4 Ocak 2011 Salı

Düzce - Kültür ve Turizm

Konuralp Müzesi içinde ise birinci katta bölgede bulunan toprak ve metal eşyalar heykelcikler, ikinci katta silahlar, etnoğrafik değerler, yöresel kıyafetler, gelin odası, ev mekânı cansız manken kompozisyonları ile sergileniyor. Müzede 1789 adet arkeolojik, 456 adet etnoğrafik ve 3837 adet sikke olmak üzere toplam 6082 adet eser bulunuyor.  Düzce İlimiz Türk Kültürü özelliği açısından oldukça zengindir. Çünkü burada yaşayan halk Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktan oluşan insanlarla bir Cumhuriyet şehrimizdir. 

KÜLTÜREL DEĞERLERİMİZ
Image
Konuralp Müzesi
Konuralp Müzesi içinde ise birinci katta bölgede bulunan toprak ve metal eşyalar heykelcikler, ikinci katta silahlar, etnoğrafik değerler, yöresel kıyafetler, gelin odası, ev mekânı cansız manken kompozisyonları ile sergileniyor. Müzede 1789 adet arkeolojik, 456 adet etnoğrafik ve 3837 adet sikke olmak üzere toplam 6082 adet eser bulunuyor.






YÖRE MUTFAĞI
Image
Düzce İlimiz Türk Kültürü özelliği açısından oldukça zengindir. Çünkü burada yaşayan halk Kafkas göçmenleri ve Doğu Karadeniz’den gelen ve yerleşik halktan oluşan insanlarla bir Cumhuriyet şehrimizdir.
Çerkezlerin Çerkez Tavuğu, Lepsisi, Mamursası ile Halujları







YÖRESEL EL SANATLARI
Image
El sanatlarıyla ilgili pek çok gelişmiş iş yeri, atölye ve Tarım Bakanlığına bağlı El Sanatları Kooperatif Merkez Okulu vardır. Unutulan veya gündemdeki yöresel el sanatları ile ilgili her türlü işlemecilik vardır. Ayrıca satış reyonları da mevcuttur. Özellikle ağaç sanayi gelişmiş olduğu için; ağaç üzerine her türlü işlemeler, yapılar mevcuttur. Bakacak yöresinin ‘çotora’ denilen ağaçtan yapılma su testileri,sehpalar,çeşitli süs eşyaları başlıcalarıdır.Ankara-İstanbul yolu üzerinde tesislerde bunların pazarlaması yapılmaktadır.

Ayrıca silah sanayi de özellikle av tüfeklerinde ve tabanca işlemelerinde tanınır. El yapımı silah işlemeciliği ve el yapımı av tüfeklerinde de, silahta da oldukça gelişmiştir. 


YÖRESEL GİYSİ VE OYUNLAR
Geleneksel özellikte halk giysileri,günlük yaşamda artık kullanılmamaktadır.Özgün giysilere ancak dağ köylerinde rastlanmaktadır.Halk müziği aletlerinin en yaygın olanı kemençedir.


YÖREYE ÖZGÜ ÜRETİM
Düzce’nin tütün ve çimen kolonyaları yörenin spesiyaliteleri arasında en tanınmış olanıdır.


YÖRESEL TARIM ÜRÜNLERİ
Kestane, kestane balı, acı bal, süt ürünleri (Abhaz, Çerkez peyniri, isli peynir), dağ çileği ve reçeli, böğürtlen ve reçeli, ıhlamur. Karadeniz’den gelen ve yerleşik bir Cumhuriyet şehrimizdir. 


AKÇAKOCA
Image
Bölgede yapılan kazılar sonucu bulunan antik eserler M.Ö. 1200 yıllarında Trakya yolu ile Anadolu’ya geçen Trak Kabilelerine ait olduğu tahmin ediliyor. Romalılar ve Bizanslılar döneminde Diapolis adını taşıyan Akçakoca 13. asırda 4. Haçlı Seferleri sırasında Cenevizlilerin eline geçmiş. Osmanlıların Anadolu’ya gelmeleri ile başlayan dönemde, Türklerin akınlarına dayanamayan Ceneviz ve Bizanslılar yöreyi terk etmek zorunda kalmışlar. Akçakoca’nın zapt edilmesi 1323 yılında Orhangazi’nin komutanlarından Akçakoca Bey tarafından gerçekleştirilmiş. 1692’ye kadar Bolu Sancak Beyliği’ne bağlı bir voyvodalık halinde idare edilen Akçakoca, 23 Haziran 1934 tarihinde ilçe olmuş.


Tarihi Ceneviz Kalesi
Kalenin batısı ve doğusunda bulunan plajlar ve kale etrafında bulunan çay bahçesi sayesinde hiç yalnızlık çekmiyor. Konumu itibariyle yıl boyunca ziyaretçi akınına uğrayan kale moloz taşlarla bir burun üzerine inşa edilmiş. Kesin kanıt olmamakla beraber Cenevizliler tarafından yapıldığı söylenen kale günümüzde mesire yeri olarak kullanılıyor.


Fakıllı Mağarası
Fakıllı Mağarası Akçakoca İlçe’si Fakıllı Köyü’ndedir. Akçakoca ilçe merkezine 8 Km. mesafededir. Halen doğal özellikleri taşıyan mağaranın içinde çeşitli yönlere giden galeriler ve yoğun ilgi çeken sarkıt ve dikitler vardır.Birinci derecede doğal sit alanıdır.Mevcut düzenlemelerle ziyarete açıktır. Akçakoca Kaymakamlığımızca Fakıllı Mağarasının turizme kazandırılması çalışmaları yapılmış; Bakanlığımızca ortak çalışma devam etmektedir.2007 yılı için Valiliğimiz İl Özel idaresinden ödenek ayrılmış olup, çevre düzenlemesi ve altyapısı ıslah çalışmaları devam etmektedir.


Plajlar
Kalenin sağı ve solunda iki küçük koy ve kumsallı plajlar yer alıyor. “Yalıyarlar” olarak isimlendirilen plaj, baklava misali kat kat dizilmiş kaya oluşumu ile dikkat çekiyor. Diğer plaj ise daha uzun kumsalı, sahile gelenlerin ihtiyaçlarını karşılayacak üniteleri ile rağbet görüyor. 30 km.’lik kıyı bandına sahip Akçakoca da Martı, Tersane, Bulaklı, Köy Hizmetleri, Değirmenağzı, Çınaraltı ve Çuhalı plajları ilçe merkezi içinde oluşları nedeniyle daha fazla konuk ağırlarken, sakin yer arayanların tercihi ise Çayağzı, Kumpınar, Akkaya Köyü, Edilli Ağzı Plajı, Melenağzı Köyü Plajı, Karaburun Köyü ve Plajları oluyor. Melen çayının denize döküldüğü yere ismini veren Melenağzı’nda, su çok sığ. Özellikle çocuklarıyla tatil yapanlar.


NASIL GİDİLİR VE NE YENİR:
Ankara ve İstanbul yönünden gelenler için Akçakoca geniş ve rahat yollarla kolay ulaşım sağlanıyor. Güzergâh boyunca aşırı hıza uygun olmayan iniş ve çıkışlara rastlanıyor. Akçakoca Düzce'ye 37 km lik asfalt yol ile bağlı. Akçakoca'nın, kent girişini anımsatan yolu tatil merkezine yakışan güzellikte. Çevre yolu estetik ve kullanışlı, yayla yolları bile araçla kullanılabilir düzgünlükte, çevre ilçelere, mesire yerlerine asfalt yollarla bağlanıyor. Akçakoca sahil boyunca uzanan çınarların gölgesinde uzanan yürüyüş bandı, yaz aylarında araç trafiğine kapatılıp, rahat ve güvenli bir gezi alanı olarak kullanıma sunuluyor.


NEREDE KALINIR:
Ankara'nın, İstanbul'un ön bahçesi konumunda ki Akçakoca turizm alanında ilk fark edilen tatil yörelerinden biri olarak çeşitli konaklama alternatifleri sunuyor. Bakaınız konaklama ve yeme içme yerlerine…


GÖLYAKA
Image
Geçmişte batılı gezginlerin de ilgisini çekmiş olan Düzce’nin en batı ucunda yer alan Gölyaka’da ilk yerleşim buluntuları Proto Hititler’e ait. M.Ö. 1800–2000 yılları arasında Hititlerce iskân edildiği Friklerin, Lidyalıların, Roma ve Bizans etkisine girdiği sanılıyor. İlçe İmamlar Köyü iken 1955’de Düzce’ye bağlı nahiye, 1962 yılında yakınında yer alan gölden dolayı Gölyaka olarak anılmaya başlamış.



Efteni Kaplıcası
Düzce’nin 20 km. güneybatısında Gölyaka sınırları içinde çamlık bir yamacın eteğinde Efteni Gölü kıyısındadır. Çevresi özel mülkiyet olan kaplıcanın; su sıcaklığı 42 C, debisi 2 lt/sn dir. Kapalıcanın cilt hastalılarına,romatizmak hastalıklara ve hazımsızlığa iyi geldiği söylenmektedir. Termal Turizmine yönelik yatırım projeleri 2 ayrı tesis yapılmıştır. Butik otel ve 3 Yıldızlı olarak iki bölüm şeklindedir. Bölge kaplıca, şelale,doğa ve alternatif turizmi olarak planlanmaktadır. Yollarıda yapılmıştır Eko turizme kazandırılmalıdır.


Gölyaka Kültür Parkı
Gölyaka Kültür park’taki 790m2 lik saha 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun 2007/ 12286 sayılı kararı ile turizm merkezi ilan edilmiştir.Golf sahası için yerinin çok uygun olduğu düşünülmektedir.Yöre halkının mesire alanı olarak kullandığı yerlerimizden biridir. 


Efteni Gölü
Gölyaka İlçe’si sınırları içindedir. Otobana 14 km. uzaklıktadır. Etrafında özel mülkiyet olan tarım arazileri vardır. Doğal bir potansiyel arz etmektedir. Suların düzenlenmesi ve gölün etrafındaki bataklıkların kurutulması gerekir. Milli Parklar’a aittir.
Göl kelimenin tam anlamıyla bünyesinde 35’i kalıcı, toplam 150 çeşit kuşa ev sahipliği yapan bir kuş cenneti olarak anılıyor. Leylekler, yaban ördekleri, tepeli beyaz balıkçıllar, angıt, sakarmeke, kuğular, gölün gediklilerinden olup kolay görünenler arasında yer alıyorlar. Kuşların göç yollarında,bir mola gölü olan Efteni su seviyesinin dışında nilüfer çiçekleriyle, sazlıklarıyla kuşları saklarken fotoğraf ve kuş gözlemcilerine kompozisyon oluşturuyor


Güzeldere Şelalesi ve Mesire yeri
Image Milli Parklara aittir. Müstecir tarafından işletilmekte olup konaklama,yeme, içme, piknik alanları vardır Düzce’den Güzeldere Mesire Yeri ve şelale 28 km., Gölyaka’dan 16 km. uzaklıkta hafta sonları oldukça kalabalık olan bir kamp, piknik alanı normal araçlarla gelinebiliyor. Geldiğinize de değiyor. Güzeldere Şelalesi için 120 m. yükseklikteki blok kayaların üzerinden dökülen bir nehir demek daha uygun olacak.

Kardüz Yaylası 
Gölyaka ilçesine 28 Km uzaklıkta bulunan Kardüz yaylasında 67 yıldır geleneksel yayla şenlikleri yapılmaktadır. 1820 m. yüksekliktedir. Yol ve elektrik sorunu vardır. Kış turizmine uygundur. Yazın çim kayağı ve yayla turizmi için elverişlidir. Ulaşım imkanlarının iyileştirilmesi durumunda kış turizminde değerlendirilebilecek potansiyel bir kaynaktır.


Efteni Termal Otel:
Düzce merkeze 12 km uzaklıkta Gölyaka İlçemize 3 km TEM otobanı ve D-100 den ulaşabilirsiniz. Termal hizmeti alırken Efteni Gölünü Köyüyle doğal seyredebilirsiniz. Türkiye’nin en yüksekten akan Güzel dere Şelalesinin su sesini dinler ve doğa yürüyüşünü yapabilirsiniz. Yaylalara, derelere uzanabilirsiniz.


NE YENİR:
Güzeldere Şelalesine piknik amaçlı gidenler Düzce veya Gölyaka'dan piknik malzemesini tedarik edebilirler. Hazırlıksız gelenler için Mesire yerinde bulunan kır lokantası, Izgara kuzu eti çeşitleri, Alabalık yapıyor. Mönünüzü salata çeşitleri ile içeceklerle zenginleştirebilirsiniz. Alabalıkların yanında kızartılmış soğan, domates, biber, limon veren kır lokantasında alkollü içecek bulunmuyor. Mevsiminde (Mayıs-Haziran aylarında) dağ çileği yenebiliyor veya kır lokantasından dağ çileği reçeli, doğal bal satın alabiliyorsunuz. Fındık, alınması gereken yöresel tatlardan bir başkası. Dağ turunuz boyunca rastladığınız pınarlardaki, yol çeşmelerinde ki sular içilebiliyor.


YIĞILCA
Image
Düzce’den çıkıp Akçakoca yönüne devam ederken sağ tarafta ayrılan yol, bizi Düzce’nin bir başka ilçesi Yığılca’ya götürüyor. Fakat ilçe merkezinden önce, bizi şaşırtıcı olduğu kadar hayranlık uyandıran, gözümüzü, gönlümüzü açan güzellikte bir doğa harikası Hasanlar Barajı su toplama havzası karşılıyor. Göze sığmayan büyüklükte ve güzellikte ki göl, her kıvrımından, her yüksekliğinden değişik manzaralar, pastoral lezzetler sergiliyor. Göle paralel devam eden kaliteli yol, ara sıra göl kıyısına dek iniş müsaadesi verirken bazı ailelerin bu imkânı değerlendirerek kıyıda piknik yaptıkları görülüyor. Her yıl düzenlenen yelken yarışları bir yana, Hasanlar baraj gölü zengin balık kaynakları ile amatör olta balıkçılığı için uygun sahilleri ile de dikkat çekiyor. Barajın bitimine doğru en uzak köşesinde yemyeşil tepelerden yürüyerek veya aracınızla balık tutacağınız kıyıya kadar iniyor, kimseye bir kuruş ödemeden balıkları tutuyor, ruhunuzu dinlendiriyorsunuz. Baraj gölünün yüzeyine düşen yansımalara ve gün batımında asil ışıklarla yıkanan manzarayı seyretmeye doyum olmuyor. 


Sarıkaya Mağarası
Yığılca İlçesindedir,Sarıkaya Mağarası Batı Karadeniz bölgesinin en büyük mağarasıdır,içinde şeleler vardır, birinci derecede doğal sit alanıdır. Genişliği 80 m. Boyu 75 m. tavan yüksekliği 15-40 metreler arasında değişmektedir. Giriş bölümündeki salonun içi damlataşlarla kaplıdır.Turizme açılması çalışmaları Kültür ve Turizm Müdürlüğümüzce devam etmektedir. Turizme açıldığında yörenin kalkınmasında çok büyük önem arz edecektir.


Saklıkent,Değirmenaltı,Çıraköprü Şelaleleri
Yukarda adı geçen 3 şelalemiz Yığılca ilçesi içindedir. Saklıkent şelalesi Düzce merkeze 40 km. uzaklıkta,adından da anlaşılacağı gibi orman içinde saklı iken yeni keşfedilen bir şelaledir.Yedigöller yol güzergahındadır.Yğılcaya 5 km. uzaklıktadır. Yanında yeme,içme için uygun alabalık tesisleri mevcuttur.


Hasanlar Baraj Gölü
Düzce-Yığılca yolunun 14.km’sinde Konuralp ve Yığılca ilçesi arasında yer alır. Düzce ovasını sulama amacıyla Küçük Melen üzerine inşa edilmiştir. Bazı düzenlemelerin yapılmasıyla gölü; su sporları (yelken, kürek, göl bisikleti) ve günübirlik taleplere yönelik olarak değerlendirmek mümkündür. Gölün çevresi D.S.İ.’nin mülkiyetindedir.


KAYNAŞLI
İstanbul-Ankara yolu üzerinde, Bolu Dağı’nın Düzce Ovası’yla birleştiği boğazda kurulmuş olan Kaynaşlı’nın tam ortasından D-100 karayolu, kuzeyinden de Anadolu otobanı geçiyor. Aralık 1999 tarihinde Düzce’ye bağlanan Kaynaşlı’nın ekonomisi büyük ölçüde sanayiye dayalı. Yıllık ortalama 50.000 tonu bulan fındık üretimi ilçe ekonomisine önemli katkıda bulunuyor

Topuk Yaylası
Kaynaşlı ilçesi Bıçkıyani Köyü mevkiinde olan Topuk Yaylası D-100 karayoluna 10 km. mesafededir.Topuk Yaylası Göleti geniş platoları ile bir bütünlük oluşturur.Yaylada gençlik ve izcilik ve heryıl geleneksel olarak,Kaynaşlı kaymakamlığınca doğa yürüyüşleri düzenlenmekte, ayrıca yayla göletinde olta balıkçılığı yapılmaktadır.

Kuru Göl
Önce Üç Köprü mevkiinden girerek Kuru Göl’e gidiyoruz. Düzce’den batıya doğru eski E–100 den 10 km yol alıyor ;ibreli çam ağaçları arasında açılmış toprak yoldan içi sazlarla kaplı göle geliyoruz. Çevrede uygun ortamlarda geyik, karaca, tilki, domuz, ayı, çakal, sincap görülebileceğini ekliyorlar. İki saatlik bir yolculuk sonrası, dev metropol İstanbul’dan gelenler için böylesine farklı bir ortam gerçekten etkileyici olabiliyor. Ve bir anda kendinizi gölün kıyısında buluveriyorsunuz. Düzce Valiliği- Kaynaşlı Kaymakamlığı- Off-road il Temsilciliği ile Kuru göl ve çevresinde yapılan Off-Road yarışları ilimizin tanıtılmasında çok büyük katkısı olmuştur ve safari grupları içinde ilk adım olmuştur

NASIL GİDİLİR?
İstanbul veya Ankara gibi kentlerden özel araçla yola çıkanlar otoyoldan ayrıldıktan sonra Kaynaşlı, Bakacak mevkiinden Topuk Yaylasına doğru önceleri asfalt sonra kullanılabilir toprak yol ile gölete gelebilirler. Güzergâh otomobil ve motosikletlere olduğu kadar, 4x4 safari turları için de aktivitelerin uygulanabileceği ideal özellikler taşıyor.
Not: Kaynaşlı - Bakacak'ta çıkıldığında Dipsizgöl - Topuk Yaylası ve Göleti - Kocayayla - Sinekli Yayla - Derdin Yaylaları - Torkul Göleti ve Yaylaları - Odayeri Yaylası - Şehirli Yayla - Unluk Yayla - Yanık Yayla - Pürenli ve Balıklı Yaylalar - Kardüz Yaylasına kadar orman içi yaylalar zinciridir. 

SAMANDERE – ÇİÇEKYAYLA TREKKİNG PARKURU
Neden:
• Çoğu insanın artık depremle hatırladığı yerlerden Düzce’nin nasıl güzellikler sakladığını görmek için.
• Bazılarını göremeseniz de Samandere Şelalesi’nin keyfini çıkarmak için.
• Kaynak suları ile tanışmak.
• Orman içinde ormanın sesini ve serinliğini hissederek keyifli bir yürüyüş için
• Düzenlenmiş piknik alanında, güzel bir mola
• Şelalenin karşısında alabalık yemek için...Nasıl:
Düzce’ye vardığınızda, şehir merkezinde gün içinde ihtiyacınız olacak şeyler için bir alışveriş yapmanızda fayda var. Belediye binasının bitişiğindeki itfaiyenin sağından ilerlenip mezarlık geçilince yola devam. Buradan 26 km. sonra şelalenin önündesiniz. Bolu üzerinden de gidilebilir.

Özel ve önemli:
Doğrudan Samandere’ye gidenler bu güzel dereyi ve şelaleyi görüp, piknik yaparak ya da alabalık yiyerek güzel bir gün geçirebilirler. Ama çevrede doğa yürüyüşüne çıkmayı denemesinler, rehbersiz yürünemez.!!! Diğer bir yöntem ise Abant üzerinden beş saatlik bir yürüyüşle Samandere’ye ulaşmak. Bunun için de seyahat acentalarının düzenlediği turlara katılmak gerekiyor. Kendi başına yapılacak bir yürüyüş değil.!!!

Su getirmeyin. Kaynak suyuyla beslenen bir çeşme var. Küçük bir ücretle girilen piknik alanında masalardan yararlanabilirsiniz. Tuvalet de var. Piknik için hazırlıklı gelmediyseniz şelale girişinin 100 m. ötesinde iki kır lokantası var. Havuzlarda bekletilen canlı alabalığın ızgara, tava veya fırında hazırlanmışını salata ve ekmek eşliğinde yiyebilirsiniz. (Alabalık yağsız olduğundan ızgarasını tercih etmeyin, deriz.) 

Kamp izni için:
Düzce Orman İşletmesi Milli Parklar Mühendisliği’ne başvurmanız gerekiyor.
Odayeri – Torkul Trekking Parkuru
1500 metre yükseklikte bir göl !

Neden:
1400 – 1500 m.lerde yürümek. Dağın tepesinde kucak açan ıssız göl. Müthiş panoramik bir manzara. Göknar ve kayın ormanları içinde yürümek. Kamp kurmaya uygun.

Nasıl Gidilir:
Önce Düzce’ye, oradan da Beyköy’ün güneyinde Dolay köyüne ulaşılıyor. Dolay köyünden yükseklere doğru tırmanılıp yaylalara ulaşılıyor.

Ne Zaman:
Özellikle yazın uygun. Hem ulaşımı zor hem de oldukça yüksek olduğu için kışın profesyonel trekkingciler dışında pek tavsiye etmiyoruz.
1500 m.ye kadar yükseklerde olacaksınız. Giyiminiz kuşamınız buna uygun olsun. Acentanızdan ayrıntılı bilgi alın, size hava sıcaklığının kaç dereceye kadar düşeceğini söylerler.

Düzce Beyköy’ün güneyinde kalan Dolay köyünden çıkılan 1400 – 1500 m. yükseklikteki bu yaylalar bölgesinde yürüyüş parkuru bazen çayırlık alanlarda, daha çok da Göknar, kayın ormanları içinde uzayıp gidiyor. Ulaşımı oldukça zor olduğu için çok sık gidilen bir bölge değil. Ama gidenler özellikle Torkul yaylasından görünen müthiş panoramik manzaraya hayran kalıyorlar. Torkul ile Odayeri yaylaları arasında bir de göl sürprizi var. Dağların tepelerinde bir küçük göl hoş bir şey doğrusu. Ormangülünün de çok görüldüğü yaylalar özellikle kampçıların tercih ettiği bir yöre. Çok uygun kamp alanları var. Kumanyanıza ya da dönüşte evinize bir lezzet katmak isterseniz Beyköy’den yörenin Çerkez ve Abaza peynirlerini alabilirsiniz. Turlar zaten Beyköy’de alışveriş molası verirler.

Düzce`nin güneydoğusunda, Samandere Köyü sınırları içinde bulunan Samandere Şelalesi şehir merkezine 26 km. mesafede yer alıyor. Doğal oluşum özellikleri nedeniyle Milli Parklar Kanunu gereğince, Orman Bakanlığı tarafından "Tabiat Anıtı" olarak tescil edilen Samandere Şelalesi’nin bulunduğu 500 m.lik dere boyunca, anıt ağaçlar, üç şelale ile bir de Cadı Kazanı adı verilen derin bir bölüm bulunuyor.

Derdin Kaplıcası
Düzce’nin 16 km güneydoğusunda olumlu çevre koşullarına sahip bir vadidedir. Kaynakların çevresi özel idareye aittir. Yörede yol, su şebekesi ve elektrik vardır. Kaynağın debisi 2lt/sn, sıcaklığı 32 C dir. Kaynaklarda otel – lokanta- hamam gibi tesisler yoktur. Kaplıcanın mide,bağırsak,şeker.cilt.kalp ve safra kesesi hastalıklarına iyi geldiği söylenmektedir.İl ekonomisine önemli katkı sağlayacak durumdaki bu potansiyel kaynağın iç ve dış turizme yönelik olarak değerlendirilmesi gerekmektedir.

Şimşirlik Kamp Kavran Turizmi
Düzce’ye 18 km uzaklıkta Bey köy’den Uğur Suyu ve Saman dere suyu üzerinden Saman dere Şelalesi Tabiat Anıtına ve oradan da; orman içinden yaylalardan Abant’a giden yol üzerinde her türlü hizmet imkânları vardır. İki dereden gelen suyun birleştiği yerde anıt ağaçların altında, hamakta kitabınızı okurken, dere sularının doğal coşkusunu da yaşarken, yıkanabilir, gezebilir, yürüyüş ve spor yapabilirsiniz. Bisikletinizle de rahatça dolaşabilirsiniz. Orman dokusu ve Köy yolları, su dereleri arasındadır.

Aydınpınar Kaplanoğlu Bungolow Evleri ve Alabalık Tesisleri Karavan Turizmi:
Doğal Köy ortamında Alabalık Tesislerinde, Karavanınızla tatil imkânı bulurken; birbirinden güzel peş peşe 1 km üzerinde 4 ayrı şelaleyi görebilirsiniz. Bu Şelaleler hemen Köy bitimi ve orman içinde Mayısta gelirseniz dağ çileği, Ağustos – Eylül’de gelirseniz böğürtlen, Kasımda gelirseniz kestane, Haziran – Temmuzda gelirseniz Şelale suyunda yıkanırken, fındık ve meyve ürünlerini toplayabilir yürüyüş yapabilirsiniz. Düzce’ye 10 km uzaklıkta Aydın pınar Köyü Düzce’nin sosyal ve kültürel yönünden alt yapısını tamamlayan bir köydür.

Aydınpınar Şelaleleri
Düzce şehir merkezine 10 km mesafededir. Aydınpınar Köyü sınırları içindedir.Gerekli tanıtımın yapılarak İl Turizmine kazandırılması gerekir. Yaklaşık 1 km üzerinde bulunan ayrı ayrı 4 şelale mevcuttur. Şehre ve beldeye yakınlığı ile doğa harikasıdır. Tamamen doğaldır. Doğa yürüyüşleri için uygundur.

YAYLA TURİZMİ
Biribirinden güzel yaylalarıda yayla tırizmi,gençlik turizmi,doğa turizmi,eko turizmi,kamp ve safari turizmi yapılabilir.
Topuk Yaylası ve Göleti:
Sakarca Yaylası.
Doruk(Sinekli) Yaylası
Kocayayla
Şehirliyayla
Odayeri Yaylası
Torkul Göleti Yaylası
Püren, Balıklı Yaylaları
Kardüz Yaylası

ŞELALE TURİZMİ
Düzce ili su kaynakları yönünden oldukça zengindir. Su kaynakları kendi bölgemizden doğar, kendi bölgemizde Karadeniz’e dökülür. Bu kaynakların orman içinde birbirinden güzel şelaleler mevcuttur. Güzeldere Şelalelisi bunlardan biridir. En yüksekten akanıdır. (130m)
Samandere Şelaleri (Tabiat Anıtı)
Aydınpınar Şelaleleri
Aktaş Şelalesi.
Sarıkaya Şelalesi.
Saklıkent Şelaleri.
Değirmenaltı Köyü Şelalesi
Çıraköprü Şelalesi

GÖL TURİZMİ
Alternatif Göl Turizmi, Sportif Su Sporları, olta balıkçığı, kamp, karavan, piknik ve mesire turizmine yönelik göl ve göletler.
Kurugöl
Topuk Yaylası Göleti
Efteni Gölü
Hasanlar Baraj Gölü
Karagöl
Torkul Yaylası Göleti
Dipsizgöl

MAĞARA TURİZMİ
Düzce mağara yönünden oldukça zengindir.Yığılca’da Sarıkaya,Gökçeağaç,Aksu,Çamlı,Yağcılar Mağarası, bunlardan en büyüğü Sarıkaya Mağarası; Akçakoca’da Fakıllı Mağarası,Yeni Mahalle Mağarası,Konuralp’de Avuçiçi ve Kurtsuyu Mağaraları bulunmaktadır. 

KANO VE RAFTİNG TURİZMİ
Cumayeri ilçemiz, Dokuzdeğirmen köyünde; Büyük Melen’de Şubat-Haziran aylarında profesyonelce rafting ve kano yapılmaktadır. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce pilot bölge seçilmiştir.Şubat ve Mayıs aylarında özelliklede Nisan ve Mayıs aylarında yoğun bir şekilde rafting ve kano yapılmaktadır. 13 kilometre parkuru ve alt yapısı mevcuttur.Valiliğimizce de Cumayeri Dokuzdeğirmen’de gerekli tesisler yapılmıştır.

KIŞ TURİZMİ
Gölyaka ilçemize 28km uzaklıktaki Kardüz Yaylası, Kış Sporları için uygundur. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğünce etüdü yapılmıştır. Bakanlığımıza raporları 2007 itibariyle bildirilmiştir.Kardüz Yaylasında orman kadastro çalışması tamamlandıktan sonra, bakanlığımız kış turizmi için çalışmalar başlatacaktır.2003 yılında Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü ile yaptığımız çalışmalarda uygunluk raporlarımızda mevcuttur. Yazın yayla, çim kayağı turizmi ve kışın kış sporları için uygundur.

GOLF TURİZMİ
Gölyaka Kültür Parkı Sayın Bakanımızın 14.09.2005 Düzce ziyareti sırasında bizzat Gölyaka Kültür Parkını yerinde inceleyip talimatını verdiği Golf sahamız Bakanlığımız ve Valiliğimizce alt yapı çalışmaları tamamlandı..Gölyaka Kültür park’taki 790m2 lik saha 30.06.2007 tarih ve 26568 sayılı Resmi Gazete ile yürürlüğe giren ve Bakanlar Kurulunun 2007/ 12286 sayılı kararı ile turizm merkezi ilan edilmiştir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı