31 Ocak 2011 Pazartesi

İnternette bu kelimeleri sakın aramayın



Dünyada bilişim güvenliğinde en iyi olduğu bilinen McAfee Inc, internette en tehlikeli kelimeleri belirledi. İşte yazdığınızda virüs saldırısına uğrayacağınız kelimeler.

Bilişim güvenlik şirketi McAfee Inc., internette hangi kelimeleri aramanın virüs riskini arttırdığına dair bir rapor hazırladı.
Rapora göre, “screensaver” yani “ekran koruyucu” kelimesini aradığınızda çıkan sitelerin çoğunda virüs var.
Diğer riskli kelimeler ise sırasıyla şöyle:

Free Games
Work Home
Rihanna
iPhone
Twilight
Viagra.

11 Ocak 2011 Salı

SİNOP

  

TARİHİ VE TURİSTİK YERLERİ
            Sinop'ta turizm potansiyeli oldukça zengindir. Orman örtüsü Karadeniz'e olan 175 km uzunluğundaki kıyısı, bol su kaynakları, doğal kumsalları, mesire yerleri ilin başlıca güzelliklerini oluşturur. Sinop; coğrafi konumu, eşsiz doğal güzellikleri, kilometrelerce uzanan kumsalları, tertemiz denizi, pırıl pırıl kumlu plajları, yer yer denize kadar uzanan ormanlarla kaplı ıssız koyları, turizm olayını kavramış konuksever halkı ile büyük bir turizm potansiyeline sahiptir.
            Türkiye'nin en kuzey ucu olan İnceburun, il merkezine 22 km uzaklıkta olup ormanlarla kaplıdır. 1. derecede doğal sit alanı ilan edilmiş olan Akliman yöresi ile Hamsilos koyu birer doğa harikasıdır. Milli Parklara ait Akliman piknik alanı her türlü ihtiyacı karşılayacak özelliktedir. Akliman il merkezine 9 km, Hamsilos koyu ise 11 km'dir.
            Deniz, kum, orman ve gölün iç içe olduğu Sarıkum gölü ve çevresi, Tabiatı Koruma Alanı ilan edilmiştir. Bu alanda çok sayıda kuş türü bulunmaktadır. Sarıkum gölü çevresi gür ormanlarla kaplı olup, ormanlarda sürüler halinde yaban atları bulunmaktadır. Sarıkum gölü ve çevresi piknik ve mesire alanı olarak da kullanılmaktadır. İl merkezine 21 km uzaklıktadır.
Bundan başka il merkeziyle iç içe olan Gazi kampı ile 12 km mesafede olan Abalı Söğütler sırtı günübirlik mesire yerleridir. İl merkezinde çadır ve karavan turizmine yönelik altyapısı tamamlanmış olan Gazi kampı, Karakum kampı, Yuvam kampı, Akliman mevkiindeki Martı kampı ile Demirkollar kampı her türlü ihtiyacı karşılayacak niteliktedir.
            Ayancık ilçesinde Akgöl Turizm Merkezi, Boyabat ilçesinde Topalçam, Bürnük, Kalebağı mevkileri, Durağan ilçesinde Altınkaya barajı kıyıları, Buzluk yaylası, Gerze ilçesinde İdemli yöresi, Türkeli ilçesinde Kurugöl Turizm Merkezi günübirlik mesire ve dinlenme yerleridir.
Sinop limanı, doğal liman olması sebebiyle ilk çağlardan beri, gemicilerin sığınak yeri olmuştur. Karadeniz'in orta noktasında bulunması sebebiyle de yat turizmi için elverişli bir konuma sahiptir.
Son yıllarda insanların en çok ilgisini çeken; doğa ile iç içe yaşama arzusu, yayla turizmini ön plana çıkarmıştır. Ayancık Akgöl Turizm Merkezi, Gerze Güzfındık-Bozarmut yaylası Turizm Merkezi, Türkeli Kurugöl Turizm Merkezi, bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilmiş olan Turizm Merkezleridir.
Ayancık ilçesinde bulunan İnaltı mağarası, Akgöl Turizm Merkezine 6 km uzaklıktadır.
Su altı ve su üstü sporları için Sinop ayrı bir potansiyel arz etmektedir. İlde deniz ve kara avcılığı potansiyeli de yüksektir.
Akliman, Hamsilos, Abalı ve Sarıkum'daki orman içi alanlar yürüyüş parkuru ve atlı yürüyüşler için çok elverişlidir.
            Sinop'ta çeşitli uygarlıkların izlerini taşıyan kaleler,mabetler, kiliseler,camiler, medreseler, hanlar, hamamlar, köprüler, türbeler, çeşmeler, kaya mezarları gibi çok sayıda eserler vardır.
            Sinop Müzesi: Şehir merkezinde bulunan müzede Sinop çevresinde bulunan ve kazılarda çıkarılan eserler sergilenmektedir. Müzede Tarih öncesi, Helenistik, Roma ve Bizans dönemleri etnografik eserleri ile Sinop çevresinde bulunmuş ikonalar sergilenmektedir.
            Sinop Kalesi: MÖ 7. yüzyılda şehri korumak amacıyla yarımadanın üzerinde kurulmuştur. Roma, Bizans ve Selçuklular dönemlerinde onarılarak kullanılmıştır.
            Paşa Tabyası: Sinop yarımadasının güneydoğusunda Karakum yolu üzerindedir. 19. yüzyılda Osmanlı-Rus savaşları sırasında denizden gelen tehlikeleri önlemek amacıyla yapılmıştır.
            Alaaddin Camii: İlde Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait çok sayıda cami vardır. Alaaddin camii Selçuklular zamanında yapılmıştır. Dikdörtgen planlı olup, beş kubbelidir. Giriş geniş olan revaklı bölümden sağlanır. Avlunun ortasında bir şadırvan, bir köşede de İsfendiyaroğulları Türbesi yer alır.
            Cezayirli Ali Paşa (Seyyit Bilal) Camii: Seyyit Bilal Türbesine bitişik olan cami Selçuklu dönemine aittir. 1876'da Ali Paşa, 1898'de Abdülhamit tarafından onarılmıştır.
            İsfendiyaroğulları Türbesi: Alaaddin camii avlusunda bulunan türbe Çandaroğullarından Celalettin Beyazıt ile oğlu İsfendiyar'ın oğlu İbrahim beylerle bu aileye mensup daha sekiz kişinin mezarını ihtiva etmektedir. Türbe içerisindeki sandukalar Türk taş oymacılığının seçkin örneklerini oluşturmaktadır.
            Seyyid Bilal Türbesi: Selçuklu devrinde yapılmıştır. Seyyid Bilal'ın makam türbesi sonradan Çaça (Çeçe) Türklerinden Tayboğa tarafından tamir edilmiştir. Türbe Hz. Hüseyin soyundan ve Arap orduları komutanlarından Seyyit Bilal'in şehit olduğu yerde yapılmıştır. Eskiden beri halkın önemli bir ziyaret yeridir.
            Eski Sinop Cezaevi: Cezaevi iç kalenin içinde ve eski tersane alanındadır. 1877 yılında kullanılmaya başlanmıştır. Etrafı yüksek kale bedenleri ile çevrilmiştir. Bu özelliğinden ötürü mahkumların kaçışını imkansız kılmıştır. Halen boştur.
            Şehitlik: Sinop müzesinin bahçesinde olup, 1853 Osmanlı-Rus Savaşında Sinop limanındaki Osmanlı Donanması'na Rusların ani bir baskını sonucu şehit düşen denizcilerimiz için yaptırılmıştır.
            Şehitler Çeşmesi: Sinop il merkezinde 14 adet tarihi çeşme bulunmaktadır. Bunlardan birisi de Şehitler Çeşmesi'dir. Tersane Çarşısında olan Çeşme, 1853 Osmanlı Rus savaşında, Rusların Sinop Limanındaki donanmaya düzenledikleri baskında şehit düşen denizcilerimizin üzerlerinden çıkan parayla yaptırılmıştır.
Balatlar Kilisesi: Bizans dönemine ait olup, apsis ve geniş avlu duvarları ile döneminin mimari ve sanat özelliklerini göstermektedir. Çevresindeki yapı kalıntılarıyla birlikte büyük bir alanı kaplamaktadır.

VİDEOLAR

Sinop

Ayancık

Boyabat

Erfelek

10 Ocak 2011 Pazartesi

ZONGULDAK - GÖKÇEBEY




GÖKÇEBEY İLÇESİ NÜFUS BİLGİLERİ
(2011 Yılı ADNKS Nüfus Sayımına Göre) ERKEK  KADIN  TOPLAM 
GENEL
    11.271         11.937                23.208    
İLÇE MERKEZİ
      3.573           3.561                   7.134    
BAKACAKKADI (B)
      1.430           1.457                   2.887    
HACIMUSA (B)
          529               648                   1.177    
KÖYLER
      5.739           6.271                12.010    
1845 yılına kadar, “Tefen“ adıyla Bolu Sancağına bağlı 4 divandan (nahiye) oluşan bir kaza olan Gökçebey , bu kimliğini Cumhuriyetin kuruluşuna kadar korumuştur. Cumhuriyet döneminde nahiye yapılan Tefen’e, 1963 yılında “Gökçebey“ adı verilmiş ve 1972 yılında beldede Belediye Teşkilatı kurulmuştur. Devrek ilçesine bağlı Gökçebey beldesi 3644 sayılı kanunla 1990 yılında ilçe statüsüne getirilmiştir.
İlçe Batı Karadeniz Bölgesinin iç kesiminde 65° - 79° güney- kuzey enlemi , 26° - 42° batı -doğu boylamı arasında olup; doğusunda Bartın ili ve Karabük’ün İlinin Yenice ilçesi, batısında Zonguldak Merkez İlçe ve Çaycuma ilçesi, güneyinde Devrek ve Yenice ilçeleri, kuzeyinde Çaycuma ilçeleri bulunmaktadır. Ankara -Zonguldak kara ve demir yolları üzerinde bulunan Gökçebey ilçesine, Saltukova Havaalanı 27 kilometre uzaklıktadır.
 
Yüzölçümü 15.153 ha. olan ilçenin % 60’ ı ormanlarla kaplıdır. Denizden yüksekliği 51 metre olan Gökçebey ilçesi, yüksekliği 906 - 1179 metre arasında değişen sekiz tepeyle çevrilidir. Filyos Irmağı Karabük İl’inden gelen Soğanlı Çayı ile birleşerek ilçenin kenarından geçer ve Filyos beldesinden Karadeniz’e dökülür. Karadeniz ikliminin egemen olan ilçede yazları ve kışları ılık geçer. Kabalaklı, Pamukdüzü, Kertili (Çamlık) mesire yerleri, Karanlık Dere, Kurtdamı ve Sarıgöl Ormanları av turizmine son derece elverişli yerlerdir.Merkez ilçe, Bakacakkadı ve Hacımusa beldelerinde belediye teşkilatları vardır. 

Gökçebey İlçesi ve İlçeye Bağlı Belediyeler

Gökçebey Belediyesi
Bakacakkadı Belediyesi
Hacımusa Belediyesi


İlçenin, Kalkınmada Öncelikli Bölgede, Filyos Irmağı kenarında ve dolayısıyla Filyos Serbest Bölgesi yakınında olmasını avantaj olarak değerlendiren müteşebbislerin peş peşe açtıkları fabrika, atölye ve işyerleri, ilçenin ekonomik ve sosyal yapısında önemli değişikliklere neden olmuştur. Daha önce kadınları bağda, bahçede çalışırken, ürettiklerini pazarlarken, kalan zamanda bitip tükenmez ev işleriyle uğraşırken, sosyal güvence altında olmanın verdiği rehavetle nüfusun büyük bir kesimini oluşturan emekli erkekler ve onları örnek alan çoğunluğu işsiz gençler rekor sayıdaki kahvehanelerde vakit öldürmekten, istihdam yaratan bu fabrikalarda çalışmaya, canlanan ekonominin gerektirdiği seracılık ve tavukçuluk gibi alanlara yönelmeye başlamışlardır. İlçe kısa zamanda dışarıya günde 300.000 tavuk gönderir duruma gelmiştir.

ZONGULDAK - KARADENİZ EREĞLİ

KDZ.EREĞLİ İLÇESİ NÜFUS BİLGİLERİ
2011 Yılı ADNKS Nüfus Sayımına Göre)
    ERKEK
KADIN
TOPLAM
GENEL
    86.691
    87.765
    174.456
İLÇE MERKEZİ
    50.546
    50.939
    101.485
GÖKÇELER (B)
         886
        849
        1.735
GÜLÜÇ (B)
      3.721
     3.790
        7.511
ÇAYLIOĞLU (B)
        963
        970
        1.933
KANDİLLİ (B)
     1.368
      1.385
        2.753
ORMANLI (BM) (B)
     1.299
      1.301
        2.600
KÖYLER
    27.908
    28.531
      56.439
Şehir, kuzeybatıda Keştepe (Keşif Tepesi) ve Maltepe, kuzeyde Kaletepe (Heraklea Tepesi) , kuzeydoğuda Örencik ve Hacıhasan Tepesi, doğuda Göztepe (Gözetleme Tepesi) ve Elmatepe olmak üzere yedi tepeyle çevrilidir. Bu tepelerden Elmatepe 1960’ lı yıllarda Ereğli-Düzce karayolu yapımı sırasında ortadan ikiye bölünerek yol güzergahına dahil edilmiş, ERDEMİR sahası içinde kalan bölümü ise 1992 yılındaki büyüme çalışmaları kapsamında tamamen kaldırılmıştır. 1961 yılında yapımına başlanan Ereğli Demir ve Çilek Fabrikalarının kurulabilmesi için Göztepe’ nin arkasında Gülüç Irmağına kadar uzanan alanda, o zamanki adıyla Filtepe düzlenerek molozlarla denize doldurulmuş ve çok büyük bir alan elde edilmiştir.
Denize dik yamaçlarla inen bu tepeler arasındaki vadilerden Handeresi, Kemer, Tabakhane ve Kabasakal Dereleri akmaktadır .



Kale Tepe 150 metre ile şehrin en yüksek tepesidir. Hemen altından başlayan bir yelpazeyle kıyıya doğru genişleyen eski Ereğli bu tepenin eteklerine kurulmuştur. Katip Çelebi’nin Cihan- nüma adlı eserinde liman kent anlamına gelen Bender-Ereğli olarak anılan şehir, sanayi kimliğine karşın güzelliğinden, estetiğinden ve doğallığından bir şey kaybetmemiş olmasını Atatürk ün doğumunun 100. Yılı etkinlikleri çerçevesinde başlatılan şehircilik çalışmalarına borçludur.
Anadolu Kavağına 105 mil deniz mesafesinde olan ve Pontus Heraklesi harabeleri üzerine kurulu şehir, Alaca ve Bababurnu’ nun oluşturduğu doğal dalga kıranla yıldız ve poyraz rüzgarlarına kapalı, eşsiz bir limana sahip olması nedeniyle, çevrenin en eski yerleşim yeridir.

Aşağıdaki nüfus bilgilerinden açıklıkla anlaşılacağı gibi Ereğli’nin büyümesi ülke ekonomisinde önemli bir yer tutması ve dış dünyaya açılması Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının ilçeye kurulması ile mümkün olmuştur.
 
Ereğli İlçesinin bilinen en eski iki mahallesi Orhanlar ve Süleymanlar Mahalleleri olup, isimleri Osmanlı döneminde verilmiştir. Kale Tepe eteklerindeki bu iki mahalle eski Ereğli ‘ ye yetmekteyken, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikalarının kuruluş çalışmaları, 15 Mayıs 1965 tarihinde fiilen işletmeye alınması iç ve dış göçü gündeme getirmiş ve beraberinde nüfus patlaması yaşanmıştır.



Ereğli İlçesi ve İlçeye Bağlı Belediyeler

Kdz.Ereğli Belediyesi
Kandilli Belediyesi
Gökçeler Belediyesi
Gülüç Belediyesi
Çaylıoğlu Belediyesi
Ormanlı Belediyesi
Öğberler Belediyesi


1980’ li yıllara kadar ağır çalışma temposunun arasına serpiştirilen geziler , konserler ve benzeri eğlencelerle sürüp giden sosyal yaşam; 100.Yıl vesilesiyle Sahil Bulvarı üzerine yaptırılan Atatürk Kültür Merkezi bünyesinde Kütüphane ve Müze açılması, Tiyatro,Sinema ve Sergi Salonlarının hizmete girmesiyle kabuk değiştirmiş ve ilçede yaşayanlar ; izleyicisi oldukları kültür ağırlıklı bu faaliyetlerin , çok kısa bir zaman içinde icracısı olmayı başarmışlardır. Bu gün artık ; 2 TV si ,3 Radyo İstasyonu, 8 günlük yerel gazetesi , 1 sanat kurumu, 200 sosyal içerikli derneği, vakıfları, sporun hemen her dalında faaliyet gösterin kulüpleri ve Ülke başarısına en üst seviyede ulaşan öğrencilerin mezun olduğu okullarıyla Kdz.Ereğli İlçesi artık bir kültür ve sanat şehridir ve en büyük kazanımı bu olmuştur. Kdz.Ereğli Belediyesi 1994 yılında başlayan “ Uluslar arası Osmanlı Çileği kültür Festivali “ ile ilçenin bu birikiminin yurt içinde ve hatta Avrupa ülkelerinde duyurulmasına ve ilçenin tanıtılmasına katkıda bulunmaktadır.
 

ZONGULDAK - DEVREK


DEVREK İLÇESİ NÜFUS BİLGİLERİ
(2011 Yılı ADNKS Nüfus Sayımına Göre )
ERKEK
KADIN
TOPLAM
GENEL
 29.434
 29.800
59.234
İLÇE MERKEZİ
 13.213
 12. 634
  25.847
EĞERCİ(BM) (B)
      736
      774
   1.510
ÇAYDEĞİRMENİ (B)
   2.463
    2.481
   4.944
ÖZBAĞI BELDESİ (B)
      465
     516
      981
KÖYLER
12.557
13.395
25.952
Devrek İlçesi, Batı Karadeniz Bölgesinin iç kesimlerinde, Zonguldak İl Merkezinin 60 km. güneydoğusunda bulunur. 35° 45’ 00’’ batı, 32° 06’ 55’’ doğu boylamları, 41° 00’ 30’’ güney, 41° 20’ 27’’ kuzey enlemleri arasında bulunan İlçenin deniz seviyesinden yüksekliği 100 metredir.

İlçenin en önemli akarsuyu Devrek Çayı olup, Abant dağlarından doğar ve Büyüksu adıyla devam eder. Yeniçağ ve Dirgine’den katılan iki önemli koldan sonra Devrek Çayı adını, Çomaklı Deresi ve birkaç ufak dere bu çaya katıldıktan sonra Gökçebey İlçesi yakınlarında Karabük’ten gelen Soğanlı Çayı’nın devamı olan Yenice Çayı ile birleşerek Filyos Çayı adını alarak devam eder ve Filyos Bucağından Karadeniz’ e dökülür. İlçe sınırları içinde tamamı 49.316 ha. olan ülkenin en zengin ormanları yer almaktadır. Bu ormanlar iğne yapraklı (çam), yayvan yapraklı (meşe) ağaçlarından oluşmaktadır. Dört mevsimi yağışlı geçen ilçede ılıman deniz iklimi hakimdir. Yıllık ortalama yağış miktarı 170 m2/ kg.’dır.
Ankara-Zonguldak, Zonguldak-Bartın yolu üzerinde bulunan ilçenin tek ulaşım yolu karayoludur. Ayrıca Ereğli ilçesi ile de karayolu bağlantısı bulunmaktadır. Asfalt olan bu yollar yaz ve kış açıktır.

14 Mayıs 1920’de Bartın ve Ereğli kazaları ile birlikte müstakil Mutasarrıflık olan Zonguldak’a bağlanmıştır. Bu tarihten sonra bağlıları Çarşamba (Çaycuma), Gökçebey ve Eğerci Bucakları ile yönetimini sürdüren Devrek ilçesi , Çarşamba Bucağının “Çaycuma” adıyla 1944 yılında, Gökçebey Bucağının aynı adla 1990 yılında Zonguldak İline bağlı ilçe statüsüyle ayrılmaları ile bugünkü sınırları içinde kalmıştır.

Zonguldak İli’nin diğer ilçelerinde olduğu gibi Devrek de, gelenek ve göreneklerine bağlı olmakla birlikte zamanın gerektirdiği tüm yeniliklere açık ve bu yeniliklere çok kısa zamanda uyum sağlayabilen modern ruhlu insanların yaşadığı bir yerleşim yeridir.
Ata mesleği “Bastonculuk" Devrekli baston ustalarının elinde şekilden şekile girmekte, aklın alamayacağı nitelik ve nicelikte eserler üretilmektedir . Ağaç, bu ustaların elinde ağaç olmaktan çıkmakta, bir hanım parmağına dolanan iplik misali , her defasında “bir benzeri daha olmayan“ bastonlar üretilmektedir. Yabancı devlet büyüklerine sunulan armağanlar arasında “Devrek Bastonu“ ilk sıradadır. Bu eserler, Devrekli’nin işine olan sevgi ve saygısını simgelemektedir.

Devrek İlçesi ve İlçeye Bağlı Belediyeler

Devrek Belediyesi
Çaydeğirmeni Belediyesi
Eğerci Belediyesi
Özbağı Belediyesi 




ZONGULDAK - ÇAYCUMA



ÇAYCUMA İLÇESİ NÜFUS BİLGİLERİ
(2011 Yılı ADNKS Nüfus Sayımına Göre)
ERKEK
KADIN
TOPLAM
GENEL
45.945    48.820       94.765
İLÇE MERKEZİ
11.499    12.174       23.673
FİLYOS BELDESİ (BM) (B)
  2.658  2.767 5.425
KARAPINAR BELDESİ (B)
  1.263   1.302 2.565
NEBİOĞLU BELDESİ (B)
  1.094   1.231 2.325
PERŞEMBE BELDESİ (BM) (B)
  1.334   1.325 2.659
SALTUKOVA BELDESİ (BM) (B)
  1.943   1.996  3.939
KÖYLER
26.154 28.025
      54.179
İlçe, Filyos Çayı vadisinin iki yanında yer alan yamaçlar arasında kurulmuş olup, deniz seviyesinden yüksekliği 20 metredir. 228 kilometre uzunluğundaki Filyos Çayının yaklaşık 35 kilometrelik kısmı Çaycuma sınırları içinden geçerek, Filyos Beldesinde Karadeniz’ e dökülür

İlçede Karadeniz iklimi hakimdir; yazları fazla sıcak değildir, kış ayları ise ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 1250-1500 kg/m2’dir.Yağışlar genellikle ilkbahar ve sonbahar mevsimlerinde görülür. İlçe Filyos Vadisi boyunca kuzey rüzgarlarının etkisi altındadır.

72 kilometre olan karayolu ağıyla il merkezine ve komşu ilçelere bağlanan Çaycuma’nın, Zonguldak-Ankara demiryolu üzerinde 3 istasyon ve 6 durağı bulunmaktadır. Zonguldak-Ankara karşılıklı seferleri dışında, günün diğer saatlerinde Zonguldak-Çaycuma-Karabük hattında yolcu ve yük nakli yapılmaktadır. İlçede 1942 yılında yapılan Kokaksu (Saltukova) Hava Alanı uzun yıllardan beri kaderine terkedilmişliğinden; sivil havacılık ihtiyaçları çerçevesinde ulaşıma açılması yönündeki çalışmaların başlaması ile kurtulmuştur. 1800 metre uzunluğundaki pist ve terminal binası inşaatı tamamlanmış, drenaj çalışmaları devam etmektedir.

M.Ö. 2000 yılından itibaren sırasıyla Pers, Makedonya, Pontus ve Roma Krallıklarının egemenliğinde olan Çaycuma’nın, M.S. dönemleri Bizans ve Türk Beyliklerinin egemenliğinde geçmiştir. Osmanlı döneminde, 1869 tarihli Kastamonu Vilayeti , 1916 tarihli Bolu Mutasarrıflığı Salnameleriyle ve 1869 yılında Çarşamba adıyla Devrek kazasına, 1883 yılında ise Bartın’a , Osmanlı Devletinin 1902 tarihli Salnameleriyle ise Çarşamba Nahiyesi olarak Zonguldak’a bağlandığı yazılı kaynaklardan anlaşılmaktadır.

Yeşilin hemen her tonuyla, konuklarını bağrına basan Çaycuma, tadına doyulmaz yoğurduyla yürekleri serinletir ve mis gibi bembeyaz yoğurt, türlü etkinliklerin sergilendiği , coşkuların yaşandığı festivallere adını verir Çaycuma’ da...


Çaycuma ilçesi ve ilçeye bağlı belediyeler
Çaycuma Belediyesi
Filyos Belediyesi
Karapınar Belediyesi
Nebioğlu Belediyesi
Perşembe Belediyesi
Saltukova Belediyesi

 

Mutluluğun Anahtarı