Karabük
ili ve ilçelerinde turistlerin ilgisini çekebilecek, yöreye özgü hatıra
olarak alabileceği hediyelik eşyaların üretimi, daha çok Safranbolu
İlçesinde yapılmaktadır. Bunların başlıcaları, Safranbolu Maket Evleri,
Yemeni, Örme El İşleri, Eflani Bezi v.b. Bunların dışında turistler, ünü
yurtdışına kadar yayılmış bulunan Safranbolu lokumları ve
şekerlemelerinden, safrandan, kurutulmuş meyve ve çeşitli şifalı
bitkilerden sıklıkla kendileri ve sevdikleri için satın almaktadırlar.
Safranbolu Lokumu: Hindistan Cevizli Fındıklı, güllü, damla sakızlı, safranlı, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yapılışı hemen hemen aynıdır. Hindistan Cevizli Fındıklı Lokumun yapılışı kısaca şu şekildedir. Toz şeker, nişasta, limon tuzu, su bakır kazanda kuvvetli ateşte 3-3-,5 saat (ateşin yanışına göre) kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra karışım dikdörtgen bir kalıba 3 cm. kalınlığında dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lokum Hindistan cevizi bulunan tezgahın üzerine dökülür. İçine fındıklar dizilir ve genellikle 2x2 ebadında kesilerek satışa sunulur.
Safranbolu Lokumu: Hindistan Cevizli Fındıklı, güllü, damla sakızlı, safranlı, çifte kavrulmuş Antep fıstıklı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yapılışı hemen hemen aynıdır. Hindistan Cevizli Fındıklı Lokumun yapılışı kısaca şu şekildedir. Toz şeker, nişasta, limon tuzu, su bakır kazanda kuvvetli ateşte 3-3-,5 saat (ateşin yanışına göre) kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra karışım dikdörtgen bir kalıba 3 cm. kalınlığında dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lokum Hindistan cevizi bulunan tezgahın üzerine dökülür. İçine fındıklar dizilir ve genellikle 2x2 ebadında kesilerek satışa sunulur.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder