Karabük
ili ve ilçelerinde turistlerin ilgisini çekebilecek, yöreye özgü hatıra
olarak alabileceği hediyelik eşyaların üretimi, daha çok Safranbolu
İlçesinde yapılmaktadır. Bunların başlıcaları, Safranbolu Maket Evleri,
Yemeni, Örme El İşleri, Eflani Bezi v.b. Bunların dışında turistler, ünü
yurtdışına kadar yayılmış bulunan Safranbolu lokumları ve
şekerlemelerinden, safrandan, kurutulmuş meyve ve çeşitli şifalı
bitkilerden sıklıkla kendileri ve sevdikleri için satın almaktadırlar.
Safranbolu Lokumu: Hindistan
Cevizli Fındıklı, güllü, damla sakızlı, safranlı, çifte kavrulmuş Antep
fıstıklı gibi çeşitleri bulunmaktadır. Yapılışı hemen hemen aynıdır.
Hindistan Cevizli Fındıklı Lokumun yapılışı kısaca şu şekildedir. Toz
şeker, nişasta, limon tuzu, su bakır kazanda kuvvetli ateşte 3-3-,5 saat
(ateşin yanışına göre) kulak memesi yumuşaklığına gelinceye kadar
kaynatılır. Kaynama işlemi bittikten sonra karışım dikdörtgen bir kalıba
3 cm. kalınlığında dökülür ve soğumaya bırakılır. Soğuyan lokum
Hindistan cevizi bulunan tezgahın üzerine dökülür. İçine fındıklar
dizilir ve genellikle 2x2 ebadında kesilerek satışa sunulur.
Ayrılanlar bilirmiş ancak ayrılığın rengini, Kaybetmeyen ne bilsin yüreğinin dengini...
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
-
Camili ( Macahel ) Macahel yöresi üç tarafı Karçal dağ silsilesi, bir tarafı Gürcistan sınırı ile çevrelenmiş doğal olarak ...
-
İstanbul gurbetinde yapturdum yapilari, Ne gelen var ne giden, kitledum kapilari, Trabzon’dan kalk ta gel, sular gibi akta ge...
-
ONLAR BİR ZAMANLAR EKRANIN YILDIZIYDI 1980'lerin sonundan 20'lere kadar televizyon ekranlarından bir çok yerli dizi gelip geç...
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder