5 Ocak 2011 Çarşamba

Sakarya - Mesire / Orman İçi Dinlenme Yerleri

Arifiye İl Ormanı, Poyrazlar Gölü Dinlenme Tesisleri, Kuzuluk Orman İçi Dinlenme Tesisleri ve Çadır Gölü Orman İçi Dinlenme Tesisleri, ildeki ciddi anlamda bir dinlenme bölgesi olarak yer almaktadır. Diğer yandan Çark Mesire, Sapanca Gölü’nün çevresi, İstanbul Deresi, Mahmudiye Deresi, Sakarya Nehri’nin Geyve Boğazı kıyıları, Mudurnu Deresi’nin çevresi mesire/dinlenme alanı olarak yoğun ilgi görmektedir.

İl Ormanı-Arifiye
Adapazarı-Sapanca karayolu üzerinde Adapazarı’na 12 kilometre mesafede 154,5 hektar alana sahip günübirlik piknik sahasıdır. İlk olarak 1983 yılında tesis edilen sahada; idare binası, 5 adet tuvalet, elektrik, su (1 adet depo, 16 çeşme), 3 adet çocuk oyun alanı, sportif sahalar, 2 adet giriş kontrol kulübesi, kır gazinosu, büfe, manzara seyir terası, 4 adet yağmur barınağı, kamelya, 180 adet piknik masası bulunmaktadır.

Meşe, karaçam, sarıçam, kızılçam ve sahil çamı ile kaplı bulunan bir orman örtüsüne sahip olan orman içi dinlenme yeri, Sakarya ve çevre illerden gelen ziyaretçilerin dinlenme ve rekreasyon ihtiyaçlarını karşılamaktadır. 17 Ağustos 1999 depremiyle zarar gören bazı tesisler 2000-2002 yılları içerisinde yeniden yapılarak hizmete sunulmuştur. Büyükşehir Belediyesi’ne devri yapılan il ormanı yeniden düzenleme çalışmaları kapsamında 1.880 ton asfalt dökülerek 3.700 m. yol asfaltlandı 280 m² kilitli parke döşendi. İl Ormanının genel temizliği, tamiratları ile mevcut oyun grupları ve basketbol sahasının onarımı yapılarak boyandı. Mesire alanına mescit yapıldı.

Poyrazlar Gölü Dinlenme Tesisleri
Adapazarı’nın kuzeyinde, Akarca Köyü yakınında Adapazarı’na 10 kilometre, Poyrazlar Gölü’nün girişinde bulunan kontrol kulübesine ise 200 metre mesafede bulunan saha, 38 hektar alana sahip günübirlik piknik sahasıdır. 1985 yılında tesis edilmiş, 1995 yılında ise resmi tescili yapılmıştır. Sahada; bekçi evi, 3 adet tuvalet, elektrik (çamlık alan hariç), su (1 adet depo, 12 adet çeşme), 3 adet çocuk oyun alanı, yürüyüş ve bisiklet parkuru, sportif sahalar, 2 adet giriş kontrol kulübesi, 3 adet kamelya, yağmur barınağı, 120 adet piknik masası gibi düzenlemeler mevcuttur.

Özellikle hafta sonları yoğunluk kazanan piknik alanı; meşe, sarıçam ve sahil çamı ile kaplı orman örtüsüne sahiptir. 1nci derece doğal sit alanı olan sahanın, 1995 yılında gelişim planı yapılmış ve halen orman içi dinlenme yeri olarak hizmet vermektedir.

Kuzuluk Orman İçi Dinlenme Yeri
Adapazarı-Akyazı-Mudurnu yolu üzerinde, Akyazı’ya 8 kilometre, Adapazarı’na 34 kilometre uzaklıktadır. 73 hektar alana sahiptir. 1996 yılında tesis edilmiştir. Sahada; kır gazinosu, 2 adet tuvalet, 3 adet çeşme, 1 adet giriş kontrol kulübesi, 1 adet çocuk oyun alanı gibi düzenlemeler mevcut olup bunlar onarıma muhtaçtır. Kayın ve meşe ormanıyla kaplı orman içi dinlenme yerinin gelişim planı mevcuttur.

Çadır Gölü Orman İçi Dinlenme Yeri
Adapazarı-Karasu yolunda, Ferizli istikametinden 500 metre mesafede olan orman içi dinlenme yeri, 71 hektar alan üzerine kurulmuştur. Sahada; 1 adet giriş kontrol kulübesi, 1 adet tuvalet, 3 adet çeşme, çocuk oyun alanı, yağmur barınağı mevcut olup hepsi kullanılamaz durumda, onarıma muhtaçtır. Dişbudak ve gürgen gibi orman örtüsü ile kaplı, bozulmamış doğasıyla eşsiz bir dinlenme yeridir.

Orman Park
Büyükşehir Belediyesine devri yapılan Orman İşletmesi’nin yanında bulunan dişbudak ağaçları ile kaplı eşsiz alan, düzenlenerek “Orman Park” adı ile 11 Mart 2006 tarihinde hizmete açıldı. 18 dönüm arazi üzerine kurulan Orman Park; kafeteryaları, çocuk parkı, oturma grupları ve ahşap yaya yolları ile kentimizin yeni mesire alanlarından biri haline geldi.

Kent Park
Eski Zirai Donatım Kurumu Fabrikası arazisine inşa edilen ve yaklaşık 4.500 m. yürüyüş alanına sahip Kent Park’taki doğal ağaçlar korunarak tüm yüzey çimlendirildi. Parktaki 14 bin metre karelik gölette ise su kayağı yapılabilecek. Botanik zenginliği ile Sakaryalılara gündelik hayatın stresinden uzaklaşılabilecek bir ortam sunan Kent Park’ın çimleri Çark Deresi’nden alınan su ile sulanıyor. Tenis kortu ve kapalı yüzme havuzu inşaatının da sürdüğü parkta, ayrıca su depoları bulunuyor.
Kent Park’ta kafeterya görevi görecek olan ve parkın yapısına uygun olarak inşa edilen kıl çadır ile büfeler de hizmete girdi. Konser organizasyonları başta olmak üzere birçok etkinliğe de ev sahipliği yapacak olan Kent Park, Adapazarılıların en fazla tercih ettiği dinlenme mekânlarından biri haline geldi.

Karaman Yenikent Orman Park
Sakarya Büyükşehir Belediyesi tarafından devralınan Yenikent Orman Parkı, Arifiye İl Ormanı’ndan sonra Sakaryalıların en çok tercih ettikleri dinlenme mekânlarından biridir. Temiz havası ve yeşil doğası ile Orman Park nezih ve güvenli ortamıyla yeni yerleşim bölgesi sakinlerinin uğrak yeridir. Büyükşehir Belediyesine devrinden sonra her gün düzenli olarak temizlenen parkta, ağaçlar altında serinleme imkânı bulan vatandaşlar, özel olarak dekore edilen iki katlı kuleden Adapazarı’nı izleyebiliyorlar. Orman Park ayrıca Karaman Yenikent Hastanesi’ne yakınlığıyla da hasta ve yakınlarının dinlenebilecekleri alanların başında geliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Mutluluğun Anahtarı