinin 14 km. güneyinde, Kesenözü Köyünde bulunan Bağlum Kaplıcaları mide, safra kesesi, solunum ve dolaşım bozukluklarında olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. 
Nüfus
İlçenin nüfusu 2009 adrese dayalı nüfus sayımına göre 6391 kişidir. Bunun 2822'i ilçe merkezinde, 3569'u ise kasaba ve köylerde yaşamaktadır.
İlçe bağlısı olarak merkez hariç olmak üzere ilçe merkezine bağlı; 29 köy ve 3 mahalleden oluşmaktadır.


SEBEN GÖLÜ

   


İlçemiz Merkezine yaklaşık 20 km. ve Bolu Merkeze uzaklığı 32 km olan Seben Gölünün yapımına 2006 yılında başlanılmıştır. Çevre yolu ve derivasyon kanalı çalışmaları 2010-2011 yıllarında yapılmıştır. İl Özel İdaresi ve İlçemiz Köylere Hizmet Götürme Birliğinin göl projesi kapsamında çalışmalar devam etmektedir.

            
Gölümüz;  Doğal Güzellikler Cenneti olan İlimize, etrafındaki yeşilliklerle, göle yakın mesafede bulunan tarihi mağara ve kaya evleriyle farklı bir hava katmaktadır. 

            
Bolu İli Seben Yolu güzergahında yer alan gölümüz, Ülkemizin turizmi açısından önem taşıyan, Büyükşehirlerin kirliliğinden ve gürültüsünden kaçanlarla dolu Gölcük' e de yalnızca 22 km... 
 

Ankara ve İstanbul gibi Şehirlerimizde yaşam mücadelesi içerisinde boğulanlar için tüm zorlayıcı şartları unutturacak, yeşille mavinin buluşma noktası Seben Gölümüze sizleri de bekliyoruz.

         
                                                         MUSLAR KAYA EVLERİ     
  İlçemizde birbirine yakın aralıklarla kayalara oyularak yapılmış çok evden oluşan küçük yerleşimler bulunmaktadır.Bu evlerin ne zaman yapıldığı tam olarak bilinmemektedir. Bölgenin M.Ö. 1200 yıllarında boğazları geçerek Anadolu' ya saldıran Firikler tarafından işgal edildiği sanılmaktadır. Sarp kayalıklara ve vadi yamaçlarına oyulmuş bu mağaralar, küp biçiminde olup muntazam merdivenlerle birbirine bağlanmış 4-5 katlı binalar şeklindedir. Bu kaya evlerinin, Orta Bizans dönemi (842-1204) sonuna kadar kullanıldığı sanılmaktadır.

Burada bulunan kaya evler iki derin vadi arasında yüksek bir kaya kütlesi üzerinde kurulmuştur.Asıl yerleşimin bulunduğu kesim nispeten düzlük olup kayalıkta peri bacaları oluşmuştur. Evler bu kayalar üzerine oyularak yapılmıştır. Büyük çoğunluğu güneye bakan evlerin ısınmak, güneş ışığından daha iyi yararlanmak için batıya dönük olanları da vardır. Muslar’ da 100-160 civarında kaya ev bulunmaktadır. Evlerden bir tanesi diğerlerine göre daha geniş,vadiye hakim bir konumda oyulmuştur.İçersinde bir niş,kandil ve meşale delikleri bulunmaktadır. Bazı odalarda yuvarlak ağızlı,içi sıvalı büyük kuyular bulunmaktadır.Bu kuyuların erzak deposu olabileceği tahmin edilmektedir.Yerleşim yerinin batısında bağımsız olarak yapılmış kaya evleri ibadet yeri olarak kullanıldığı sanılmaktadır.Burada sekiz adet sarnıç bulunmaktadır.Bu sarnıçları besleyen akarsu bulunmamaktadır.Sarnıçların düşman saldırısında kar ve yağmur sularının biriktirilerek kullanıldığı sanılmaktadır.Yerleşim yerinin orta kesiminde yer alan en büyük sarnıç genel ihtiyaca yöneliktir.

      Sizlere, tarihi açıdan bilgi sahibi olurken, dört mevsimi bir arada yaşayacağınız parkurumuza davet ediyoruz.






KÖYLERİ
 
   * ALPAĞUT
   * BAKIRLI
   * BOZYER
   * ÇELTİKDERE
   * DEDELER
   * DEREBOY
   * EKİCİLER
   * GÜNEYCE
   * HACCAĞIZ
   * HOÇAŞ
   * KABAK
   * KESENÖZÜ
   * KIZIK
   * KORUCUK
   * KOZYAKA
   * KARAAĞAÇ
   * KUZGÖLCÜK   
   * MUSASOFULAR
   * NİMETLİ
   * SOLAKLAR
   * SUSUZ
   * TAZILAR
   * TEPEKÖY
   * YAĞMA
   * YUVA







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı