Hani derler ya hamsinin kırk çeşit yemeği yapılır Trabzon'da... Doğrudur, hamsi kışın sofraların baş tacı yazın da yaylalarda, köylerde soğuk suların başında tuzlamasıyla aranan yiyeceğidir... Hamsi denince akla Trabzon, Trabzon deyince de akla hamsi gelir...
Trabzon'un yemeklerinin başlıcalarını şöylece sıralayabiliriz : Mısır sarması, etli lahana sarması, içli tava, hamsili pide, hohollu pide, pazı burmalısı, hamsili pilav, kuymak, su böreği, yufka tatlısı, laz böreği, gulya, turşu kavurması, pazı plakisi, lahana kavurması, kaygana, hamsi kuşu, mısır çorbası, ısırgan çorbası, hamsili pilav, hamsili ekmek, etli mısır sarması, Trabzon kebabı, Hamsiköy sütlacı, zumur, kaz kaldıran, hoşmeli, tomara kaygana, hamsi pilaki, sütlü kabak, lapa, borani, hamsi çıtlaması, hamsi ızgara ve diğer balık yemekleri.
Hamsi Tava (4 kişilik) |
Malzeme |
800 gr-1 kg iri hamsi , Mısır unu , Tuz , Zeytinyağı |
Yapılışı |
Hamsileri
kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan ve kılçıklarını çıkartmadan
temizleyin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile kanları tamamı
gidinceye kadar yıkayın.
Hamsileri tuzlayıp bir tarafta 10-15 dakika dinlendirin. Tavada yağı iyice kızdırın. Hamsileri mısır ununa bulayın ve fazla unu atmak için hafifçe silkeleyip tavaya serbest bir şekilde ve azar azar dizin. Bir tarafı kızarmış balıkları maşa ile ters çevirip öbür taraflarını da kızartın. Sıcak servis yapın. |
Notlar:
Mısır unu balığa çok hoş bir gevreklik verir. Bu nedenle kılçıkları
çıkarılmadan pişirilmesi ve böylece yenmesi tavsiye olunur. Mısır unu
fazla yağ emmeyeceği için kağıt havluya gerek yoktur. Yağın kızgın
olmasına dikkat edin ve yağı soğutmamak için hamsileri azar azar tavaya
koyun.
|
Hamsi Buğlama (4 kişilik) |
Malzeme |
500
Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 2 demet taze soğan , 1/2 demet
maydanoz , 1 adet limon , 1 kahve fincanı zeytinyağı, Tuz , Karabiber.
|
Yapılışı |
Hamsiler
kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır,
yıkayıp durulanır. Bir kabın içine yeterince tuz, karabiber, ince
kıyılmış maydanoz ve taze soğanları koyup karıştırın. Küçük doğranmış
domatesleri üstüne yayın. Durulanmış hamsileri içine katıp harmanlayın.
Karışımı 15 dakika kadar oda ısısında beklettikten sonra yayvan bir
tepsiye serin. Kalan harcı üzerine yayın. Limonu ince dilimler halinde
kesip üstüne dizin. Zeytinyağını gezdirip kapağını kapatın 15 dakika
kadar hafif ateşte pişirdikten sonra sıcak olarak servis yapın. Hamsi
buğulama 2 gün kadar buzdolabında saklanabilir. Buzdolabında saklanmış
buğulamayı ısıtıp tekrar sıcak servis yapabilirsiniz.
|
Hamsi Çorbası (4 kişilik) |
Malzeme |
100
Gr. Hamsi , 1 adet iri olgun domates , 1 adet kuru soğan , 1 demet
maydanoz , 1 çorba kaşığı un , 1 çorba kaşığı tereyağı , 4 su bardağı su
, Tuz , Karabiber
|
Yapılışı |
Hamsileri,
kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde
ayıklayınız; yıkayıp durulayınız ve 1 cm uzunluğunda parçalar halinde
kesiniz. 5 dakika kadar 4 bardak tuzlu suda haşlayınız. Haşlanmış
hamsileri suyunu süzüp kenara alınız. Bu suyu daha sonra
kullanacağınızdan dökmeyiniz.
Domatesin kabuğunu soyup rendeleyiniz. Soğanı da rendeleyiniz. |
Tereyağını
tavada eritip unu kavurunuz. Rendelenmiş domates ve soğanı ilave edip
birkaç dakika çeviriniz. Beklettiğiniz suyu ilave ediniz. Su kaynamaya
yaklaşınca hamsileri ve kıyılmış maydanozu ilave edip 5 dakika daha
pişiriniz.Sıcak servis yapınız.
|
Notlar: |
1. Bu çorba da tipik bir Trabzon yemeğidir. |
2. Arzu edenler, çorbaya limon sıkabilirler. |
Hamsi Diblesi (4 kişilik) |
Malzeme |
500
gr iri hamsi , 250 gr pirinç (1 su bardağından 1 parmak fazla) , 5 adet
karalahana yaprağı , 1 çay bardağı kıyılmış maydanoz , 1 adet kuru
soğan , 2 çay kaşığı karabiber , 2 çorba kaşığı tereyağı , Tuz
|
Yapılışı |
Hamsileri
kafalarını kopararak, bıçak kullanmadan temizleyin. Kılçıklarını
çıkararıp fileto haline getirin. Bilahare bir kaba alın ve bol su ile
kanları tamamiyle gidinceye kadar yıkayın.
Lahana yapraklarını ince ince kıyıp pirinçle ve maydanozla harmanlayın. Tuz ve karabiber ilavesiyle tadlandırın. |
Tereyağını
tavada eritip soğanı kavurun. Pirinçli lahanayı ekleyip karıştırın.
Tencereye karışımın yarısını koyun. Hamsi filetoların yarısını açarak
karışımın üstüne serin. Kalan karışımı üzerine ilave edin. Onun da
üstüne kalan hamsi filetoları açarak dizin. Üzerini 1 parmak geçecek
kadar su ekleyip orta ateşte pişirin. Sıcak servis yapın.
|
Not: Dible ye istenirse 1 çorba kaşığı çam fıstığı ilave edilebilir, daha güzel bir tat verir. |
Hamsi Dolması (4 kişilik) |
Malzeme |
500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , ½ çay bardağı sıvı yağ , Tuz , Karabiber |
Yapılışı |
Hamsiler
kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır,
yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
|
Soğanlar
ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur.
İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
|
Ayıklanmış
bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle
kapatılır ve hamsiler hafif yağlanmış bir tepsiye dizilip sıvı yağın
kalanı üzerine dökülür ve 150 C sıcaklığa ayarlanmış fırında 40 dakika
kadar pişirilir. Sıcak veya ılık servis yapılır.
|
Hamsi Kuşu (4 kişilik) |
Malzeme |
500 Gr. İri hamsi , 2 adet kuru soğan , 1 demet maydanoz , Yeterince un , 2 yumurta , Yeterince sıvı yağ , Tuz , Karabiber
|
Yapılışı |
Hamsiler
kafaları koparılıp kılçıkları çıkarılarak fileto olarak ayıklanır,
yıkayıp durulanır. Her iki tarafı tuzlanır ve biberlenir.
|
Soğanlar
ince halkalar halinde doğranır; tuz ve karabiber serpilip biraz ovulur.
İnce kıyılmış maydanozlar karışıma katılıp iyice karıştırılır.
|
Ayıklanmış
bir hamsinin üzerine harçtan bir miktar konarak üstü diğer bir hamsiyle
kapatılır ve her iki tarafı iyice unlanır ve çırpılmış yumurtaya
bulanır.
|
Sıvı yağ bir tavada iyice kızdırıldıktan sonra hazırlanmış hamsi dolmalar yağın içine konup her iki yüzü çevrilerek kızartılır.
|
Sıcak
servis yapılır.½ kg hamsi, 2 kahve fincanı un, 1 demet maydanoz, 1 çay
kaşığı kuru nane, 1 çay kaşığı kekik, 1 adet kuru soğan, 2 adet yumurta,
Sıvı yağ (yeterince), tuz, karabiber, sumak Yapılışı: Hamsileri,
kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde
ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara
doğrayınız Maydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine
diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice
harmanlayınız.Yumurtaları çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız
(Mutfak robotunuz varsa karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz).
Harmanlanmış malzemeyi küçük toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda
çevirerek kızartınız. Sıcak servis yapınız. Not: Bu yemek Orta ve Doğu
Karadeniz’e özgüdür.
|
Not:Kızartma işlemi esnasında özellikle hamsiyi çevirirken çok dikkat etmek gerekir, dağılabilir. |
Hamsi Köftesi (4 Kişilik) |
Malzeme |
½
kg hamsi , 2 kahve fincanı un , 1 demet maydanoz , 1 çay kaşığı kuru
nane , 1 çay kaşığı kekik , 1 adet kuru soğan , 2 adet yumurta , Sıvı
yağ (yeterince) , tuz , karabiber , sumak
|
Yapılışı |
Hamsileri,
kafalarını kopararak ve kılçıklarını çıkararak fileto halinde
ayıklayınız; yıkayıp durulayınız. Bilahare çok küçük parçalara
doğrayınız. Maydanozları ince kıyınız. Soğanları rendeleyiniz. İçine
diğer malzemelerle birlikte doğranmış hamsileri koyup iyice
harmanlayınız.
|
Yumurtaları
çırpıp ilave ediniz ve tekrar karıştırınız (Mutfak robotunuz varsa
karıştırma işlemini orada yapabilirsiniz). Harmanlanmış malzemeyi küçük
toplar halinde yoğurunuz. Kızgın yağda çevirerek kızartınız. Sıcak
servis yapınız.
|
Not: Bu yemek Orta ve Doğu Karadeniz’e özgüdür. |
Hamsi Mücver (4 Kişilik) |
Malzeme |
250
Gr. hamsi, 2 adet iri patates, 2 adet yumurta, 1 tutam dereotu, 1 su
bardağı un, Sıvı yağ (Zeytinyağı olabilir), Tuz , Karabiber
|
Yapılışı |
Hamsileri
kafalarını koparıp kılçıklarını çıkararak fileto olarak ayıklayın,
yıkayıp durulayın. İkiye ayırıp her iki tarafını tuzlayın ve her
filetoyu tekrar ikiye bölün. Patatesleri soyup ince rendeleyin, sıkıp
suyunu çıkarın. Rendelenmiş patatesleri bir kaba alin ve önce
yumurtaları ilave edip iyice karıştırın.
|
Sonra
sırası ile unu, ince kıyılmış dereotunu, hamsiyi, tuz ve karabiberi
ilave edip tekrar karıştırın. Tavada sıvı yağı iyice kızdırın. Çorba
kaşığı ile karışımı yağa dökün ve mümkün olduğu kadar yassılaştırın. Bir
yüzü kızardıktan sonra diğer yüzünü çevirerek kızartın. Bu işlemi
karışımın tamamı bitene kadar tekrarlayın. Kızarmış mücverleri kağıt
havlu serilmiş servis tabağına alın. Sıcak servis yapın.
|
Not:
Daha hafif olmasını istiyorsanız, karışımın tamamını yağlanmış tepsiye
döküp 180 C’a ısıtılmış fırında da pişirebilirsiniz.
|
Mısır Ekmeği |
Malzeme |
Mısır unu, sıcak su, tuz. |
Yapılışı |
Papa (Haşıl) |
Malzeme |
1 Lt. su, 1 kase mısır unu, tuz, tereyağı |
Yapılışı |
1
Lt Su kaynatılıp içerisine 1 kase mısır unu yavaş yavaş ilave edilir.
Yeteri kadar tuz ilave edilerek kısık ateşte karıştırılarak mısır unu
katılaşana kadar kaynatılır. Katılaşan unun içerisine tereyağı ilave
edilir servis yapılır.
|
İç Hoğiç (Sebzeli Ekmek) |
Malzeme |
1 kg mısır unu, 1 çay bardağı sıvı yağ, tuz, 1 kg ıspanak, pazı |
Yapılışı |
Pazı
yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Doğranmış olan yeşil sebzelerin
içerisinde bir miktar tuz koyularak suyu çıkartılır. Yoğrulmuş hamuru
bir tepsiye alarak ortası açılır, ortasına yeşil sebzeler koyulur.
Üzerine hamurun kalan yarısı koyularak kapatılıp. Üzerine sıvı yağ veya
tereyağı konularak fırına verilir.
|
Fasulye Kavurması |
Malzeme |
Taze fasulye, sarımsak, soğan, tereyağı, maydanoz, tuz |
Yapılışı |
Fasulyenin
kılçıklarını temizleyerek bol suda yıkanır. Ortadan ikiye bölerek
haşlanır süzdükten sonra soğumak üzere bir kenara ayrılır ve suyu
sıkılır. kuru soğanı temizleyip, ince ince kıyılır. Bir tencerede
tereyağı eritilir. Soğan ve taze fasulyeyi ilave ederek kavrulur.
Kavrulan fasulyenin içerisine ince kıyılmış sarımsak, maydanoz ilave
edilerek tuzla birlikte 1-2 dakika daha kavrulur.
|
Kuru Fasulye |
Malzeme |
Kuru fasulye, soğan, kuşbaşı et, tereyağı, içyağı nane |
Yapılışı |
Kuru
fasulye akşamdan ıslatılır. Bir tencerede tereyağı, soğan, içyağı ve
et kavrulur. Kavrulduktan sonra içerisine fasulye ilave edilerek su ile
Piştikten sonra üzerine nane ilave edilir.
|
Kete |
Malzeme |
Un, süt, tuz - İçi için malzeme (Hoğüs): Tereyağı, mısır unu, şeker |
Yapılışı |
Un,
süt ve tuz karıştırılarak bir hamur yapılır, içi için tereyağı
eritilir. Mısır unu katılarak iyice kavrulur. Kavrulduktan sonra şeker
ilave edilir. Hamur açılır. Kare olarak kesilir, Malzemeden içine 1çorba
kaşığı koyulup, köşelerinden dörde katlanır. Isıtılmış sal üzerinde
veya tepsiye konularak plekide veya pilita'da pişirilir.
|
Fasulye Turşusu |
Malzeme |
Fasulye, su, tuz, sarımsak |
Yapılışı |
Taze
yeşil fasulye ayıklanarak yıkandıktan sonra kılçıkları alınarak tekrar
yıkanır. Bir tencereye kaynar su doldurularak fasulyeler kendi rengi
sararana kadar bekletildikten sonra çıkartılır. Çıkartılan fasulyeler
büyük bir tepsiye doldurularak soğumaya bırakılır, iyice soğuduktan
sonra bir küp içerisine doldurularak su, tuz ve sarımsak konularak üzeri
asma yaprağı ile kapatılır. Malzemelerin suyun içinde kalması için
üzerine bir ağırlık konulur.
|
Sebzeli Hamsi |
Malzeme |
1/2 Hamsi, 4 domates, 2 patates, 4 soğan, 1 demet pazı, 4 çarliston biber, 1 demet maydanoz, sıvı yağ, 1 bardak mısır unu tuz, kuru nane. |
Yapılışı |
Muhlama |
Malzeme |
Peynir, un, tereyağı, az miktarda su |
Yapılışı |
Peynir
ince ince doğrandıktan sonra içerisine un ve bir miktar su katılır
diğer taraftan tereyağı ocakta kızdırılır. Kızdırmış olduğumuz tereyağın
içerisine hazırlanmış karışımı üzerine dökerek içindeki peynir eriyene
kadar pişirilir. Bazı köylerde muhlamalara soğan, yumurta ilave
edilerek yapılır.
|
Lahana Yemeği |
Malzeme |
Karalahana, Barbunya Fasulyesi, sıvı yağ, mısır unu, içyağı, tuz. |
Yapılışı |
Barbunyalar
akşamdan ıslatılır. Lahanaları çok ince olmayan parçalar halinde
doğranır ve haşlanır. Barbunyaları haşlanır ve haşlanmış lahanalarla
birlikte karıştırılır. Soğan küçük küçük doğranır. Sıvı yağ ve içyağı
ile beraber pembeleşinceye kadar kavrulur. Lahana ve fasulyeyi de
kavrulan soğanla karıştırılır. Tuz ve biber ekleyerek kısık ateşte
pişmeye bırakır. Piştikten sonra 1 kase mısır unu içerisine ilave ederek
pişirilip geriye alınır. İmkanlar dahilinde içerisine et veya kavurma
konulabilir.
|
Ezme Lahana |
Malzeme |
Kara Lahana, içyağı, mısır unu, tuz. |
Yapılışı |
Lahanayı
yıkayın ince ince doğradıktan sonra suda haşlanır. Pişen lahananın
suyunu döküp, tekrar suyun içine konur ve içine içyağı ve tuz ilave
edilip pişirilir, piştikten sonra mısır unu lahana ezeceği ile ezilir.
Tekrar 10 dk. pişirilip geri alınır.
|
Etli Karalahana Sarması |
Malzeme |
Karalahana, kuşbaşı et, soğan, pirinç, sıvıyağ, maydanoz, sarımsak, nane, karabiber, tuz. |
Yapılışı |
Karalahana
sapları kırılarak yıkanır ve içi su dolu bir tencereye koyularak
haşlanır. Diğer taraftan sarma içi hazırlanır. Kuşbaşı et iyice
inceltilerek doğranır, ince kıyılmış soğan, pirinç, sarımsak maydanoz,
nane, tuz, karabiber ve sıvıyağ koyularak yoğrulur. Haşlanan kara lahana
içerisine hazırlanan karışım koyularak parmak kalındığında sarılır ve
bir tencereyi dizilir, içerisine sarmaların üzerine gelecek miktarda su
ilave edilerek kısık ateşte pişirilir.
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder